Att köpa en trädgård

I rättan tid att köpa en trädgård

Nu är det vanligtvis så att man köper ett hus och att trädgården någonstans blir något man får på köpet! Men måste det vara på det sättet? Mitt nästa husköp kommer definitivt sätta trädgårdens fördelar i samma ranking som husets planlösning! Vad ska man då tänka på, vilka fallgropar kan det finnas med drömhusets trädgård?

Om man läser Hemnets årskrönika så kan jag konstatera att 2020 var året då hemester fick en ny betydelse. Sökord som uteplats, pool och utemiljö har ökat markant. Sedan att trädgårdsintresset kommer att fortsätta öka under 2021 gör inte saken sämre, allt enligt Hemnet.

 Nycklarna till din nästa trädgård. Trädgård husköp planlösning

Jag kan bara hoppas att våra mäklarföretag lägger mer vikt på att beskriva tomt, växtförutsättningar och läge. Länge har trenden varit att jobba med homestyling och där verkar det ha tagit slut! En välskött och uppvuxen trädgård verkar i många husförsäljningar varit en belastning och inte något som man lägger vikt på när det kommer till att visa upp husets bästa sidor. En snabb skanning visar att vackra stilleben, detaljer och färska kryddor i köksfönstret är prioritet när det kommer till försäljningsbilderna till objekten.

Pandemi, flygskam och flådiga grillar

Intresset för trädgård har ökat extremt mycket senaste åren. Ivrigt påhejat av att vi väljer bort långresor och Thailandssemester. Att vi sedan gillar tanken att stå vid monstergrillen och se grannarna avundas medan kryddsmöret rörs ihop av egenodlad persilja. Lyckan är gjord!

Året 2020, om ni minns, är året då hemma- och närlivet har tagit en helt ny vändning. Tack till ett elakartat virus vi helst inte nämner vid namn! Vi längtar ut i spenaten, vi spränger fram i naturreservaten och skogens stigar. Men helst så odlar vi och bygger altaner! Våra handelsträdgårdarna töms på plant och bygghandeln jublar.

Dags att köpa trädgård

Jag ringer upp Stina Strömberg för att prata om det här med vad som är viktigt att tänka på när man är ute och shoppar. Stina är en trädgårdsdesigner som profilerar sig att kunna ta fram det bästa ut en trädgård när det kommer till en husförsäljning där det finns en trädgård. Du hittar henne på Instagram under @underbaratradgard

Vi resonerar om vad som är viktigt att tänka på när det kommer till att välja sin framtida trädgård. I huvudet rinner Teds text till klarhet.

Sol, vind och vatten
Höga berg och djupa hav
Det är mina drömmar vävda av

Ja, Ted Gärdestads text beskriver väl prioriteringarna för det framtida trädgårdsköpet.

Läge, läge, läge

Solen, eller snarare väderstrecken, är måste att tänka på när man väl står där på en visning. Se morgonkaffet, var ska morgonkaffet intas? Är det mysigt? Finns det en trapp? Alla dom där viktigaste sakerna. Vi trädgårdsfanatiker har ett nog måste att morgonkaffet ska intas på en trapp, med något blommigt i blicken!

Morgonkaffe i rättan läge. Trädgård husköp planlösning

Så spana hur dygnets alla timmar kommer att spenderas sittandes i takten till solens strålar. Stina och jag är helt överens om att alla utspridda, och obligatoriska, sittplatser i våra respektive trädgårdar finns där av skäl som inte omfattas av att sitta av dyrbar trädgårdstid. För oss trädgårdsälskare hittar vi njutning mer av sådant som kommer med hårt arbete och genomfört resultat! Stina fortsätter att det finns liten slamkrypare att höja ett varningens finger åt! Insyn, från grannar eller från förbipasserande. Att sätta morgonkaffet i halsen är inte att föredra, samtidigt som lokalbussen brummar in till hållplatsen som ligger runt knuten precis i morgonsolen!

Eller grannens garageuppfart i västerläge, alltså precis som kvällens sista trålar passerar mitt i högsommaren. Ännu mer oturligt om familjen nästgårds består av motorburen ungdom som gillar att meka!

Att ha ett sinne som rinner över vid blåst

Jag själv bor på en ö och ön är belagd vid kusten, alltså blåser det! Hur i all världen jag har gjort valet jag gjort, med vetskap om att en mer grinigare Ingela kan man knappt hitta när det blåser!

Miskantus
Miskantus, Miscanthus sinensis ’Red Chief. Bildkälla: Perenner.se

Nu är det inte hela världen att det blåser i en trädgård, hur annars ska vi kunna höra rasslet av Miskantusen? Va, jag undrar? Men det kan vara bra att tänka igenom hur det vanligtvis blåser. Så ställ krav på mäklaren att varudeklarera när du står där med drömhuset inom räckhåll! Vetskapen ger dig en fingervisning om hur du kanske måste mästra stormen för att kanske ens kunna nyttja den fantastiska eftermiddagssolen under ett parasoll! Behövs det anläggas någon typ av vindstoppande plank, häck eller buskage?

Även här finns en slamkrypare! Finns det också någon typ av utsikt som står rakt i vindkorridoren. Ja, då kan det finnas fog för att vara kreativ menar Stina. Själv är jag vis av erfarenhet då vår tomt gränsar till stora åkrar och med en fantastisk vy ut mot sunden, men så blåsigt! Jag kan säga att jag klurar fortfarande, 20 år senare!

När sommaren regnar bort

Eller ännu hellre tanken på när sommaren inte alls regnar bort. Ja, vi minns 2018 med värmerekord efter värmebölja! Det är nu som det kan vara bra att tänka igenom hur vattenförsörjningen till trädgården troligen kommer att hanteras. Ja, en visning kommer att ta tid! För nu behöver det tänkas igenom. Dagvattenavrinning? Direkt i det kommunala avloppen eller rinner det direkt ut på tomten. Finns det läge att samla vatten? Var finns det vattenuttag till trädgårdsslangen?

Ytterligare information som hur ofta det brukar vara vattningsförbud i området kan också ge vägledning till hur tillgången till vatten kommer att se ut för fastigheten. Det här är ett problem som man kan leva med utifrån vilket växtval du gör eller hur du utformat trädgården, menar Stina.

Slamkryparen gällande vatten kan vara hur jordmånen är. Om trädgården mest består av lerjord så kan ett problem vara en vattensjuk mark som inte orkar stå mot större nederbörd eller inte ta undan smältvatten under våren. Något annat som kan ställa till det är översvämningar från närliggande vattendrag eller dålig avrinning av dagvatten. Ställ din mäklare till svars!

Den berömda slänten
Eländig slänt. Trädgård husköp planlösning

Är huset byggt under modern tid så är det mycket troligt att det finns en slänt på tomten. Om det finns en slänt som mest består av gräs, ogräs eller någon typ av plantering, så kan det vara klokt att tänka ett varv till. Är det en slänt med gräs att eftertrakta så gillar man nog att klippa gräs i lutande position, allt väl! Om nu slänten består av något som är mindre acceptabelt, alltså behöver man fundera på vad för kreativ lösning man kan tänka sig. Stina höjer återigen upp ett litet finger i vädret… – att hantera en slänt kan bli ett kostsam och komplicerat anläggningsarbete. Själv vis av erfarenhet så är jag inne på tredje lösningen i en mindre slänt som finns här på Fröst!

Skatta dig lycklig om drömhusets trädgård har en damm

Du står där på visningen. Huset är en dröm och trädgården har fram till nu checkat av allt ovanstående, så möts du av dammen i drömmen! Ja, mycket kan sägas om trädgård, men en damm och lyckan är gjord! Så på visningen är det många som drömskt spanar in huset och du ser framför dig en budgivning från mardrömmen. Dags att fundera högt på hur mycket dammen kommer att krävas i underhåll. Frågor som kan funderas över är hur vattenkvaliteten verkar vara, hur mår växterna i dammen och slutligen finns där fiskar?

Trädgårdens damm. Trädgård husköp planlösning

Säkerställ att mäklaren kan beskriva hur konstruktionen är gjord och status på eventuella pumpar och luftfilter. Det här kan med fördel diskuteras ljudligt om du är en mer luttrad och varit med förr i trädgårdssvängen. Ja, då kommer du att veta att lyckan med damm överskrider det underhåll som eventuellt kommer att krävas av dig. Som ett resultat att de flesta andra kan komma att rygga inför tanken på dammunderhåll! Du har också koll på lyckan att mötas av trollsländor, grodor och porlande vatten när du i timmar kontrollräknar alla fiskar över ett glas vin eller två! Ja, för om vi nu trädgårdsentusiaster ska sitta så gör vi det ordentligt!

En hjälpande hand

Om du är som jag, virrig och lätt stressad vid en visning! Du ser inte skogen för all träd och du glömmer att fråga alla dom där viktiga frågorna som dyker upp så snart man lämnat visningen. Här kommer en checklista över sådant som kan vara bra att fråga om eller göra en notering om. Lägg även till sådant som du själv skattar som viktigt i din nästa trädgård!

Att vara den som säljer

Att sälja en trädgård kan vara en jobbig resa. Stina beskriver hur det var när hon sålde sin förra trädgård. – Det var en sorg att fundera över alla de timmar som ligger nergrävda i varje litet jordkorn i trädgården. Men att det i slutändan var väldigt givande för jag visste att med försäljningen så kommer det ett nytt äventyr, en ny trädgård. Det var många spekulanter på visningen som aldrig ville ta slut och jag tror nog att det blev det bästa köpet för trädgården som gjordes. Stina fortsätter att beskriva hur viktigt det är att göra de där extra ansträngningarna för att trädgården ska framstå i sina bästa dagar inför en försäljning. – Du vill ju ändå att trädgården lever vidare med någon som älska den så som du själv har gjort.

Alunrot på hösten
Alunrot, Heuchera ’Black Pearl’. Bildkälla: perenner.se

Så antingen anlitar du Stina som hjälp med trädgårdsstyling inför försäljningen eller så kan du fundera över följande insatser.

  1. Städa undan i trädgården! Alla de där högarna av saker som inte används som förvaras runt knuten. Ta en dag med några varv till närmaste återvinning!
  2. Ta bort dom där rishögarna som ligger i hörnen och beskär de träd som finns på tomten.
  3. Se över entrén, är den välkomnande? Se till att göra iordning några krukor av säsongens växter.
  4. Fixa mysiga sittplatser i alla väderstreck. Gör det lite ombonat med några filtar, en vacker kruka och ljuslyktor.
  5. Se över insynen från grannar och/eller gatan. Det kan vara en väl värt investering att sätta upp ett enkelt insynsskydd. Titta på den lokala byggmarknaden för fiffiga och snabba lösningar.
  6. Om du ändå måste tona ner något i trädgården, investera i större krukor med växter som tar för sig. Välj gräs, mindre träd eller något som klättrar.
Stina Strömberg
Stina Strömberg

Trädgårdsdesigner med Örebro som bas. Har själv en trädgård på 14 000 kvm. – För att ständigt kunna sätta nya projekt i jorden, som hon själv säger!

Stina utför trädgårdsstyling inför försäljningar. Hon ser det som att ställa trädgården i det bästa ljuset, alltså att rätt person kan uppskatta trädgården och att en lyckad affär uppstår.

Läs mer henne och hennes tjänster här

Foto: mariawidar.se

Ps… Våra inlägg är inte sponsrade och eventuella länkar till köpsidor är våra egna inköp. Här kan du läsa mer om oss.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...