Betalt samarbete med Impecta Fröhandel

Coola snittblommor för hela säsongen

Utplanteras efter sista frostnatten! Vi vrider och vänder på den lilla påsen, läser och försöker memorera fröets behov i detalj. Men är det som så att vi alltid måste vänta till att sista frosten har varit innan utplantering av alla sommarblommor? Nej verkligen inte!

För oss som älskar allt grönt som växer så kan det ibland bli förvirrande över det här med härdighet och zoner. Lätt förenklat så kan man helt enkelt se förbi vår zonkarta eller härdighet på våra perenner och själv experimentera med mikroklimatet vad som funkar. Men att sommarblommor har samma härdighet oavsett är inte alls sant och det är en stor variation på våra älskade snittblommor som passar i våra buketter.

Vill du som jag odla blomster till vackra buketter hela säsongen så ska du sats på härdiga annueller. Många kan utplanteras 1 månad innan sista frosten, vintersås eller höstsås. Jag fördrar att dra upp tidigt för tidig utplantering. Här kommer en genomgång för den vackraste buketten trädgården kan ge. Och vill du odla i pallkrage kommer här bästa receptet för säsongens alla buketter.

Vi börjar med bukettens primadonna, här väljer vi en ettårigt Borstnejlika. Doftande och finns numera i flera olika färger. Att odla Borstnejlika till snitt kommer att ge dig skörd genom hela säsongen, garanterad odlingsvärd snittblomma. Du kan vänta dig 7-10 dagars vasliv.

Vidare i buketten så behöver vi spiror och här har vi en måste-blomma; Lejongap! Vilken härdig snittblomma! Kommer i olika färger och är lättodlad, om det inte var som så att fröerna är osynligt små. Men allt är förlåtet när väl det är dags för skörd. Du hittar en riktigt odlingsvärd sort hos Impecta Fröhandel i Rocket-serien. Lejongap står sig i teorin 5-8 dagar men skördar du i rätt tillfälle och tar hand om buketten med ny snittyta och nytt vatten så kan du vänta dig många fler dagar.

Nu börjar ju tiden för Lejongap rinna ut om vi vill ha härliga spiror i buketten tidigt på säsongen. Alternativ är att istället välja Riddarsporre! Själv odlar jag inte Riddarsporre, som är rejält giftiga, eftersom jag även odlar blomster för att äta. Det vore allt för olyckligt att blanda ihop mina blomster. Men i en pallkrage och utan ambitioner att äta dina blommor så kan Riddarsporre vara ett fint alternativ. 5-7 dagar i vas kan du lätt räkna med.
Till buketten behövs disk-blomster så som Ringblommor, Blåklint, Eterneller, Sommarrudbeckia, Praktvädd. Här är det tycke och smak som krävs för att komma till ett beslut. Om jag får välja så skulle jag odla Praktvädd, Ringblomma och Sommarrudbeckia. Alla ger god skörd genom hela säsongen och hör min spaning… Ringblomma kommer att trenda i sommar. Massor av fina sorter finns att välja!

För att få den där välkomponerade buketten man önskar så behövs utfyllnad av grönt, skirt och svävande. Här finns mängder av härligt att välja på. Det mest odlingsvärda att satsa på är Blomstermorot, fontängräs och Jungfru i det gröna. Vill man ha rejält med grön utfyllnad så varför inte satsa på Vaxblomma ’Pride of Gibraltar’. Tänk på att när du skördar så doppa dem först i kokande vatten så att de kan vattendra ordentligt.

Hur får vi då fram dessa fantastiska blomster? Ja, det gäller att ha lite tålamod och tänka till ett par varv. Normalt tar det 6-8 veckor att dra upp plant stora nog att utplanteras. Lejongap och Rudbeckia är de som behöver startas lite tidigare än de andra. De flesta är ljusgroende och behöver endast täckas med till exempel Vermeculite. Om man bredsår eller sår i plugg är mer efter tycke och smak. Jag bredsår gärna eftersom det är trivsamt att stå och prickla sådderna till plugg, men är fröerna lite större så känns det mer ok att så direkt i plugg. Drar du igång sådderna före mitten av mars så är tillskottsljus ett måste. Vissa sådder så som Lejongap mår gott av att få lite extra värme från ett element eller golvvärme.

Jag önskar dig en härlig frösådd!

Start Utplant Sort Gro Från frö till skörd
13 mars29 aprilBorstnejlika (-20)*7-14 dgr105 dgr
13 mars29 april Praktvädd, Black night (-10)*21 dgr100 dgr
13 mars29 aprilBlomstermorot, Dara (-20)*12-16 dgr110 dgr
13 mars29 aprilVaxblomma (-5)*5-21 dgr70 dgr
13 mars29 aprilRudbeckia, Sahara (-20)*14 dgr100 dgr
29 aprilDirektsåddRingblomma (-15)*7-14 dgr60 dgr
13 april29 aprilFontängräs (-15)*7-14 dgr110 dgr
29 aprilDirektsåddJungfru i det gröna (-15)*10 – 14 dgr70 dgr
13 mars29 aprilRiddarsporre (-20)*14 – 21 dgr90 dgr
* Härdighet enligt Royal Horticultur Society. Här kommer mitt förslag till såddkalender som kan skilja sig till fröpåsens recommendation, och baseras helt på mina erfarenheter här på norrlandskusten. Vill du ha koll på avstånden och andra bra tips inför utplantering så tar vi det i ett senare inlägg.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...