Blomsterfältet på Fröst

Dagbok från en månskensbonde

Den senaste veckan har varit gasen i botten eftersom att äntligen kom värmen och snön började att ge med sig. Årets dahlia-strategi innebär en hel del mer jobb. Jag har tidigare år har haft mina dahlior för snittblomsodlingen i trädgården. I år ska dom äntligen ut i produktionsbäddarna och jag är redo för att växla upp min dahlia-odling! Hela sortimentet som ska ut i bäddarna är utbytt mot nya spännande sorter. Medans mina övervintrade knölar från förra året ska krukas upp, tas om hand på bästa sätt, och sedan erbjudas till försäljning under min stora planthelg 26-28 maj.

Dahlior på Fröst

För er som undrar… jag startar alltid upp mina dahlior inomhus. Både för att jag får bättre koll på vad som faktiskt tar sig, jag har möjlighet att ta sticklingar om jag märker att en knöl är extra produktiv. Jag har också noterat att vi numera tyvärr har mördarsniglar och att plantera ut direkt är som att bjuda in till nobelfesten när de små späda skotten visar sig i bäddarna. Så att sätta ut rejält uppdrivna plantor i bäddarna, visserligen lite senare, är ett sätt att minimera risken för snigel angrepp.

För att effektivisera så kör jag en påsmetod. Varje knöl får sin egen påse med en-två nävar med jord. Nu kan jag bättre se vilka som skapar sugrötter och så småningom skott. I detta läge så är det värme som är tricket inte att vattna – fukten i jorden räcker utmärkt. Påsarna tar mindre plats och jag kan effektivt förvara dom i backar som är också lättare att bära fram och tillbaks. Som en liten odlare så får man ta-vad-man-har vilket innebär att vår hemmiljö lätt blir överfull produktionsyta för mina förodlingar. Jag gör det med glädje, min älskade man visar tolerans.

När sedan knölen har utvecklat gröna skott så skolar jag om dem i kruka. Nu börjar jag även att försiktigt vattna. När sedan bäddarna värms upp och jorden är ca 15-16 grader är det dags att plantera ut plantorna. Självklart ska risken för frost vara borta. Skulle ändå väder&vind spela ett spratt så blir det till att täcka med fiberduk.

Tulpanstatus

Jodå, trots att snön har legat tjockt och jag har misströstat. Men så snart som snön släppte så knakade det till bäddarna och upp kom de små skotten. För mig är det nu dags att snabbt som ögat få på fiberduken. Av två anledningar! Det ena är att jag vill ge dem extra värmande boost för att komma igång. Vi har också hungriga rådjur som säkert vill mumsa på förrätt inför sommarens grönska.

Så snart kommer jag att kunna berätta vilka sorter av underbara frilandsodlade tulpaner jag har valt. Kan skvallra om att det är dubbla fyllda piontulpaner!

Övrigt i livet så är det våra fyrbenta som bestämmer takten på dagen. Och nu är det åter dags att ta dagens sista längre promenad.

På återhörande!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...