Om mig – Åsa Christiander

I en vanlig förort i odlingzon 3, eller kanske 2 om det är en solig och vindstilla dag med rätt attityd, breder ungefär 1700 m2 förväntan ut sig över kullen som det röda huset står på. I huset bor jag, och förväntningarna är mina trädgårdsdrömmar.

Jag ser mitt trädgårdsintresse som utlopp för en del av mig som kanske är min viktigaste del, men inte den jag förtjänar mitt uppehälle på. Jag har flera utbildningar, bla som fotograf och andra som gör sig väldigt bra på CV. Som fotograf får jag ibland frågan; när kan man kalla sig fotograf? Det är ju en ganska filosofisk fråga. ÄR man det om man tjänar pengar på det? Och i så fall hur mycket är kravet? VAR van Gogh inte konstnär om han inte fick betalt?

Min inställning är att man ÄR inte vad man gör för pengar, man ÄR vad man gör för kärlek. Följaktligen ÄR jag fotograf och trädgårds…tja vad ska man kalla mig? Trädgårdsmästare känns lite för hantverksmässigt. Och trädgårdsdesigner för… trendigt. Jag ÄR nog trädgårds…konstnär.

Min trädgård är, precis som jag själv, en ohelig korsning mellan en engelsk cottage garden och iteliensk klosterträdgård med inslag av Pettsonträdgård (ja, han med katten).

Jag kommer att skriva trädgårdsbetraktelser här på Greenroom och dela med mig av vad jag ser genom min kameralins, när jag riktar den mot min egen och andras trädgårdar och deras invånare. Ibland kommer det att bli mer poetiskt och ibland mer vetenskapligt. Däremellan kommer det att bli en salig blandning.


Min fina trädgårdsvän ingelapafrost skrev ett trevligt inlägg om att se tillbaka på året som gått och dra lärdom. Hon påminde om att den smarte gör sina egna erfarenheter, medan den vise lär av andra och undrade hur det gått för mig 😁.

Och jag får nog erkänna att jag tillhör de smartas skara snarare än de vises. Och jag tittar så mycket mer framåt än bakåt att jag knappt minns vad jag gjort i år. Men den här delen av trädgården, den som kallas Onödan, den är i alla fall nästan klar nu och den blev rätt lyckad tycker jag.

Jag tycker all trädgårdsplanering är mer eller mindre lik Sudoku. Det ska stämma på både längden och tvären och inom samma ruta om det ska bli bra. Och alla växter ska med. I den här delen har några av dimensionerna varit: vitblommande, doftande och höstfärg. Summer snow-clematisen som fört en tynande tillvaro på ett annat ställe blev i alla fall svin-nöjd med att få flytta till en nybyggd lägenhet med mycket rymd.

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #grönsaksland #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #trellis #inspiration #spaljé #ljus #växthus #greenhouse #gatsten
...

178 9

Växa.

Vi är nu drygt 500 mer eller mindre trädgårdsnördiga själar här. Huvudsakligen mer 😁. Det är värt att fira!

Social media är inte så himla social alla gånger, men grejen med social är ändå att det finns någon annan någonstans i andra änden. Någon som man har åtminstone någonting gemensamt med. Så jag tänkte fira genom att lyfta fram några rekommendationer om det är någon som vill berika sitt flöde.

Jag vill börja med marit_thorin . Hon har en vacker växtrik trädgård som är mycket värd ett e-besök, men framför allt är hon generös, tror på människor och är lite modig skulle jag säga (utan att någonsin ha ha träffat Marit). Egenskaper som inte är så vanliga som man skulle önska!

Sen har vi minlillalott ett väldigt kreativt konto som jag snubblade in på av någon anledning som jag inte minns. Men det jag föll för var ett flöde av finurliga, förgängliga små konstverk som skapats här och där i naturen eller på väg hem från jobbet. Jag antar att det är nåt med det där onödiga nödiga som tilltalar mig. Det tillfälliga, eviga. Har alltid älskat gatukonst. Det här är skogsvarianten!

hasselbacken312 är ett konto som ibland ligger lite på gränsen till de rena trädgårdskonton jag bestämt mig för att begränsa mig till här, men de bilder som dyker upp där är så poetiskt vackra att jag är glad att jag gjorde ett undantag (och det bor ändå en inbiten trädgårdsnörd bakom kameran).

Slutligen kan jag inte låta bli att fira utan att nämna camillastradgard.se . Camilla är energiknippet som ger nördarna ett ansikte 😊. Denna färg(och smak!)starka person kan sätta fart på vilken grå måndagsmorgon som helst, så det är lite av en överlevnads-strategi att ha henne i sitt flöde.

Tipsa gärna om andra följvärda konton om du har tid och ork.

Glad lördag till oss alla 🤗/Åsa

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #march #spring #vår #vårkänslor #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #inspiration #narcissus #växthus #greenhouse #kulörtalyktor
...

101 11

Dimma är det snyggaste vädret! Synd att vi inte har dimma oftar här.

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #november #höst #fall #autumn #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #inspiration #alle
...

82 13

För många år sedan odlade jag Dahlia. Vinröda, nästan svarta tillsammans med orangea saker som ringblommor i kökträdgården. Den enda del av trädgården som hade en mer mustig färgskala. Allt annat var ganska pastelligt men i köksträdgården har jag alltid tyckt att det måste få vara lite ‘tryck’. De stod bla mitt i ‘mittrondellen’ och blev minst 2 meter höga. Det var supersnyggt. Men dahlior är ju inte egentligen så förtjusta i vårt klimat så jag gjorde som de flesta andra; hade nån plan på sansad invintring i garaget, som omvandlades till en panikövning när frosten slog till. Hade dem i en fin trälåda som min man tyckte stod i vägen vid nåt tillfälle och flyttade ut i minus 20. Det tog någon dag innan jag upptäckte det och det var lite mer än dahliaknölarna som blev lite frostiga... Sen dess har jag inte odlat dahlia, men jag har alltid haft en särskild respekt för alla som gör. Allt arbete och omtanke för några veckor av skönhet. Det är liksom trädgårdsodlandets själ. I ett hus som vi tittade på en gång, ett dödsbo, hittade jag en stor låda dahliaknölar i källaren. Jag ville nästan köpa huset bara pga det. Tänk om inte alternativa ägare skulle ta hand om dem. Nån gång ska jag odla dahlia igen.

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #november #höst #fall #autumn #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #inspiration #vårlökar #springbulbs #ljus #narciss #narcissus #växthus #greenhouse
...

124 18

Jag gillar verkligen Internet. En av de personer jag lärt känna under den korta tid som jag haft kontot trädgården Onödan är ingelapafrost Hon undrade om hon fick göra en intervju med mig om min trädgård på sin nystartade blogg greenroom.se. Jag tackade såklart ja! Eftersom jag tycker det är minst lika roligt att skriva som att fota så slutade det med att intervjun blev början till ett energifyllt samarbete kring greenroom och just intervjun med mig blev blev både av- och med mig 😊. Vill du veta mer om min trädgård och min relation till den så varmt välkommen i höstmörkret 🤗

https://greenroom.se/2020/12/05/den-stora-drommen-om-det-lilla-huset-utan-vare-sig-varme-eller-vatten/

Eller använd länken i bion. Det verkar funka bättre 😊

#självhushållning #kitchengarden #potager #köksträdgård #trädgårdsinspiration #trädgårdsliv #trädgårdsinspo #november #höst #fall #autumn #gardenlovers #gardeninspiration #garden #gardenlife #gardening #tradgardenonodan #hope #inspiration #vårlökar #springbulbs #ljus #narciss #narcissus #växthus #greenhouse
...

104 5