Samtal i trädgården

Fem trogna sommarblommor till vasen

Om jag inte skulle vara blomsterbonde, utan en ordinär stadstjänsteperson med mina bästa år på närmaste myndighet, då skulle jag ändå odla sommarblommor. Blommor att plocka in till vasen är ett måste och rikedomen känns ända in i hjärtroten när man går igenom sin odling. Ni som vet, håller ni med mig?

Har du en fläck över i din trädgård eller aldrig förut odlat sommarblommor? Då är det bara att hänga på nedan. Du kommer aldrig att ångra ett sått frö. Mest troligt är att du snarare kommer att glädjas och få ett ha-begär som gör att odlingen växer varje år.

Blåklint

Varje år har jag en egen tävling med min odling att kunna plocka blåklint till midsommar. Oj som jag fixar och donar för att dom ska ha det bra och blomma i tid. Helt i onödan ska sägas! Blåklint är en av våra mest anspråkslösa sommarblommor som inte kräver mer än att existera i vad du ger dem. Blåklint finns i flera olika färger och du kan köpa mixade fröpåsar.

Jag kallsår mina blåklint och låter dom stå i växthuset tills att vädret är redo för att få fröna att gro.  Under tiden så är jag där ibland och lägger på snö för att hålla fukten. Blåklint är en av våra härdiga annueller som klarar ner till -20. Det här gör att du kan höstså dem, men detta behövs sällan då dom frösår sig villigt.

Blåklint kan planteras ut 4-6 veckor för den sista frosten. Nu ska det sägas att dom behöver härdas en tid innan så att chocken inte blir total. Skördar gör du när du ser att knopparna börjar visa färg. Blåklint är en så kallad Cut&come, det vill säga att den blommar under en längre tid men längre in på säsongen så blir plantan ganska så risig. Kom ihåg att plocka rejäla buketter att torka innan säsongen är över.

Ringblomma

För mig så är Ringblomman starkt förknippad med min farmor! Doften, det orangea och dom sträva bladen. Allt på minner om när jag smög runt i farmors lilla täppa och nöp lite försiktigt blommorna.  Idag hittar du massor av olika underbara sorter av ringblommor. Allt från vaniljtonen i Ice princess till den mörkt orangea Indian princess. Och där i mellan så finns det flera sorter att botanisera bland. Jag har blivit förtjust i en sort som heter coffee&cream. En vaniljfärgad med stråk av burgundy.

Ringblomman är en fantastisk trotjänare över säsongen och blommar så länge som du skördar.  Är du duktig att skörda långt ner på plantan belönas du med långa stjälkar.  Skördar du när blomman är till hälften utslagen så kan du räkna med att den står sig 6-7 dagar i vasen.

Frösådd av ringblommor är kanske i det onödigaste laget då den kan direktsås så snart som jorden reder sig och på ca 60 dagar har du blommor. Testa även ringblomma i sallader eller koka din egna ringblomssalva.

Lejongap

Ujuj, börjar man en gång odla Lejongap så måste man fortsätta. Visst det finns en del omständliga moment med att dra upp Lejongap, men det är inte värre än att det finns lösningar på det också. De sorter som jag fördrar är  Potomac-serien och Madam Buttefly. Dessa båda serier finns i en uppsjö av olika färgställningar från den skiraste rosa till djup röda, nästan burgundy i färgen. Potomac har slutna blommor medans Mdm Butterfly är mer öppna. Dessa båda serier får ansenlig längd på stjälken och du kan räkna med att den blommar igen och igen. Senare på säsongen så blir stjälkarna kortare.

Fröna är så gott som osynliga, vilket gör att jag bredsår mina Lejongap. För att sedan prickla ut dem i pluggbrätten när de har grott. Lite mer tidsödande, men jag har mer tålmod med att prickla snarare än att pricka ett osynligt frö i varje plugg. Lejongap tar ca 120 dagar på sig från frö till skörd så det gäller att börja i tid. Även Lejongap är en härdig annuell och kan planteras ut 4-6 veckor innan sista frosten. Så klart efter avhärdning. Plantorna kan även toppas om du vill ha ännu längre stjälkar men det kan fördröja blomningen något.

Skörda gör du när de första blommorna börja slå ut och den står sig mer än gärna 10 dagar i vasen. Ge den lite socker i vasen så håller sig färgen bättre.

Luktärter

Vecka 12 är min luktärtsvecka! Då tillverkar jag papperskrukor på löpande band och sedan är det frösådd för glatta livet. Här duttas det inte med så jord utan jag kör planteringsjord rakt av. Varje kruka stoppar jag i en platspåse och sedan får dom stå i rumsvärme tills de har grott. När dom väl har kommit upp ca 10 cm så åker dom obarmhärtigt ut, första dagarna så får dom komma in på nätterna så att det blir en avhärdning. Men sedan får dom stå ute så länge som jag ser att temperaturen inte kryper under -4 grader. Toppa kan du också göra för att få riktigt knubbiga plantor. Om du toppar dom så sätt ner sticklingarna i jorden så har du dubbelt så många.

Luktärter är de tacksammast att blomma så länge du skördar. Kan tillstå att ju längre in på säsongen så blir jag lite lat och klipper längre rankor. Sorter som finns att välja mellan är oändliga och det är bara tycke och smak som styr. Dock finns alltid pålitliga Mammoth, en långstjälkad och storblommig luktärt med en mix av olika färger. Något som är viktigt att komma ihåg är att luktärter är hungriga så se till att näringsvattna regelbundet. Nässelvatten, lakvatten, guldvatten, hönsvatten… ja luktärterna tar tacksamt emot och du väljer.

Skörda när knopparna visar färg. Räkna inte med mer än 4 dagars vasliv, men underbart är kort. Håll vasen långt bort från frukt eftersom luktärter är känsliga för etylen som kommer med frukt.

Solrosor

Nu tänker jag inte de där 2-3 meter höga med talriksstora blommor. Nej nej, nu kan man i handeln hitta mängder av urtjusiga solrosor som är lika enkla att odla som dom där största man tävlar med. Du hittar även sorter som ger flera stjälkar på varje planta,  i en mängd olika färger och lämpliga för snitt. En serie som ligger mig varm om hjärtat är Pro Cut som du kan hitta i vaniljvitt till mörk burgundy.

Jag försår flera omgångar under säsongen och vid varje plantering sätter jag även ett frö bredvid. Bädden för solrosor ser jag till att den hamnar i soligaste läget och gärna utom vinden. Ibland kan dom behöva stöd.

Kom ihåg att inte påbörja dina frösådder för tidigt på året. Tänk på att en planta behöver mycket ljus och det är först runt den 20 mars som vi har dagsljus i mer än 12 timmar per dygn. Så anpassa dina sådder efter dina förutsättningar.

Garanterat kommer du att kunna njuta på många sätt och utöver detta så bidrar du även till vår biologiska mångfald, mat till alla våra insekter och ditt bidrag till att minska klimatpåverkan genom kolinlagring. 

Vad tror du, kan dessa fem platsa hos dig? Gilla och kommenterar. Förresten… jag glömde, jag är ju den där tjejen på myndigheten också. Allt går, bara man vill!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...