Fröst Trädgårdar,  Trapprabatten

När känslan gör sig påmind, då gör man sig en storstilad rabatt!

Jag tänker vajande gräs, försiktigt stryka handen över stäppsalvian på vägen ner för trappen. Vallmon ska guppa lite försiktigt i vinden. Bollarna så där perfekt rundade eftersom jag med noggrannhet klipper mina formade klot av liguster och havtorn. Färgerna jag ser framför mig lutar åt grå/gröna och rosa/lila toner, sedan vaknar jag upp och inser att oj, det är ju inte så här det ser ut… här behöver jag tänka om!

Moodboard för Trapprabatten. Trädgård rabatt perenner design
Moodboard – Trapprabatten

Det här året på Fröst trädgårdar så har mycket börjats om från början och alltså en ny tideräkningen har dragit igång på nytt med år 1. Tanken var inte alls att anlägga en ny rabatt för jag var ju nöjd med min Trapprabatt, ha… trodde jag! Planen var att sitta där i trappan, smaska på bär och bara begrunda. Rabatten var tänkt till bärbuskar och rabarber, men eftersom jag i min stora plan kom på den bättre idéen med att ha en frukt- och bärträdgård i etage. Det var ju bara att resignera, tänka och flytta runt!

Första spadtagen i trapprabatten. Trädgård rabatt perenner design

Full av entusiasm tog jag mig an slänten, men om jag visste vad som väntade…. så kanske jag hade väntat! Våren 2009

Att haft en kamp med kirskål

Mellan mig och naturen har i denna slänt utkämpat en hel del kamper sedan vi flyttade in här på Fröst! Det har varit vres-rosor, tistlar och kirskål! Att sedan våra föregångare använt slänten för utfyllnadsmassor, som ett resultat från sitt byggandet av huset, har inte gjort grävandet till mycket enklare. Helt enkelt har här slitits en hel del och flera projekt har genomförts med mer eller mindre lyckade resultat, därför önskar jag innerligt att min slutliga plan blir succé!

Tillbaka till kirskålen… Där stod jag i flera veckor och producerade kirskålsrötter, som ett resultat hinkar efter hinkar av en trädgårds värsta otyg. I sådana lägen är det nära till hands att fundera till vem man skulle vilja skänka en container med kirskålsrötter!? Så där lite i smyg, att det inte märks, alltså vem hade du tippat eländet? Jag hade definitivt tippat eländet i Vita husets rosenträdgård! Jag säger bara det… alltså vilken gerillataktik! Hur har du det med knasiga tankar, där du står till knäna i lera, kirskål eller sten?

Nu har jag tagit fram för Fröst Trädgårdar en kirskåls-policy tillsammans med en riktlinje och en arbetsprocess, men jag tänker att den tar vi vid ett annat tillfälle.

Att ha kreativitet som överskrider förmåga

Jag har en devis som jag överlever mycket med! Det är att “hur svårt kan det vara…?”. Så i kombination med en passionerad vilja att skapa en trädgård och en knviskarp föreställningsförmåga som ibland kan vara svår att få ner på papper, därför delar jag här med mig av mina fantastiska skisser. Vem som helts kan väl se visionen av den mest fantastiska rabatten? Eller hur?

Skisser till rabatten
Så här ser mina taffliga skisser ut, hur ser era ut?

För mig som har en lätt form av OCD så kan det vara en sådan njutning av att se en yta med jord, välrensat, välgödslat och med ett spadtag djup mulligt värre. Det kan väl inte annat än att bli succé!

En ren och svart kanvas för den vackraste rabatten i världen. Trädgård rabatt perenner design
En svart kanvas och föreställningen om den mest underbaraste rabatt som någons sin har skådats.

Växtlista

Liguster, formklippt häckplanta
Havtorn Hikul (foto Zeta trädgårdar)
Marton Lapis Blue (foto perenner.se)
Glansmiskantus Graxillimus (foto perenner.se)
Revsuga Atropirpirea (foto perenner.se)
Stäppsaliva Caradonna (foto perener.se)
Enkel Vallmo Hungarian Blue (foto Impecta fröhandel)
Kungsängslilja
Rosenplister (foto perenner.se)

Inköpsställen

Evonella Garden
Zetas trädgårdar
Wexthuset
Granngården

Ps… Mina inlägg är inte sponsrade och länkar till köpsidor är mina egna inköp, därför att jag inte har ambitionen att produktplacera . Här kan du läsa mer om mig.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...