Om mig – Åsa Christiander

I en vanlig förort i odlingzon 3, eller kanske 2 om det är en solig och vindstilla dag med rätt attityd, breder ungefär 1700 m2 förväntan ut sig över kullen som det röda huset står på. I huset bor jag, och förväntningarna är mina trädgårdsdrömmar.

Jag ser mitt trädgårdsintresse som utlopp för en del av mig som kanske är min viktigaste del, men inte den jag förtjänar mitt uppehälle på. Jag har flera utbildningar, bla som fotograf och andra som gör sig väldigt bra på CV. Som fotograf får jag ibland frågan; när kan man kalla sig fotograf? Det är ju en ganska filosofisk fråga. ÄR man det om man tjänar pengar på det? Och i så fall hur mycket är kravet? VAR van Gogh inte konstnär om han inte fick betalt?

Min inställning är att man ÄR inte vad man gör för pengar, man ÄR vad man gör för kärlek. Följaktligen ÄR jag fotograf och trädgårds…tja vad ska man kalla mig? Trädgårdsmästare känns lite för hantverksmässigt. Och trädgårdsdesigner för… trendigt. Jag ÄR nog trädgårds…konstnär.

Min trädgård är, precis som jag själv, en ohelig korsning mellan en engelsk cottage garden och iteliensk klosterträdgård med inslag av Pettsonträdgård (ja, han med katten).

Jag kommer att skriva trädgårdsbetraktelser här på Greenroom och dela med mig av vad jag ser genom min kameralins, när jag riktar den mot min egen och andras trädgårdar och deras invånare. Ibland kommer det att bli mer poetiskt och ibland mer vetenskapligt. Däremellan kommer det att bli en salig blandning.


För många år sedan odlade jag Dahlia. Vinröda, nästan svarta tillsammans med orangea saker som ringblommor i kökträdgården. Den enda del av trädgården som hade en mer mustig färgskala. Allt annat var ganska pastelligt men i köksträdgården har jag alltid tyckt att det måste få vara lite ‘tryck’. De stod bla mitt i ‘mittrondellen’ och blev minst 2 meter höga. Det var supersnyggt. Men dahlior är ju inte egentligen så förtjusta i vårt klimat så jag gjorde som de flesta andra; hade nån plan på sansad invintring i garaget, som omvandlades till en panikövning när frosten slog till. Hade dem i en fin trälåda som min man tyckte stod i vägen vid nåt tillfälle och flyttade ut i minus 20. Det tog någon dag innan jag upptäckte det och det var lite mer än dahliaknölarna som blev lite frostiga... Sen dess har jag inte odlat dahlia, men jag har alltid haft en särskild respekt för alla som gör. Allt arbete och omtanke för några veckor av skönhet. Det är liksom trädgårdsodlandets själ. I ett hus som vi tittade på en gång, ett dödsbo, hittade jag en stor låda dahliaknölar i källaren. Jag ville nästan köpa huset bara pga det. Tänk om inte alternativa ägare skulle ta hand om dem. Nån gång ska jag odla dahlia igen.

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #november #höst #fall #autumn #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #inspiration #vårlökar #springbulbs #ljus #narciss #narcissus #växthus #greenhouse
...

124 18

Sladdbarn. Jag har sått ny gurka. Den har kommit upp fint. Blev bara 3 sorter denna absolut sista omgång innan ‘nu pallar jag inte mer’. Två ätgurkor, båda nya kinesiska bekantskaper Xin Tai och Suyo long och en inläggnings, Northern pickling (även den testar jag för första gången). Inläggningsgurka gör inget om den kommer lite sent tycker jag (har kvar från förra året), ätgurka är ju trevligt om den kommer tidigt, men hellre sen än ingen alls kom jag fram till. Håller tummarna för att det går bra för de här nu, med livrem och hängslen i form av flugklister och potatisskivor mot sorgmyggen. En har redan fastnat i klistret med ett blad 😬. Gonatt på er alla odlare 🌱

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #grönsaksland #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #spring #vårkänslor #vår #inspiration #vårbruk #ljus #växthus #greenhouse #sorgmygg #gurka #cucumber
...

68 3

Kvällsljus över köksträdgården 😍.

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #grönsaksland #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #spring #vårkänslor #vår #inspiration #vårbruk #ljus #växthus #greenhouse #kvällssol #kulörtalyktor #växtstöd
...

237 29

Jag gillar verkligen Internet. En av de personer jag lärt känna under den korta tid som jag haft kontot trädgården Onödan är ingelapafrost Hon undrade om hon fick göra en intervju med mig om min trädgård på sin nystartade blogg greenroom.se. Jag tackade såklart ja! Eftersom jag tycker det är minst lika roligt att skriva som att fota så slutade det med att intervjun blev början till ett energifyllt samarbete kring greenroom och just intervjun med mig blev blev både av- och med mig 😊. Vill du veta mer om min trädgård och min relation till den så varmt välkommen i höstmörkret 🤗

https://greenroom.se/2020/12/05/den-stora-drommen-om-det-lilla-huset-utan-vare-sig-varme-eller-vatten/

Eller använd länken i bion. Det verkar funka bättre 😊

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #november #höst #fall #autumn #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #inspiration #vårlökar #springbulbs #ljus #narciss #narcissus #växthus #greenhouse
...

104 5

Och om det händelsevis skulle kännas som om man inte riktigt hinner med allt man skulle vilja så här års, eller om man tröttnat på de evinnerliga bladlössen, sorgmyggen, gråsuggorna och sniglarna, då kan man alltid blunda en liten stund på kvällen och tänka på hur fint det ändå är att kaprifolen doftar även om grönsakslandet är orensat, paprikan borde såpduschas för hundrafemtioelfte gången och pumpafrön tydligen var något man skulle köpa på ICA i höst, fast man trodde att det var något man köpte av en fröfirma i våras för att slippa.

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #grönsaksland #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #spring #vårkänslor #vår #inspiration #vårbruk #ljus #växthus #greenhouse #kaprifol #lonicera
...

149 5

Någon som händelsevis undrar vad som hände med tomater, gurka, paprika, chili och aubergine? Well, jag kan inte nog uttrycka hur trött jag är på ohyra! Om jag inte odlat förr så tror jag att jag skulle gett upp och aldrig mer försökt. Jag har ärligt talat aldrig varit med om ett värre skit-år. Jag har kört gula klisterlappar och nematoder, såptvättat, såptvättat och beställt bladluslejon och spinnrovkvalster och sen tvättat blad för blad på samtliga paprikor, chilis och auberginer. Over and over again. Och som om inte det vore nog så råkade jag vinass-förgifta tomaterna med en skvätt gödning som stått kvar från nåt tidigare år. Jag har gett upp, planterat nytt, gett upp planterat nytt och gett upp igen. Nu ger jag det en sista chans, men sen tror jag inte att jag pallar mer. Om det alltså var någon som undrade varför jag inte postat några odrägliga bilder på välmående, perfekta plantor. Då vet ni 😬!

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #grönsaksland #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #spring #vårkänslor #vår #inspiration #vårbruk #ljus #växthus #greenhouse #ohyra #bladlöss #spinnkvalster #sorgmygg
...

133 59