Fröst Trädgårdar

Fröst jordfabriken börjar från och med nu

Under många år har vi i vår trädgård slitit vårt hår över kompostsituationen. Det här med kompost är en lycka och att sitta ner en stund vid komposten och lyssna till kompostmaskarnas mumsande. Detta får i alla fall mig att känna mig rik! Men som om denna lycka har stått mig bi! Åter igen och ständigt denna Kirskål!

Kirskål. Komposten Trädgård Jord
Ja, där är du liten och söt! Men du är den sista som är välkommen i vår trädgård!

Under de senaste åren har jag helt och hållet gett upp om en trädgårdskompost och varmkompost. Givmilt tar sig Kirskålen in i varje kompostvrå som vi har testat. Och ja, köksavfallet vintertid har varit en utmaning när komposten försvunnit i en driva. Vi har helt enkelt lämnat trädgårdsavfallet till vår lokala återvinning och kompost från köket får följa med sopbilen. En sorg och inte ett trädgårdsliv jag strävar efter.

Bokashi- here we go!

Tulpaner. Komposten Trädgård Jord
Lokalodlad tulpan i sitt sista andetag är vackert! Och vackrare ska det bli… jord!

Jag ser 2021 som året då jag åter igen ska mästra kompost och lära mig konsten att bli självförsörjande på jord. Självklart börjar den i köket med Bokashi-hinkar. Under vår senaste köksuppgradering byggde vi helt enkelt utrymme för att hantera hinkarna och vi har nu kört igång första hinken. Spännande värre!

Eftersom vi drar igång under vintertid så kommer vi att börja med påsar och inte ta lakvattnet från hinkarna. Efter de veckor av efterjäsning som en hink behöver i rumstemperatur så kommer vi att förvara påsarna i den gamla varmkomposten. Så snart vintern är över här på ön så ser jag fram mot att vattna både inne och ute med lakvattnet. Spädning 1/10 är helt i enlighet med konstens alla regler.

Att skippa utmaningen med vanlig trädgårdskompost

Vår köksträdgård består av snickrade upphöjda odlingslådor (läs mer om Fröst köksträdgård här). Till våren kommer vi att utöka med en yta i söderläge som har stått under marktäckning i två säsonger. Odlingslådorna har måttet 1,20×2,50 och i år kommer det att odlas grönkål i dessa.

grönkål. Komposten Trädgård Jord
Grönkål… grönkål, något som man inte kan få för mycket av!

Jorden från förra säsongens krukor sparades undan i en gammal plasttunna, vilket kommer att bli starten för den nya odlingslådan. För er som inte har koll på Bokashi, hinkens innehåll grävs ner direkt på odlingsplatsen. Helst 30 cm ner i jorden, som resultat kommer det att vara odlingsbar jord redan efter 3 veckor. Om vintern släpper sitt tag i god tid så borde hela proceduren vara klar för grönkålsplantorna i god tid till efter sista frosten.

Vi har behov av fler odlingslådor de närmaste åren, som ett resultat kommer denna strategi väl till pass.

En idé om kompost i rabatten

Ambitionen är att inte dra igång trädgårdskompost så länge som Kirskål är ett problem. Så här behöver vi verkligen hitta lösningar för allt trädgårdsavfall.

Under det senaste årets trädgårdsuppdatering så har vi skapat stora och rejäla perenna planteringar. Ambitionen är att varje större rabatt kommer att få ett litet dekorativt “komposthus”, men inspiration av en bikupa. Ett hus utan golv men med avtagbart tak. I denna kommer rabattens ogräs, Bokashi och obrukbar krukjord samsas och bli ny och fräsch jord. Ett lyft och flytt av huset bör då skapa jordförbättring på plats och utrymme för nya spännande plantor. Inspirationen till idéen kommer från Mari Magnusson (Instagram @anagelinmyhome eller här)

Skiss Bi-kompost

Vi gräver ner köksträdgårdens avfall direkt ner i odlingslådan, sedan tillsammans med gödsel från vår hovleverantör och Bokashi kommer att bli finfin odlingsförutsättning för nästkommande säsong.

Trädgårdsavfall.
Vår Kålrotsodling slog alla rekord och efter skörd blev blasten nergrävda direkt i odlingslådan.

Trädgårdsavfall från buskar och träd kör vi vår flismaskin och går direkt till ett komposthus eller som marktäckare i vår frukt- och bär avdelning som består av barkmull.

Här på Fröst trädgårdar är vår höststädning extremt undermålig. Den består närmast av att alla löv krattas in rabatterna och som sedan myllas ner under våren. Ser ju lite eländigt och stökigt ut innan växligheten för året har tagit fart.

Men vad har Fröst trädgård för jordmån

Vår tomt består av tung lerjord och som i alla år bestått av större gräsmattor vilket har gjort den betonglik. I vår trädgårdsuppgradering tar vi successivt bort gräs och ersätter med grus och upphöjda rabatter. Vilket ger oss chans att skapa goda förutsättningar att jordförbättra och odla med bästa förutsättning.

Jordmån. Komposten Trädgård Jord

Vill du lära dig allt om Bokashi så hittar du allt du behöver veta här.

Ps… Våra inlägg är inte sponsrade, alltså eventuella länkar till köpsidor är våra egna inköp. Här kan du läsa mer om oss.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...