Jeanettes odlarglädje tar stadstäppa till nya höjder

Bella vill ha små gula tomater, Fredrik vill ha hängmatta och snigelfri sallat och Jeanette vill ha blommor. Blommor i alla färger och helst gula, blommor högt och lågt. Ja, på 22 kvadratmetrar har familjen skapat en komplett trädgård som till synes har allt.

Det mesta får plats även en hängmatta. Odling glädje med grönt i fokus

Lika många av oss trädgårdsfantaster som det finns, lika många historier finns det om hur det startade. För Jeanette var det med en av livets stora händelser ett nyfött barn, idag Bella 5 år. – Jag vill verkligen att Bella ska få en lantis-uppväxt. Att få en god syn på djur och natur. Att få äta giftfritt!

Sallat utan sniglar på höjden. Odling glädje med grönt i fokus

Till saken hör att Jeanette och hennes familj bor i en lägenhet mitt i Karlskrona, mitt på huvudgatan, mitt i centrum. Till lägenheten fanns en stor uteplats, 22 kvadratmetra! Här har Jeanette skapat en grönskande oas, då uteplatsen för 5 år sedan omvandlades till en trädgård av stora mått och i kubik! Till den grad att den i år blev nominerad till Tidningen Lands och Weibulls tävling Trädgårdshjältar i kategorin Årets Stadsodlare. Ja, hon vann inte tävlingen men kom, imponerande, på topp-3 listan.

Att veta vad man vill

Jeanette har en tydlig ambition med sitt gröna liv. Hon nämner sådant som biologisk mångfald och en god syn på djur och natur. – Även om jag har en liten trädgård, mitt staden, så ska det vara ett naturligt häng för djur och insekter. För dem att stanna till i en stund!

Det gröna ödet har slagit till i Jeanettes liv med kraft eftersom att hon nu har tagit beslut att utbilda sig till trädgårdsmästare. Till våren är hon klar och ambitionen är också klar. – Att få hjälpa vanliga människor med deras trädgårdar och självklart sprida vikten av grönområden, särskilt i stadsmiljö. Jag märker att mina egna grannar uppskattar så mycket våra ansträngningar, eftersom vår trädgård blir ett grönt smycke för hela vårt kvarter.

Att bli en Jeanette igen

Jeanette och jag samtalar livligt och med hjälp av Zoom, tänk att en digital lösning kan ge sådan trädgårdsglädje! Ute är det allt annat än trädgårdsväder, det regnar, blåser och vintern verkar dröja! I Karlskrona dröjer vintern allt som oftast vilket även ger härliga tider för sådant kryp som inte är den bästa i en större mängd. – Vem jag blir som person i min trädgård? Ja, kanske får det plats några smärre hatiska känslor som jag annars inte har. Tvestjärtar… alltså hur många kan dom bli! Men man får försöka lägga hatet åt sidan och hitta andra vägar för Tvestjärtarna att inte använda mina godaste Hallonbjörnbär som smörgåsbord!

I varje hörn finns det grönt. Odling glädje med grönt i fokus

Jeanette fortsätter att berätta om sin trädgårdsglädje och om sin tid vid den berömda väggen. Stress och trauman i tidigare yrkesroll satte henne på stora prov. Som för många andra har även hon upptäckt den läkande och gröna kraften. Hennes man, Fredrik, noterade snabbt att den leende Jeanette är tillbaks! – I trädgården blir jag lugn, taggad och glad. Lite mer, eller totalt, mig själv!

Själv noterar jag ett drag av bohemiska Jeanette, när hon gestikulerande försöker beskriva hur många olika sorters blommor och färger som hon kan få in på liten yta. Min egen snabba reaktion och reflektion är stresspåslag vid bara tanken att saker och ting inte är välordnat, sobert och färg koordinerat. Tänker tillbaks på den där gången när min kära man kom hem med alla färger av penséer. I tanken gror det att jag nog borde bli mer av Jeanette och kommer definitivt att utmana färgskalan till våren i min egna trädgård!

Att ha nödigt i trädgården

– Att ha ätbart i trädgården är viktigt! Jag vill att Bella ska kunna plocka och äta som hon vill i trädgården. Ja, nu är väl inte allt ätbart men Bella har blivit så duktig på att fråga! Annars är det ätbar i kubik. Träd i form av äpple, körsbär och aprikos. Byttor fyllda med gurka och smultron. Sallat i upphängda cykelkorgar för där kommer inte sniglarna åt dem! – Ja, sniglarna är absolut inte nödiga och numera är vanan inne med klippet över huvudet.

Fantastisk äppelskörd. Odling glädje med grönt i fokus

På snudd till att passa in under rubriken “Nördigt i trädgård” så platsar hennes val av odling av tomater in, märkliga sorter i all ära, men en enkel röd mellanstor tomat är ett måste i trädgården. Den ger helt enkelt störst avkastning! Jag anar en rationell struktur i kontrast till det bohemiska känslan som först landar när man träffar Jeanette.

Att ha onödigt i Trädgården

Jeanette verkar rynka på pannan där i zoom-fönstret… onödigt, kan något vara onödigt i en trädgård brister hon ut. Kanske är det jag som är begränsad i min tanke, för jag kan tänka på mycket som är onödigt men man har det ändå. Jamen hur onödigt är det inte med en damm när man har havet utanför dörren, tänker jag tyst för mig själv. Jag säger högt till Jeanette att vatten måste väl alla ha i sin trädgård, men ganska så onödigt. Så klart att Jeanettes trädgården har ett vattenspel, men ingen groda! Ha, förkunnar jag tillbaks… vi firade minsann med bubbel när vår första groda flyttade in. Jeanette skrattar ljudligt och verkar bara älska tanken på synen!

Vattenblänk. Odling glädje med grönt i fokus

Men ja nu vet jag… MYNTA! Totalt onödigt för jag äter ju inte Myntan, fast skriv inte det. För Mynta är ju fint och det växer fantastiskt bra i min trädgård! Här tänker jag att det blir lite filosofiskt över det hela… en planta som är till för att ätas och inte äts… är den onödig då? Jag tänker på all Citronmeliss som jag har odlat över åren. Hur många blad kan man behöva för att dekorera en marängen!?

Att ha lite nördigt i trädgården

I det ordnade kaos som Jeanette har skapat i sin underbara trädgård tonar det fram en helt annan sida som kan förvåna i konsten att bli lite nördig. Hon planerar…. jag hon planerar, i detalj, till den milda graden att hon har säkrat trädgårdsaktivitet året runt. Det börjar med tulpaner och Forsythia till våren och sedan rullar det på.

Jag anar även att här kan det ligga en latent trädgårdsutmanare med visionära trädgårdstankar. Avancerat för oss vanliga dödliga att förstå. Att säga till henne att något inte går är dödsstöten själv för det som inte går.

Och trots lägenhet och trots lite trädgård så har hon ett cirkulär tänk. Hon jordförbättrar med Bokaschi, hon komposterar direkt på plats och återbrukar bortom fantasin vilket syns i hennes planteringskärl som kommer i alla former.

Frösådden på rad. Odling glädje med grönt i fokus

Jag frågar slutligen vad som är på tapeten just nu… ja just nu experimenterar hon med hydropondisk odling av tetraförpackningar. Sedan laddar för att så alla 40 (tusen?) påsar som hon förärades i tävlingen om Årets stadsodlare. Och själv jag ser fram mot att följa hennes fröodling! Jag vet ju själv hur det brukar slutar vid första omskolningen. Högt och lågt, sålådor över allt och trångt som attan.

Att ha ett slutord

Efter att jag lagt på “luren”, snarar tryckt på “knappen” och Zoom har zoomat ut så rasar det in meddelande. Jeanette utvecklar sina tankar i långa stycken och jag kan inte låta bli att citera henne direkt!

… mångfald och ekologi är livet självt och vi alla kan göra något. Man får en skön känsla i själen när man ser de första humlorna komma och äta på vår övervintrade grönkål i tidig vår. När bina flyger förbi och landar på våra blommor, eller för att dricka. Och lilla Bella säger – Tyst! Man måste vara tyst så dom får vara i fred och inte bli rädda. Man blir så glad när man inser att hon förstår liksom. Förstår att man ska vara snäll mod djur och att dom är viktiga.

Lilla Bella 5 år.

Läs mer om Tidningen Land och Weibulls tävling Trädgårdshjältar 2020 här

Bildkälla: @jeanetteodlaristan

Missa inga blogginlägg, följ oss på Instagram

Nu fattar jag! Rapporten sa +10 idag och +20 i morgon! Kvällen blev ljuvlig och det är kanske i morgon sommaren kommer. Men varför ta det osäkra före det säkra så alla krukor är väl inbäddade🌸
🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 it has been a gray cold day. But apparently it’s the start of the summer tomorrow. This lovely evening gives a taste of it.
🍀🌿🌿🌿🍀
#garden #gardenlife ##trädgård #trädgårdsliv #sommarkväll #sommarkänsla #imorgonhänderdet #ingelapafrost
...

27 0

Tröstpris kommer lastat! 🍀Det var så oerhört roligt att genomföra den här tävlingen, så @pettersson.johanna bestämde sig för att fixa lite tröstpriser. Vad sägs om dessa nyckelringar @reginasotti @eksater_tradgard @carrothoor ? Om ni skickar era adresser till Johanna så får ni dessa med posten. Hett tips... passa på och beställ HoMi hackan, den går nämligen inte av för hackor! Eller spaden, eller krattan... ja ni fattar! 🤗

Stort tack till @underbaratradgard.se och @thebohemiangardener för att ni var med🌿🌿🌿🌿

#trädgårdsliv #trädgård #trädgårdstider #odla #odla2021 #grönsaker #frösådd
...

39 3

Utlottning av planteringsspade. Johannas grymt snygga smidda spade står på spel. @reginasotti @thawnestflow @eksater_tradgard @carrothoor @underbaratradgard.se @thebohemiangardener @ingelapafrost @pettersson.johanna ...

32 7

T Ä V L I N G Johanna är sin egen lyckas smed! Med en stor entusiasm för trädgård och dugliga verktyg så skapades hennes verktygsserie, smidda av henne själv, att hålla i generationer.

Nu kan du vinna ett av Johannas funktionella och vackra verktyg, planteringsspaden! En tävling i samarbete med JP manufaktursmide.

Gilla inlägget och följ oss på
Instagram

@pettersson.johanna
@greenroom.se
@underbaratradgard.se
@thebohemiangardener

Dela och skriv en kommentar om vad du ska plantera i år.

Tävlingen avslutas den 30 april. 🍀

#trädgård #trädgårdsliv #trädgårdstider #trädgårdsinspo
#köksträdgård #trädgårdsverktyg #trädgårdsredskap #planteringsspade #odla #plantera #grönafingrar
...

67 80

Att kämpa sig igenom dagarna i vänta på vaccin. Ja, det går väl sådär... tack o lov för alla sådder som måste pysslas om.

Hur går det för er i pandemin och mer viktigt hur går sådderna?

Nytt blogginlägg finns att läsa och länk hittar du i profilen.
🍀🌿🌿🌿🍀
#odla2021 #frösådd #köksträdgård #växthus #omskolning #chili #jätteverbena #tomat #lillelisetomat #ott #mycketavallt #trädgårdsliv #potager #greenroomse
...

37 1

Är du som @underbaratradgard.se , och mig själv @ingelapafrost i mellan varven, en drömmare av något som uppfattas enklare!

Rakt, stramt och stilfullt!

Senaste blogginlägg finns nu att läsa på bloggen. Länk i profilen...
Bildkälla: @underbaratradgard.se
🍀🌿🌿🌿🌿🍀
#trädgård #trädgårdsliv #trädgårdsinspiration #trädgårdsdesign #minimalist #stramträdgård #formklippt #funkishus #grönatrender #greenroom
...

22 0

Fler inlägg om Samtal i trädgården

Ps… Våra inlägg är inte sponsrade och eventuella länkar till köpsidor är våra egna inköp. Här kan du läsa mer om oss.

Please follow and like us:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *