”Det är krångligt att sälja blommor…”

Slutorden från Sara Bäckmos inlägg på Youtube nyligen är tankeväckande, eller ja kanske inte. För mig så är det livsnerven med att bara blomsterbonde och företagare, jag älskar att det är krångligt. I en grön bransch som återigen är just grön och en aningens naiv så finns det ändå en framtidstro. Och som jag älskar min egen naivitet och blåögdhet… jag värnar om den. För det är det som gör att jag vågar kliva fram, prova mig fram och uppleva det som funkar… och kanske det som inte funkar. Om jag inte var naiv, så skulle den krassa verkligheten just krascha ens den första tanken.

Precis som Sara berättar så har det funnits en storhetstid bland handelsträdgårdar och det fanns en omsättning för det som producerats. Någonstans på resan så tappades värdet av en frilandsodlad och närodlad blåklint bort. Vad hände med blåklinten efter midsommar? Som i många branscher så görs det förflyttningar till att kunna producera mer, billigare och effektivare för att möta en tänkt efterfrågan. Men som alltid så kommer besparingen eller det lägre priset till en kostnad någon annan stans.

Ska jag vara helt ärlig så blir jag provocerad av inlägget, men det är bra! Då får jag chans att spetsa mina argument och jag blir säkrare på vad jag tror. I provokationen så kommer även en utmaning att vässa tänket. Och det är precis det jag tänker ta mig an, jag gillar krångligt!

Men först… Sara, att sätta sig i sätet med en tanke på att ”jag vet bättre” skapar inte ett mervärde för någon. Det är inte alla förunnade att kunna förvärva en tradition och ett företags samlade historia, så många anrika företag finns inte att köpa. Vårt samhälle behöver ett ständigt inflöde av nya företagare, men det ska vara helt ok att misslyckas som företagare också. Här är vi dåliga på att ge oss den möjligheten. Det kan ibland vara en rik erfarenhet att faktiskt haft ett antal konkurser bakom sig, tänk om det till och med ska vara ok med att misslyckas? Jag är högst övertygad om att vi behöver se annorlunda på en konkurs, att det kanske är en merit att ha den erfarenheten. Så klart ska ett misslyckande komma med en lärdom! Själv har jag haft misslyckanden i mitt liv som företagare, en resa som jag påbörjade redan 2001!

Att driva ett företag som har långa anor är beundransvärt. Det som man ändå ska komma ihåg, är att i ett 70 årigt företagande så har det funnits en ”dag 1”. Jag ser 7 maj 2022 som min första dag på ett anrikt företag i den gröna branschen. Jo, ambitionen ligger där! Man kommer liksom inte undan det där med början på något, det måste alltid finnas en början!

Att odla blommor är utmanande och jag brukar säga till de som är intresserade med att slå fast att odla blommor är en ”tekniksport” som kräver en vass taktisk tanke från det första fröet ända fram till blomsterkvasten som ställs på bordet. Därför är min säsong lika lång som hela året, just nu i november till januari så odlar jag på pappret. Varje litet frö till en slutlig stjälk odlas på pappret för att få fram rätt logistik, rätt kvalitet fram till ett effektivt odlande. Därtill så är det nu som jag sätter tanken på vem som är kunden och för att kunna matcha skörden till just denna tänkta kund. Jag, liksom många andra företagare, vill ha en stadig intäkt som räcker hela mitt år.

Min barndom började på en bondgård där väder och vind är den viktigaste faktorn som hjälper eller stjälper året på gården. Vidare har jag också haft förmånen att ha yrkesfiskare i min familj och av egen erfarenhet så vet jag att de åren som det var mindre fisk så blev det mindre julklappar. Jag vet också att näringar där man lever på ”väder&vind” kräver det att säkra en stadig, men säsongsbetonad, inkomst över tid. Här behöver tiden vara beräknad över många år, därför behöver de berömda ladorna bestå av besparingar för att klara åren när det är mer ”väder&vind” än man räknat med.

Saras alla erfarenheter från sin snittblomsodling är så gott som identiska med mina egna. Både när det kommer till att få omsättning på produkten till att förstå hur intäkten ska se ut med snittblomman i fokus. Min reflektion till branschen, och Saras inställning att vi inte kommer att kunna förflytta kundens köpbeteenden, är mer positiv. Jag vill tro att vi börjar mer och mer ifrågasätta det som vi ställer på matbordet och att detta också kommer att gälla de blomster vi i Sverige köper. Men det är klart att branschen ogärna berättar om alla de bekämpningsmedel som är tillåtna att använda i det producerande landet, eller att en snittros kräver 7 liter vatten i ett land där ett barn kanske får dricka än mindre än rosen.

Så klart jag är motiverad att göra det mindre krångligt att sätta en vacker bukett på bordet som är härodlad med omtanke till vår världen.

Från jorden till de vackra borden!

Vill du också se Sara Bäckmos inlägg: https://www.youtube.com/watch?v=2udwo1Du_zA

Guidad tur – Blomsterfältet

Vi promenerar genom odlingarna och pratar om jord, odlingstekniker och val av blomster. Dessutom får du mina tips för skörd av blomster och hur man får ett långt vasliv för sina blomster.

Vi avslutar turen i vår blomsterbod där du får möjlighet att binda din egna bukett. Jag går kort igenom det grundläggande i sprialteknik och val av blomster för att sätta ihop en vacker och harmonisk bukett som står sig länge i vasen. Buketten betalar du enligt prislista.

Pris: 95 kr/person

Boka genom mail till ingela@greenroom.se eller via dm på sociala medier.

Morgon på blomsterfältet

Vi välkomnar er nu in till oss och vår blomsterodling. Njut av en en tidig morgon i en stilla promenad med kaffe i handen och blomstersaxen i den andra.

Välkommen till blomsterfältet – program

7.30 – Från jorden till de vackra borden
Med en kopp kaffe promenerar vi i odlingarna och pratar om jord, odlingstekniker och val av blomster. Dessutom går vi igenom skörd av blomster för ett långt vasliv samt grunderna till en vacker bukett.

Därefter står odlingarna och trädgården till förfogande att skörda till din bukett.

8.30 – Till bords med frukost
Medans skörden vilar och vattendrar serveras en mindre frukostbuffé. Ägg, smörgås, jos och kaffe/te. Frukosten kan fås gluten- och laktosfri. Till bordet samtalar vi om blomster, trädgård och annat skönt grönt. För de som vill ta en promenad i trädgården så finns det tid för detta.

9.30 – Kreationer i blomsterboden
Tillsammans går vi igenom grunderna till en spiralbukett och kreerar en bukett efter några grundläggande principer. Buketten får du givetvis ta med dig hem.

Pris: 595 kr/person

Boka genom mail till ingela@greenroom.se eller via dm på sociala medier. Antalet platser per tillfälle är begränsat till 6 personer. Inplanerade datum 2022: 7 augusti, 14 augusti, 21 augusti.

Meddela eventuella allergier på förhand. Eventet är väderberoende så kan det bli ändringar och där vi kan boka om till andra datum.

Vill du boka ett eget tillfälle för 6 personer så går detta bra. Priset för en hel grupp är 3 450 kr. Kontakta ingela@ingelagreenroom.se eller via dm på sociala medier. Vid större grupper behöver vi planera upplägget så att det passar er och gruppen. Det här gör vi bäst via personlig kontakt så slå mig en signal, här hittar du kontaktuppgifter.

Guidad tur på Fröst Trädgård

Vi välkomnar er nu in till oss och vår trädgård

Välkommen till Fröst Trädgård

Vill du uppleva vår trädgård tillsammans med mig, Ingela? Varför inte boka en guidad tur genom trädgården. Vi går igenom de olika rummen där jag berättar kort om bakgrunden till trädgårdsrummet, växtval, utmaningar under resan och inte minst vad som planeras här näst.

Jag berättar också det som jag personligen anser är viktigt, mina fem måsten, när det kommer till att skapa just vår trädgård. Jag vill också gärna höra om era egna trädgårdsambitioner och vad ni kan hämta för inspiration från Fröst trädgård.

Pris: 95 kr/person

Turen tar ca 40-60 minuter baserat på era frågor och nyfikenhet. Boka genom mail till ingela@greenroom.se eller via dm på sociala medier.

Vill du boka ett eget tillfälle för för en större grupp så går detta bra. Kontakta ingela@ingelagreenroom.se

Blomster & tapas

Vi välkomnar er nu in till oss och vår blomsterodling. Njut en kväll bland blomster och tapas.

Välkommen till blomsterfältet – program

17.30 – Från jorden till de vackra borden
Vi promenerar genom odlingarna och pratar om jord, odlingstekniker och val av blomster. Dessutom går vi igenom skörd av blomster för ett långt vasliv samt grunderna till en vacker bukett.

Därefter står odlingarna och trädgården till förfogande att skörda till din bukett.

18.30 – Till bords med Tapas och bubbel
Medans skörden vilar och vattendrar serverar fem olika tapas, gluten- och laktosfritt finns att tillgå, tillsammans med ett akoholfritt bubbel. Till bordet samtalar vi om blomster, trädgård och annat skönt grönt. För de som vill ta en promenad i trädgården så finns det tid för detta.

19.30 – Kreationer i blomsterboden
Tillsammans går vi igenom grunderna till en spiralbukett och kreerar en bukett efter några grundläggande principer. Buketten får du givetvis ta med dig hem.

Pris: 695 kr/person

Boka genom mail till ingela@greenroom.se eller via dm på sociala medier. Antalet platser per tillfälle är begränsat till 6 personer. Inplanerade datum 2022: 3 augusti, 10 augusti, 17 augusti och 24 augusti.

Meddela eventuella allergier i förhand. Eventet är väderberoende så kan det bli ändringar och där vi kan boka om till andra datum.

Vill du boka ett eget tillfälle för 6 personer så går detta bra. Priset för en hel grupp är 3 950 kr. Kontakta ingela@ingelagreenroom.se

Verbena – på tal om ämnet ”evighetsmaskin”

Det är få växter i trädgården som gör det där riktiga ”statment” som Jätterverbena! Otroligt vacker i sig själv eller med sällskap. Att den faktiskt dessutom är superenkel att odla gör ju inte saken saken sämre. Fjärilar och insekter älskar den och jag med dem.

Sirlig och svävande men ändå bestämt ta plats i trädgården. Det är Jätteverbena det! Mest älskar jag den som solitär, men i år så tänker jag mig att samplantera tillsammans med dahlia. Har ännu inte bestämt med vilken ännu. Det finns en dahlia på min årslista, Karma Porspero, en liten dekorativ rosa. Den kommer att bli ca 1,10 m hög och skulle kunna funka. Om man kan tänka sig att komplementfärg så skulle kanske Sam Hopkins passa bra. En näckrosdahlia som blir cirka 1 m hög i en mörk burgundy.

Jag kommer också att prova en samplantering med en tuvtåtel för att förstärka det där sinnliga som svävar tillsammans med verbenan. Jo, jag kan föreställa mig detta. Åh så snyggt!

Hur gör jag då med min sådd, eftersom jag påstår att det är enkelt att förodla Verbena. Oftast är frön från våra större fröfirmor behandlade så att de gror som normala frön gror. Annars så är det ett frö som kräver stratifiering. I år när jag kallsådde lite annat så fick jag för mig att norpa några fröställningar som fanns kvar i trädgården och sådde dessa i en plastback. Än har dom inte grott men än har jag inte gett upp hoppet.

I alla år som jag odlat verbena så har grodbarheten varit extremt exakt, det vill säga att alla frön har grott. I år sådde jag den 8 januari och 19 februari så skolades de om till krukor, så med en grotid på 10-20 dagar så gror det på bra här på Fröst.

Därefter tar tiden för rikedom över, jag toppar mina två gånger innan jag är nöjd med plantan. Toppar gör jag för att de ska blir riktigt buskiga och väl förgrenade. Detta ger mig minst 4 sticklingar per planta, som i sin tur förgrenar sig fint. Det händer dessutom att jag även toppar sticklingarna. Till min lycka har jag aldrig ont om Jätterverbena.

I år kommer jag att kunna sälja många av mina plantor i min popupp-kiosk som ni kommer att hitta här på Fröst trädgård.

Min lycka förra året, 2021, var att ha tre plantor som jag satte i gruset nere vid vår damm. Jag hade sett sinnebilden av att låta verbenan resa sig ur gruset och sväva så där sirligt som bara en verbena kan. Sinnebilden levererade!

Jag låter mina plantor stå kvar på hösten, mest för att jag aldrig höststädar i trädgården. Det här gör att jag njuter av verbenan året runt och kan ibland gå ut och puffa av snön på de som hattar som fröställningen bildar tillsammans med snön. Magiskt vacker och ger mig massor av inspiration att se till att sådden blir gjord där i början av året.

Jag tycker att du ska göra det samma… odla denna evighetsmaskin som ständigt ger dig fägring i alla skepnader. Ett måste i trädgården älskade Jätteverbena.

No dig – Att ha en ko begravd

Här på Fröst så har vi bestämt oss för att ifrågasätt mycket av det som vi tror är det rätta. Vårt provår omfattar allt från vad vi odlar, till hur vi odlar och vad vi gör med det vi odlar. Första strategiska valet är att våra odlingar kommer att bygga på konceptet ”No dig” eller ”Odla utan spade” på svenska.

Att bruka jorden har vi gjort sedan vi slutade jaga på savannen! Det finns något fundamentalt att sätta spaden i jorden och vända myllan. Tillfredsställelsen i att se det svarta guldet komma till ytan. Bidra med att mylla ner vårt gödsel och kompost. Raka och prydliga rader som skär genom den svarta jorden. Jag kan till och med känna tillfredsställelsen genom att enbart skriva om det. Fast nu är det slut, inte ett grävtag ska tas och vi ställer undan spaden för gott.

Spaden i jorden var när jag läste nedan bok av Bella Linde och Lena Granefelt. Allt jag lärt mig blev med en gång helt förlegat

Ni hittar boken att köpa här

Jag måste bara få skriva ett stycke ur boken som är så klockrent rätt och hela anledningen att vi kommer inte gräva ett spadtag.

… Höst och vår sker detta sisyfosarbete som alltid är förenat med svett och värkande ryggar. Men som faktiskt inte bara görs i onödan, utan dessutom är direkt skadligt. Problemet med grävning är att den förstör strukturen i jorden. Först har maskar och smådjur jobbat som galningar med att bilda humus och skapa gångar för syre och vätska, medan mikrolivet har frigjort näring och vävt ihop underjordiska nätverk som samspelar med växterna ger en livskraftig miljö – och så kommer du med en spade och vänder upp på hela härligheten. Förvisso har odlare grävt i eviga tider och dessutom med fruktbart resultat. Det är alltså inte så att det inte går. Men det som är så fint med ogrävda jordar är att de kan ge både större och friskare skördar än de grävda.

Så därja… varför skriva om något som uttrycks så väl i en bok och jag menar att om ni ska lära er något om vår jord så är denna bok den första ni ska köpa. Jag såg dessutom att den just nu är på rea. Så passa på!

ODLA UTAN SPADE – No dig på svenska. Foto: Lena Granefelt

Under helgen har vi varit ute och märkt upp blomsterbäddarna, eller som Blomsterdirektören säger… produktionsbäddarna! I år kommer vi att odla cirka 120 löpmeter. Bäddarna kommer att stakas upp i rektangulära ytor med måtten 1,20x15m.I botten kommer vi att lägga kartong och lumppapp, därefter kommer ett lager av hösilage läggas på. Slutligen 10 cm gödslad anläggningsjord.

Vän av ordning kanske undrar varför jag ska tillföra jord när jag har hela åkern full med jord. Ja, år 1 kommer vi att köpa 21 ton med anläggningsjord, allt för att slippa gräva i jorden och att vi bryter mark som odlats som vall. Nästkommande år kommer vi enbart att tillföra organiskt material, i vårt fall hösilage. Har man en bonde eller hästgård i närheten så kan man alltid fråga efter ratade balar. Eftersom ensilagebalarna inte alltid håller för foder, men som täckmaterial är det perfekt.

Nästa lärdom med jord är att hela tiden har gröda igång och aldrig lämna marken bar. Varför detta… jo men man måste ju mata den där begravda kon!

Begravd ko?? Jamen precis, i vår jord lever ett myller av liv. Miljoner av mikroorganismer, maskar och andra små djur lever för att omvandla det vi tillför uppifrån, i form av kompost, stör och växtrester, till humus och näringsrik mull. Och det är här det fantastiska kommer. I en orörd jord finns det minst 500 mask per kvadratmeter ner till 3 meter! Varje mask släpper ifrån sig 1 gram mull per dygn. Räknat på totalen så blir det ett halvt kilo högkvalitativ mull per kvadratmeter och dygn. Japp, där har vi den begravda kossan!

Kan ni se det framför er… rader med vackra blomsterbäddar.

Johannas är sin egen odlingslyckas smed

Om man googla ”Jag vill bli smed” så får man lära sig massor. Kanske att det inte är framtidens yrke för hugade tonåringar, och att man gillar och teckna. Det låter onekligen inte som om Google försöker locka just mig till att bli smed. Johanna däremot hon är trädgårdsodlare, smed och hantverkare, med ett definitivt tillägg konst!

trädgård designer trädgårdsverktyg.

Ok, vi tar det viktigaste först! Johanna är i grund och botten en trädgårdsnörd som oss alla andra. Att det sedan krockade med en äkta hälft till smed, att alla spadar var rent ut sagt urusla och att hon älskar att odla. Ja där har ni historien bakom varför hennes egna smidesserie av trädgårdsverktyg kom till.

I hennes egna trädgård trängs det matrika och det blomsterfagra. Jag tror att vi är ganska så många som känner oss, likt Johanna, som rikast när tallriken är fylld av sådant som kommer från egen täppa. Just nu vidareutbildar sig hon sig i det här med självförsörjande. I år ska även Johanna hänga på trenden av det där med blomsterodlingar med massor av Dahlior och sommarblommor. Så all anledning att komma tillbaks och få höra mer om odlingslyckan. Men nu över till det viktiga… trädgårdsverktyg!

Att tänka till lite extra på design

Med funktionen i sikte så fick designen komma naturligt. Alla trädgårdsredskap i serien har gedigna skaft av betsad flambjörk, där tången bränns in i järnet innan det formas. Handtagen har ett kantigt avslut men med en len yta efter behandling av linolja. Allt för att inte verktyget ska kännas halt i handen utan så där smidigt, och där man kan lägga kraft bakom utan att riskera spaden. Det här ni, kära vänner, är verktyg som klarar av ett tufft trädgårdsarbete. Spadar för slit och släng, nej-nej, här talar vi om spadar som kan gå i arv!

Förutom en traditionell planteringsspade och kratta så tillverkar även Johanna en HoMi-hacka. Ett verktyg som är oerhört användbart, lätt och ändå med kraft mot tex hårdnackade ogräs. Jag kan notera att HoMi-hacken lätt kliver förbi min planteringsspade i popularitet. Med spetsen drar du lätt såfåror för frön och de tidiga små plantorna. Med bredsidan går du lös på att luckra jorden och rensa ogräs. Snedda lite ännu mer så kan du med lätthet kupa upp jord runt potatisen och purjon. Det ligger nära till hands att ta till tre överraskningar, men jag inser att man kunde redan på tiden det begav sig. Då hackan har en tusenårig asiatisk historia.

Att dra det där varför man blir smed

Jag gissar att det är få av oss som drömmer om att bli smed som liten. Själv drömde jag om att bli hovslagare, inte långt i från smedyrket. Fast för mig så var det mest att det handlade om hästar, som hästtjej jag i grund och botten är. Inte för att jobba med material som järn och att få banka fram en form.

trädgård designer trädgårdsverktyg. Johanna

Johanna blev ”kär” i sitt yrke för 13 år sedan då hon gick sin första utbildning. Kanske har det med saken att göra att hennes man är smed sedan 20 år tillbaks. Nu driver dom tillsammans smedjan och företaget JP Manufaktursmide. Så Johanna är idag smed på heltid. Verksamheten handlar mycket om att både renovera gammalt smide för kulturbyggnader och kyrkor till nytillverkning av bruksföremål, konsthantverk och smycken. Men så också den vackra trädgårdsserien som Johanna själv står för design och tillverkning.

”Jag känner mig lyckligt lottad som kan få arbeta med mitt hantverk, men är inte på något sätt unik. I Sverige har vi faktiskt gediget hantverkskunnande bland traditionella hantverksyrken. Min trädgårdserie är resultatet av mycket tålmodigt testande i min egna trädgård. Så när du köper mina verktyg så vet jag att du kommer känna samma fröjd som mig att arbeta med gedigna verktyg.”

Att hålla ordning och reda på verktygen

Min egna relation till trädgårdsredskap har jag väl dokumenterat i inlägget som ni kan läsa här. Jag vill ändå passa på att köra en repris på den vackraste dikt som en planteringsspade har publicerat. Här kommer den:

Det är mörkt och masken blev halv.
Det var ju inte meningen
Men hon där ovan, hon var så ivrig
så att jag nästan bröt nacken
Det är ingen lek att vara en spade på Fröst

trädgård designer trädgårdsverktyg. vårbruk

Nu när Fröst Trädgård har investerat i rejäla verktyg så kräver det också ett rejält omtänk i min hantering. Så här kommer en lista note-to-self för Johannas smidda trädgårdsserie

  • Ta in verktygen efter arbetsdagen
  • Olja in verktygen med linolja vid behov. Torka och polera med en mjuk trasa

Ps… Detta inlägg är ett icke-betalt samarbete med JP Manufaktursmide, läs mer om dem här

Sista fröet i jorden och väntan på grönska är olidlig

Sista fröpåsen läggs med stora förhoppningar tillbaks i arkivet. Från att varit min fröskatt har nu förvaringen gått över till arkiv. Ett arkiv som dagligen måste gås igenom så att inte någon liten detalj har förbigåtts, att man sedan behöver grundforska hela internet för motstridiga uppgifter. Detta gör hela frösådden till en heltidssyssla, ja på stunderna man har över.

Att bara kunna tänka på Luktärer

Förkultiverat: 108 av sorterna Mamoth, Black Night och Royal mix.

Förra årets sista luktärt. fröpåsen jorden odling trädgårdens

Ett mysterium som går att läsa om i realtid är det här med att blötlägga luktärterna innan sådden. För: enligt uppgift snabbar upp groningen av ärtan. Mot: ärtorna kan mögla och det stressar dem. Enligt vissa så ska enbart de hårdaste blötläggas. Jag gjorde en kompromiss, mina luktärter blötlades i tre timmar innan sådd.

Såjord eller planteringsjord, även här dubbla budskap! I år kör jag planteringsjord i hela krukan. Hårt packad jord med tre i varje kruka, krukor som jag gjort av tidningspapper och en gammal flaska som krukmakare. Jag läste i en artikel från det Engelska Sweet Pea Society här att man helt enkelt har slutat med att slå fast ”hur man odlar Luktärtor”, här är det uppriktigt med att alla sätt är korrekta och att inget sätt ska förkastas om en planta bara producerar blomning.

I år har jag fokuserat på två olika sorter. Mamoth är en storblommig och långstjälkad historia och ska enligt uppgift ge en variationsrik färgblandning. Därför har jag också valt Black Night som ska ge lite djup i årets buketter. Som namnet antyder så ska dessa bli mörkt kastanjefärgade med en svart lyster. Jag hittade dessutom en påse från förra året med underrubriken ”Royal mix”, tänker att man aldrig kan får för mycket av Luktärter!

Nu återstår det att se om mitt val av att bara använda planteringsjord var ett feldrag eller ett lyckokast.

Att planera Sommarblommorna på Fröst

Tidigt i januari satte jag mina Jätteverbenor i tron att det här blir svårt! Men döm om min förvåning då de flesta tittar upp allt enligt instruktion. Här är det många olika sätt som gäller, vissa ställer ut frösådden andra inte. Själv valde jag att låta sådden stå inne, men i vår vinterträdgård så har vi nattsänkning vilket kanske hjälpte till med groningen. Samtliga plantor tog beslutet att växa på turbo, så förutom mammaplantor så finns det ett otal med sticklingar. Så i år ser vi fram mot ståtliga fjärilstillhåll.

I många år har snittblommornas buketter härskats av Dahlior i mängder och trenden håller i sig. Fast min gissning är att Zinnia kommer att bli minst lika populär till Instagrams trendkänsligare inlägg. Min gissning är också att självplock av snitt kommer att öka lavinartat. Jag vet med säkerhet att min kollega Stina kommer att tillfredsställa många Örebroare med vackra buketter! Håll utkik här.

Zinnia

Själv har jag förodlat två olika sorter GuldZinnia Old Mexico Mix och Old Scablosa. Till min snittodling så kommer jag även att så Ringblommor ’Indian Prince’. Med största sannolikhet blir det med säkerhet fler frön nedpetade i jorden. Kanske några bukett-solrosor, vad vet man!

Att tänka krukträdgård

Det finns många av er där ut som är så magiskt duktiga på det där med att arrangera krukträdgårdar! Som jag önskar mig att vara en del av denna rörelse. Jag är inte den som riktigt har öga för det där med komposition men jag gör vad jag kan. I år har jag ambitionen att inte plantera några arrangemang i krukorna, utan ska helt fokusera på singelplanteringar och försöka mig på det där med att arrangera krukor!

I år har jag i sådderna valt ut

  • Praktvädd ’Magic Night’
  • Prins Gustavs öga ’Penny Black’
  • Sommarljus ’Cool Breez’
  • Prydnadsris ’Black madrass’
  • Petunia ’Debonair Black Cherry’
  • Palmkål ’Nero di Toscana’
  • Svartöga ’Africa Sunset’
  • Svartöga ’Alba Oculata’
  • Slingerkrasse ’Ice Age’

Att revolutionera lite

I år har jag en tanke i mitt huvud som jag inte kan släppa och som jag tror kommer bli det mest brilliant tanke som jag någonsin har haft… och där gick startskottet återigen för OTT (Over-the-top). Tänker er en stenmur i söderläga, en perfekt kallmurad mur om man kisar med ögonen riktigt hårt! Utefter denna har jag i år tänkt att odla pumpa och solros, i en helt magisk kombination! Sorterna som jag satsar på är Mammutpumpa ’Yellow Giant’, Röd Solros ’Shock-O-Lat’ och Solros ’Rio Carnival’.

Solrosor och pumpa. fröpåsen jorden odling trädgårdens

Tanken är också att dölja ett staket runt vår köksträdgård som ett sätt att stänga ute de där ”deerie-donks” vi har springandes med vår kål i mungiporna.

Att fundera på hur ni tänker

Det här med att blogga och lägga ut texten, kanske är så-80. Ja, nu fanns kanske inte webben på det sätt som vi tänker oss då på 80-talet. Och varför, kanske ni undrar, dristar hon sig till att skriva på en blogg! – Ja, jag ärligen saknar jag tangentbordet! Sociala medier i all ära, men det är är inte så skrivarvänligt. Särskilt med fingrar som prinskorvar och där plötsliga avbrott skapar total haveri.

Nej, jag hoppas att någon där ute uppskattar att läsa lite längre och utbroderat. Och om du läser och själv broderar ut tankarna så kommentera gärna. Du vet, så att jag inte helt får stå oemotsagd!

Ps… Våra inlägg är inte sponsrade, alltså eventuella länkar till köpsidor är våra egna inköp. Här kan du läsa mer om oss.

Isolerade, men ändå gröna, tankar i min inre trädgård

Jag vet att många med mig tänker att i den tid vi nu lever i är prövande! Vi alla måste hitta sätt att hantera det som riskerar att bli inskränkande och begränsande. Hur lever vi ändå ut våra drömmar, förhoppningar och behov av närhet. Jag vet hur jag gör… jag sår, gullar och jag vattnar. Talar några varma ord till mina små plantor. Tänk, jag känner ändå svaren tillbaks av värmen och lyckan över att allt tar sig.

Hur gör ni? Kommentera gärna!

Det talas om OTT (Over-The-Top) från övriga hushållet. Ja, det får man leva med. Jag trängs gärna med sommarens fägring redan nu! Här kommer en översikt vad Fröst trädgårdar har satsat på för #odla2021. Del I vill säga och fortsättning följer!

Att välja sin Chili väl

Chili. #odla2021 plantor sår
Förra årets köpe-planta, hittad ute under svåra förhållanden. Fryst chili borde funka det också!

Jag är inte den som är förtjust i stark mat. Har aldrig förstått tjusningen med att svettas vid matbordet. Hittar inte smakerna där bland paniken i munnen, alltså har inte chili varit en prioriterad gröda hos oss på Fröst!

Men saker och ting har försiktigt förändrats, helt ärligt jag börjar fatta lite tycke för de där små ilsket röda frukterna. Så i år, är året som jag för första gången odlar chili. Eller ska rätta mig där… i min iver att frikostigt dela med mig av min odlarlycka till min andra hälft så fick han Eva Robilds kioskvältare till bok ”Chili 222 sorter att odla och äta” till julklapp. Ambitionen har gått ”så-där”, vilket innebär att det är mest jag som tummar i boken! Eva är en frikostig kvinna för i paketet fanns två små kuvert med fröer, och inte ens denna frikostighet, som en gniden Skotte kan uppskatta, hjälpte.

Det två sorter som Eva delade med sig var ”El Oro de Ecuador”, en mild och söt sort inom arten Bärpeppar. Den andra är en italiensk sort, vilket är min gissning att jag kommer att uppskatta stor. I boken står det snacks-chili som ska vara goda i sallader och att grilla! TACK Eva!

Hennes webb hittar du här

Att välja design före annat

Den tredje sorten som vi satsar på är en Black Fangs, vilket är enligt uppgift en hetare variant av Spanskpeppar. Vald som en del i årets upplägg att fokusera på dova färger i trädgården, alltså med en försiktig gom så får ögat företräde. Den ska få långa svarta frukter och ska vara väldigt produktiv. Spännande värre!

Slutligen så tog vi ett sent beslut att även så Padron. Tänk att det här med rätt förutsättningar är så viktigt. De små fröna ville verkligen inte titta fram. Chili är värmegroende och behöver rejält med värme för att gro. I vår vinterträdgård blir dagarna upp mot 27 grader varmt men med nattsänkning så verkade det som den inte ville gro. Men en natt på värmemattan gjorde susen och nu har samtliga fröer tittat upp!

Att ha en story väl värd att berätta

Det kom ett kuvert med frö i posten. En bekant en bit här ifrån skickade ett frö som hon tyckte att jag skulle förvalta. Om någon bemödar sig att skicka ett frö, så finns det mycket att odla ett frö för, tänker jag!

#odla2021 plantor sår. Frö på posten
Det kom ett brev…

En tomat, kan vara vidunderligt god. Solvarm, mogen och lite sträv på tungan, men söt i gommen. Eller så kan det vara totalt smaklös och mest bara röd! Tomaten som kom har en berättelse att berätta. Dansken Tony Bülow satte tomaten till världen 2008 och som han kallar för Permahavens Lille Lise. Hans vilja är att den inte ska kommersialiseras utan delas fritt mellan entusiastiska odlare i mellan. Läser man på så förstår man att det är en busktomat som kommer att frikostigt dela med sig av sin skörd. Förutsatt att den får mycket vatten och kaliumrik näring under hela växtsäsongen. Gissa om jag är spänd!

Mina fröer sattes den 2 mars och med 40-50 dagars tillväxt så jag ser fram mot att kunna skörda första tomaten den 11 april! Förvänta er rapport!

Läs mer om Tony Bülow här

Att satsa på Blommande fägring

En sommar utan Jätteverbena är inte önskvärt, så detta är givet på såddmenyn! Eller ja, tidigare år brukar den lokala handelsträdgården få sälja åtminstone en kruka. Min andra hälft, den gnidna Skotten, har smittat av sig! Jag brukar köpa en planta tidigt på säsongen och sedan toppa sticklingar. På så sätt får jag massor av plantor på säsongen. Men i år tänker jag ändå att prova utmaningen med att fröså mina Jätteverbenor själv.

Här kan det passa att bekänna att det här med frösådder är kanske inte det som jag har ägnat mest åt under mitt liv som den galna trädgårdstjejen. Rent ut sagt ett blåbär! Jodå, fröer som solrosor, rosbönor och krasse – inga problem. Det är när det kommer till specialbehandling som jag tidigare har tvekat.

Jätterverbena är tydligen petiga, kräver mer än bara lite jord och vatten. Enligt uppgift ska den få kylslag under groningen och helst ställas ut, dock inte i en lägre temperatur än minus 4! Med februari månad Rysslandsvinter så var inte detta ett alternativ. Så jag blundar, petar ner fröerna och hoppas på det bästa. Vilket var en bra strategi eftersom varenda frö har grott, ja ni hörde rätt 100% grobarhet på dessa fröer. Inhandlade på Impectas webbplats, och nej detta inlägg är inte sponsrat.

På sociala medier går det under denna period på året vågor av funderingar och teorier över vilket bolags fröer som gror bäst! Ändå… jag vet inte, men jag tänker att våra inhemska företag vill att deras produkter ska leva upp till kundens förväntningar. Något annat vill jag inte tro! Som en före-detta företagare så vet jag att ruljangsen bygger på att ha nöjda kunder, som handlar och kommer tillbaka!

Att redovisa aktuell status

Jag har precis skolat om Chili och Jätteverbenan för en andra omgång. Det är ju nu som OTT blir mer av ett faktum. De små trågen tar ju inte alls något utrymme, inte heller de minsta krukorna. Återigen… kanske är jag en gniden Skotte på långt håll för jag kan verkligen inte förkasta den minsta lilla planta. Så med facit nu, med 14 cm krukor, är att jag har plantor högt och lågt. Mitt förnuft säger att jag tror minsann att jag är en proffsodlare och att mängden behövs! Ja, där någonstans försvinner det rationella tänkandet och känslorna tog över. Det kommer att bli en intressant sommar.

Ps… Våra inlägg är inte sponsrade, alltså eventuella länkar till köpsidor är våra egna inköp. Här kan du läsa mer om oss.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...

RSS
Follow by Email
Instagram