Om mig – Åsa Christiander

I en vanlig förort i odlingzon 3, eller kanske 2 om det är en solig och vindstilla dag med rätt attityd, breder ungefär 1700 m2 förväntan ut sig över kullen som det röda huset står på. I huset bor jag, och förväntningarna är mina trädgårdsdrömmar.

Jag ser mitt trädgårdsintresse som utlopp för en del av mig som kanske är min viktigaste del, men inte den jag förtjänar mitt uppehälle på. Jag har flera utbildningar, bla som fotograf och andra som gör sig väldigt bra på CV. Som fotograf får jag ibland frågan; när kan man kalla sig fotograf? Det är ju en ganska filosofisk fråga. ÄR man det om man tjänar pengar på det? Och i så fall hur mycket är kravet? VAR van Gogh inte konstnär om han inte fick betalt?

Min inställning är att man ÄR inte vad man gör för pengar, man ÄR vad man gör för kärlek. Följaktligen ÄR jag fotograf och trädgårds…tja vad ska man kalla mig? Trädgårdsmästare känns lite för hantverksmässigt. Och trädgårdsdesigner för… trendigt. Jag ÄR nog trädgårds…konstnär.

Min trädgård är, precis som jag själv, en ohelig korsning mellan en engelsk cottage garden och iteliensk klosterträdgård med inslag av Pettsonträdgård (ja, han med katten).

Jag kommer att skriva trädgårdsbetraktelser här på Greenroom och dela med mig av vad jag ser genom min kameralins, när jag riktar den mot min egen och andras trädgårdar och deras invånare. Ibland kommer det att bli mer poetiskt och ibland mer vetenskapligt. Däremellan kommer det att bli en salig blandning.


Kvällsljus över köksträdgården 😍.

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #grönsaksland #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #spring #vårkänslor #vår #inspiration #vårbruk #ljus #växthus #greenhouse #kvällssol #kulörtalyktor #växtstöd
...

224 27

Sladdbarn. Jag har sått ny gurka. Den har kommit upp fint. Blev bara 3 sorter denna absolut sista omgång innan ‘nu pallar jag inte mer’. Två ätgurkor, båda nya kinesiska bekantskaper Xin Tai och Suyo long och en inläggnings, Northern pickling (även den testar jag för första gången). Inläggningsgurka gör inget om den kommer lite sent tycker jag (har kvar från förra året), ätgurka är ju trevligt om den kommer tidigt, men hellre sen än ingen alls kom jag fram till. Håller tummarna för att det går bra för de här nu, med livrem och hängslen i form av flugklister och potatisskivor mot sorgmyggen. En har redan fastnat i klistret med ett blad 😬. Gonatt på er alla odlare 🌱

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #grönsaksland #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #spring #vårkänslor #vår #inspiration #vårbruk #ljus #växthus #greenhouse #sorgmygg #gurka #cucumber
...

68 3

Någon som händelsevis undrar vad som hände med tomater, gurka, paprika, chili och aubergine? Well, jag kan inte nog uttrycka hur trött jag är på ohyra! Om jag inte odlat förr så tror jag att jag skulle gett upp och aldrig mer försökt. Jag har ärligt talat aldrig varit med om ett värre skit-år. Jag har kört gula klisterlappar och nematoder, såptvättat, såptvättat och beställt bladluslejon och spinnrovkvalster och sen tvättat blad för blad på samtliga paprikor, chilis och auberginer. Over and over again. Och som om inte det vore nog så råkade jag vinass-förgifta tomaterna med en skvätt gödning som stått kvar från nåt tidigare år. Jag har gett upp, planterat nytt, gett upp planterat nytt och gett upp igen. Nu ger jag det en sista chans, men sen tror jag inte att jag pallar mer. Om det alltså var någon som undrade varför jag inte postat några odrägliga bilder på välmående, perfekta plantor. Då vet ni 😬!

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #grönsaksland #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #spring #vårkänslor #vår #inspiration #vårbruk #ljus #växthus #greenhouse #ohyra #bladlöss #spinnkvalster #sorgmygg
...

129 59

Inte precis i min trädgård, men jag tror jag måste tillåta mig att bjuda in naturen i det här flödet ibland. Den är trots allt en stor inspirationskälla till vad som händer i trädgården. Den här lilla fina gynnaren träffade jag på helgens svamppromenad.

#trädgårdsinspo #trädgårdsidéer #trädgård #gardenlovers #garden #kopparödla #kopparorm #tradgardenonodan #gardenlife
...

43 0

Idag är det den 37 april. Bit ihop!!

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #grönsaksland #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #spring #vårkänslor #vår #inspiration #vårbruk #ljus #växthus #greenhouse #kallvår
...

128 13

Och om det händelsevis skulle kännas som om man inte riktigt hinner med allt man skulle vilja så här års, eller om man tröttnat på de evinnerliga bladlössen, sorgmyggen, gråsuggorna och sniglarna, då kan man alltid blunda en liten stund på kvällen och tänka på hur fint det ändå är att kaprifolen doftar även om grönsakslandet är orensat, paprikan borde såpduschas för hundrafemtioelfte gången och pumpafrön tydligen var något man skulle köpa på ICA i höst, fast man trodde att det var något man köpte av en fröfirma i våras för att slippa.

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #grönsaksland #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #spring #vårkänslor #vår #inspiration #vårbruk #ljus #växthus #greenhouse #kaprifol #lonicera
...

141 5

A room with a view. Utsikt från växthuset.

Man får göra med sitt bildflöde som med grönsakerna så här års. Gå ner i källaren och hämta lite skåpmat. Medan man drömmer om primörer.

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #november #höst #fall #autumn #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #inspiration #vårlökar #springbulbs #ljus #narciss #narcissus #växthus #greenhouse
...

112 14