Om mig – Åsa Christiander

I en vanlig förort i odlingzon 3, eller kanske 2 om det är en solig och vindstilla dag med rätt attityd, breder ungefär 1700 m2 förväntan ut sig över kullen som det röda huset står på. I huset bor jag, och förväntningarna är mina trädgårdsdrömmar.

Jag ser mitt trädgårdsintresse som utlopp för en del av mig som kanske är min viktigaste del, men inte den jag förtjänar mitt uppehälle på. Jag har flera utbildningar, bla som fotograf och andra som gör sig väldigt bra på CV. Som fotograf får jag ibland frågan; när kan man kalla sig fotograf? Det är ju en ganska filosofisk fråga. ÄR man det om man tjänar pengar på det? Och i så fall hur mycket är kravet? VAR van Gogh inte konstnär om han inte fick betalt?

Min inställning är att man ÄR inte vad man gör för pengar, man ÄR vad man gör för kärlek. Följaktligen ÄR jag fotograf och trädgårds…tja vad ska man kalla mig? Trädgårdsmästare känns lite för hantverksmässigt. Och trädgårdsdesigner för… trendigt. Jag ÄR nog trädgårds…konstnär.

Min trädgård är, precis som jag själv, en ohelig korsning mellan en engelsk cottage garden och iteliensk klosterträdgård med inslag av Pettsonträdgård (ja, han med katten).

Jag kommer att skriva trädgårdsbetraktelser här på Greenroom och dela med mig av vad jag ser genom min kameralins, när jag riktar den mot min egen och andras trädgårdar och deras invånare. Ibland kommer det att bli mer poetiskt och ibland mer vetenskapligt. Däremellan kommer det att bli en salig blandning.


Summertimes... Lady Ritausma väller ut över staketet och huset på kullen slipper frysa.

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #november #höst #fall #autumn #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #inspiration #vårlökar #springbulbs #ljus #narciss #narcissus #växthus #greenhouse
...

154 18

Min fina trädgårdsvän ingelapafrost skrev ett trevligt inlägg om att se tillbaka på året som gått och dra lärdom. Hon påminde om att den smarte gör sina egna erfarenheter, medan den vise lär av andra och undrade hur det gått för mig 😁.

Och jag får nog erkänna att jag tillhör de smartas skara snarare än de vises. Och jag tittar så mycket mer framåt än bakåt att jag knappt minns vad jag gjort i år. Men den här delen av trädgården, den som kallas Onödan, den är i alla fall nästan klar nu och den blev rätt lyckad tycker jag.

Jag tycker all trädgårdsplanering är mer eller mindre lik Sudoku. Det ska stämma på både längden och tvären och inom samma ruta om det ska bli bra. Och alla växter ska med. I den här delen har några av dimensionerna varit: vitblommande, doftande och höstfärg. Summer snow-clematisen som fört en tynande tillvaro på ett annat ställe blev i alla fall svin-nöjd med att få flytta till en nybyggd lägenhet med mycket rymd.

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #grönsaksland #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #trellis #inspiration #spaljé #ljus #växthus #greenhouse #gatsten
...

203 19

Av jord är du kommen, jord skall du åter varda. Men det är väldigt många som liksom glömmer bort att fokusera tillräckligt på jord däremellan 😄.

I helgen fick vi 40 ton till. Helt otroligt vilka volymer det krävs för att fylla upp stödmurar i backe. Tur att det är så många som gräver poolhål just nu och vill bli av med sin jord.

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #grönsaksland #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #spring #gödsel #fertilization #inspiration #composting #ljus #växthus #greenhouse #soil #jord
...

70 7

I trädgården idag, avsnitt 153 (eller så): regnvattentank!

Det var meningen att det här kontot bara skulle handla om trädgård. Och det gör det 😄! Men det var också meningen att det skulle bestå av poetiska bilder och/eller undefundiga texter och betraktelser. Det gör det inte alltid. Men nu är det ju en gång för alla så att trädgårdslivet inte ALLTID är så poetiskt. Som när man måste gräva ner grannens avlopp i gråberg till exempel.

Och ibland handlar det också om hårt slit för att få det dit man vill så småningom. Och praktiska avvägningar som ifall man ska satsa på en åbäkig regnvattentank, fast den är dyr, svinjobbig att gräva ner och kanske kommer att sticka upp på ett osnyggt sätt som inte alls passar med de poetiska planerna.

But on the other hand; jag tänker att rent vatten bara kommer att bli mer viktigt och värdefullt att ta vara på, så tillslut bestämde jag mig ändå för att; vattentank it is.

Känner på mig att nästa avsnitt inte heller blir så poetiskt utan mer praktiskt: så baxar du ner en vattentank 😂

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #grönsaksland #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #spring #gödsel #fertilization #inspiration #composting #ljus #växthus #greenhouse #rainwatertank #regnvattentank
...

50 3

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...

RSS
Follow by Email
Instagram