Om mig – Åsa Christiander

I en vanlig förort i odlingzon 3, eller kanske 2 om det är en solig och vindstilla dag med rätt attityd, breder ungefär 1700 m2 förväntan ut sig över kullen som det röda huset står på. I huset bor jag, och förväntningarna är mina trädgårdsdrömmar.

Jag ser mitt trädgårdsintresse som utlopp för en del av mig som kanske är min viktigaste del, men inte den jag förtjänar mitt uppehälle på. Jag har flera utbildningar, bla som fotograf och andra som gör sig väldigt bra på CV. Som fotograf får jag ibland frågan; när kan man kalla sig fotograf? Det är ju en ganska filosofisk fråga. ÄR man det om man tjänar pengar på det? Och i så fall hur mycket är kravet? VAR van Gogh inte konstnär om han inte fick betalt?

Min inställning är att man ÄR inte vad man gör för pengar, man ÄR vad man gör för kärlek. Följaktligen ÄR jag fotograf och trädgårds…tja vad ska man kalla mig? Trädgårdsmästare känns lite för hantverksmässigt. Och trädgårdsdesigner för… trendigt. Jag ÄR nog trädgårds…konstnär.

Min trädgård är, precis som jag själv, en ohelig korsning mellan en engelsk cottage garden och iteliensk klosterträdgård med inslag av Pettsonträdgård (ja, han med katten).

Jag kommer att skriva trädgårdsbetraktelser här på Greenroom och dela med mig av vad jag ser genom min kameralins, när jag riktar den mot min egen och andras trädgårdar och deras invånare. Ibland kommer det att bli mer poetiskt och ibland mer vetenskapligt. Däremellan kommer det att bli en salig blandning.


Har inte varit inne på Instagram på ett halvår! How weird, skulle ungdomarna tycka 😂.

Några av er fina människor (jag blir uppriktigt rörd ❤️) har undrat var jag har blivit av. Så, här kommer en uppdatering.

Jag är inte död!
Jag har inte skiljt mig.
Jag har inte flyttat ifrån min trädgård.
Jag har inte slutat gräva i min trädgård.
Jag har inte slutat köpa för många höstlökar och
Jag har inte börjat plantera allt på rätt ställe på första försöket.

Jag har bara helt enkelt inte haft tid (prioriterat) att mediasocialisera. Bla pga nytt jobb sen i augusti. Numera ägnar jag mig helhjärtat åt sustainability och att minimera klimatförändringar. Behövs ju nån som gör det också när förvånansvärt många andra försöker göra tvärtom. Inklusive personer med, i sammanhanget oväntade, titlar som ’Miljöminister’.

Nåväl, blev i veckan ombedd att skicka in en bild av vad jag gör en ’typisk helg’. En typisk helg; dahlia, pumpa och tomater upp, vitlök och tulpaner ner. Både upp och ner; magnolia, japansk lönn, koreansk blomsterkornell och prydnadskörsbär. Allt kan som sagt inte bli rätt på första försöket 😁.

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #grönsaksland #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #spring #gödsel #fertilization #inspiration #composting #ljus #växthus #greenhouse
...

115 7

Så vad händer om man håller sig borta från Insta i ett halvår?

Welli, ‘det som inte finns på Insta, finns inte’ är fel 😊! Det blev tex rekordstora tomater. Den här vägde över 1,2 kg trots att någon smakat lite. Jag är lite osäker på vad det är för sort, eftersom texten på mina noggrant utmarkerade tungspatlar och träskedar regnade bort. Men det kan ha varit något från tomatmamman som jag beställde en liten spännande kollektion av enligt ‘jag skulle vilja beställa frön till Atomic fusion och några andra intressanta sorter som du tycker att jag behöver pröva’. TACK Åsa, det blev strålande!!!

Som vanligt blev det alldeles för många plantor. A-laget fick ohyra och B-laget fick ta över. Men sen repade sig stora delar av A-laget och kunde därmed inte slängas. Trädgården har översvämmats av tomater och nu är det frysens (ähum frysarnas…) tur. Och diskbänken. Och matrummet…

Hade satt som någon slags värdighetsmål att inte köpa några tomater före november. Men nu tror jag att jag flyttar fram målet till december.

Och planterar lite nya kruktomater 😁.

🍅🍅🍅

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #grönsaksland #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #tomatoes #tomato #gödsel #fertilization #inspiration #composting #tomat #växthus #greenhouse
...

111 7

Idag har jag fixat en 🥁🥁🥁 tomat-terass! Jag vet, jag överdriver. Som vanligt. Men jag är SÅ nöjd 🥳.

Som vanligt var det verkligen inte meningen. Men när man får spännande frön med namn som Atomic fusion, Dark stripe, Blue Pitts, Aunt Ruby’s German Green eller Tangerine, av odlarvänner från när och fjärran, så kan man inte låta bli att så samtliga sorter (29 blev det visst 😊). För att vara på den säkra sidan måste man så minst 2 av varje. För man vet ju aldrig… eller ja, erfarenheten säger att nästan alla, nästan alltid gror, men… man VET ju aldrig. Och sen, när alla dubbletter har grott, är det jättesvårt att helt sonika gå från fredlig tomatodlare till mördare. Det är då man får fixa sig en tomat-terass.

Mörare eller tomat-terass? Lätt val 😁

🍅🍅🍅🍅

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #grönsaksland #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #tomatoes #tomato #gödsel #fertilization #inspiration #composting #tomat #växthus #greenhouse
...

103 12

I trädgården idag, avsnitt 153 (eller så): regnvattentank!

Det var meningen att det här kontot bara skulle handla om trädgård. Och det gör det 😄! Men det var också meningen att det skulle bestå av poetiska bilder och/eller undefundiga texter och betraktelser. Det gör det inte alltid. Men nu är det ju en gång för alla så att trädgårdslivet inte ALLTID är så poetiskt. Som när man måste gräva ner grannens avlopp i gråberg till exempel.

Och ibland handlar det också om hårt slit för att få det dit man vill så småningom. Och praktiska avvägningar som ifall man ska satsa på en åbäkig regnvattentank, fast den är dyr, svinjobbig att gräva ner och kanske kommer att sticka upp på ett osnyggt sätt som inte alls passar med de poetiska planerna.

But on the other hand; jag tänker att rent vatten bara kommer att bli mer viktigt och värdefullt att ta vara på, så tillslut bestämde jag mig ändå för att; vattentank it is.

Känner på mig att nästa avsnitt inte heller blir så poetiskt utan mer praktiskt: så baxar du ner en vattentank 😂

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #grönsaksland #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #spring #gödsel #fertilization #inspiration #composting #ljus #växthus #greenhouse #rainwatertank #regnvattentank
...

49 3

Av jord är du kommen, jord skall du åter varda. Men det är väldigt många som liksom glömmer bort att fokusera tillräckligt på jord däremellan 😄.

I helgen fick vi 40 ton till. Helt otroligt vilka volymer det krävs för att fylla upp stödmurar i backe. Tur att det är så många som gräver poolhål just nu och vill bli av med sin jord.

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #grönsaksland #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #spring #gödsel #fertilization #inspiration #composting #ljus #växthus #greenhouse #soil #jord
...

70 7

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...