Om mig – Åsa Christiander

I en vanlig förort i odlingzon 3, eller kanske 2 om det är en solig och vindstilla dag med rätt attityd, breder ungefär 1700 m2 förväntan ut sig över kullen som det röda huset står på. I huset bor jag, och förväntningarna är mina trädgårdsdrömmar.

Jag ser mitt trädgårdsintresse som utlopp för en del av mig som kanske är min viktigaste del, men inte den jag förtjänar mitt uppehälle på. Jag har flera utbildningar, bla som fotograf och andra som gör sig väldigt bra på CV. Som fotograf får jag ibland frågan; när kan man kalla sig fotograf? Det är ju en ganska filosofisk fråga. ÄR man det om man tjänar pengar på det? Och i så fall hur mycket är kravet? VAR van Gogh inte konstnär om han inte fick betalt?

Min inställning är att man ÄR inte vad man gör för pengar, man ÄR vad man gör för kärlek. Följaktligen ÄR jag fotograf och trädgårds…tja vad ska man kalla mig? Trädgårdsmästare känns lite för hantverksmässigt. Och trädgårdsdesigner för… trendigt. Jag ÄR nog trädgårds…konstnär.

Min trädgård är, precis som jag själv, en ohelig korsning mellan en engelsk cottage garden och iteliensk klosterträdgård med inslag av Pettsonträdgård (ja, han med katten).

Jag kommer att skriva trädgårdsbetraktelser här på Greenroom och dela med mig av vad jag ser genom min kameralins, när jag riktar den mot min egen och andras trädgårdar och deras invånare. Ibland kommer det att bli mer poetiskt och ibland mer vetenskapligt. Däremellan kommer det att bli en salig blandning.


Apropå örtagårdar.

Denna underbara, uråldriga trädgårdstradition. Kanske är det kärnan i hela grejen med trädgårdsodling. Eller livet i allmänhet. Man MÅSTE inte ha kryddor på maten. Det blir bara lite roligare. Lite mer guldkant. Lite mer lust. Precis som allt det där man gör fast man inte måste, är det som gör att livet blir Livet och inte bara en projektrapport. Och man MÅSTE inte göra sin kryddträdgård till en mikroversion av paradiset. Ändå har männsikor lagt ner både svett och möda på det sedan medeltiden. Jag älskar människors investering i det ‘onödiga’. Nånstans där tror jag ligger skillnaden mellan att att överleva och att uppleva.

Det här är min egen första kryddträdgård. Jag började bygga den när jag fortfarande bodde i lägenhet, så jag var tvungen att ‘arrendera’ lite mark av mamma och pappa. Som jag valt och släpat snygga stenar till denna backe. Och som jag rensat den osannolikt levnadsglada kirskålen ur den Sörmländska myllan. Nu syns knappt mina omsorgsfullt utvalda stenar längre, men det är fint på nya sätt. Som det blir med sånt som är levande och inte riktigt går att tygla. Som barn tillexempel.

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #february #vår #sprin #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #inspiration #vårlökar #springbulbs #ljus #narciss #narcissus #växthus #greenhouse #kryddträdgård #herbalgarden
...

85 6

Dags att städa lite både här och där.

Time to tidy up!

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #november #höst #fall #autumn #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #inspiration #vårlökar #springbulbs #ljus #narciss #narcissus #växthus #greenhouse
...

99 14

Survivor.

En sak hade jag bestämt. Det skulle i alla fall inte bli nåt konto med små gulliga blommor. Såna där bilder som man inte kan låta bli att ta men som man verkligen inte behöver till någonting.

Men Stanwell perpetual fortsätter att blomma medan resten av sommaren faller till marken i drivor och en efter en av de övriga spelarna i orkestern ger upp. Det är ändå värt lite uppmärksamhet.

För övrigt vill jag säga att regnljus är det i särklass finaste ljuset! Tänk på det om ni överväger att sura över att det regnar någon gång 🤗.

En riktigt fin trädgårdshelg önskar jag er alla 🍁🍂🌷

#ros #rose #roses #stanwellperpetual #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #trädgård #gardenlovers #garden #gardenlovers #gardening #tradgardenonodan
...

61 8

Växthusnock i tidig solnedgång. Det är inte så lätt att hitta färg i november. Men då och då sprakar det till och då gäller det att njuta 😊!

🇬🇧Greenhouse in early sunset. It’s not easy to find color in November, but now and then it happens and you have to enjoy the moment.

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #november #höst #fall #autumn #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #inspiration #ljus #medelhavsträdgård #mediterraneangarden #greenhouse #växthus #solnedgång
...

92 4

Dimma är det snyggaste vädret! Synd att vi inte har dimma oftar här.

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #november #höst #fall #autumn #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #inspiration #alle
...

82 13

Men wow vilka schyssta lökar!!! Och du är helt säker på att du inte vill ha hjälp med att plantera???

🇬🇧Seriously nice bulbs! Are you really sure you don’t want any planting help???

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #november #höst #fall #autumn #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #inspiration #vårlökar #springbulbs #ljus #narciss #narcissus #cat #katt
...

91 12