Prästgården,  Samtal i trädgården

Genomtänkt trädgård när Stina målar skönt grönt, helst igår!

Jag är min trädgård!
Jag andas i min trädgård.
Jag odlar min själ i min trädgård.
Jorden är mitt allt. Det gröna skira och den skarpa färgkaskad
i blomman får mitt sinne att njuta.

Detta är vad som Trädgården gör med mig, men hur är det för andra? Därför är jag nyfiken och hellre än gärna för samtal i trädgården. Näst på tur är Stina, vår senaste skribent-tillskott här på bloggen.

Entren och delar av krukträdgården. Odling trädgården skribent
Prästgården – Stinas arbetsplats, hem och älsklingsplats på jorden.

När vi tar de första stapplande “praten”, Stina och jag, så slås man av vilken professionalism som genomsyras i allt hon säger. Alltid! Men det kanske inte är så underligt när en person som gjort rätta valet, flyter samman till en genuin och äkta trädgårdsmänniska! Hon är och andas trädgård i allt hon gör. Jag kan tänka mig att hon i sin tidigare karriär kände splittringen. Precis som jag känner när jag i mitt yrkesarbete tittar ut på min trädgård och längtar ut. I alla fall nu under hemmakontorens tid. Skillnaden ligger nog i att min tur, timing och talang inte sammanfaller med en trädgårdskarriär!

Stina berättar att hon egentligen inte hade några förutsättningar för att hitta intresse i just trädgård. Eftersom hon bodde i en lägenhet tills hon var 30, men efter detta så brakade loss! Prenumerationerna till postlådan gick varma på trädgårdstidningar, inköpen på den lokala plantskolan var enorm. Ja, när Stina och hennes man köpte sig en mindre villaträdgård, gick Stina igång på alla cylindrar.

Att hitta rätt i livet

Idag är Stina en trädgårdsdesigner med Mälardalen som arbetsfält. Så här på vårvintern är det mycket beskärningsjobb, men också en del konsultationer. Som egenföretagare och trädgårdsdesigner så vill hon hellre bli anlitad som en coach i trädgård. Att skapa trädgårdar till sina uppdragsgivare så känner hon att det är viktigt med att tänka långsiktigt. -Jag vill väcka mina klienters trädgårdslust efter deras ambitioner, inte bara skaka om och skapa en fullständig design på en och samma gång. För att då lämna över en trädgård som kanske inte passar kundens ambitioner i slutändan.

Lilla Toscana
Silverpäron och Lavendel – Stinas favoriter i soldränkta lägen. Här hemma vid Prästgården, så klart att rummet kallas “lilla Toscana”.

Jag frågar lite försiktig vem som är vem hos Stina? Var är privata trädgårds-Stina och var är yrkes-Stina? Hon svävar lite på svaret och fortsätter att berätta att hon ser sin egen trädgård som en investering i sitt företagande. -Jag vill hellre skapa inspiration på mina 14000 kvadratmetrar där jag kan ta mot mina kunder. Ett kontor i stan är inget för mig. Klart och tydligt, Stina lever och är sin trädgård!

Att hellre se resan än misstagen

Tillbaka till den där gången när hon stod där med sin mindre villaträdgård. Vad hände? Jag som själv alltid är duktig på att minnas mina egna misstag. “- Nä, jag tycker nog att jag gjorde många rätt där i början. Jag ville ha en grundstruktur först och främst. Med häckar och gångar. Fast jag var ju väldigt ivrig att köpa plant, så till den milda grad att jag inte hann och plantera i samma takt som inköpen gjordes.”

Det som är förunderligt och som kanske sitter i själen hos oss trädgårdsmänniskor är att det jag börjar ser tecken! Det var en gång… en gång! Även Stina ser framför sig sinnebilden av en trädgård där grusgången kantas av ett prunkande blomsterhav. Av mormors alla växter som vi all minns. Än kanske det är för tidigt att göra en slutsats att det är just denna GÅNG i fantasins drömmar som sätter igång var och en av oss trädgårdsmänniskor.

Att satsa allt på 14 000 kvadrat

Realiteten för Stina är att hon sedan 6 år tillbaka bor i en gammal prästgård med en 14 000 kvadratmeter trädgård att förvalta. Förutsättningarna, då 2016, var ett antal storvuxna träd och en gräsmatta. De där snirkliga gångarna fattades och idag, 6 år senare, så har det ännu inte blivit den där prunkande trädgården. Där man sällan vet vad som händer efter varje snirklig krök på gångarna. Inte för att Stina har suttit still, utan för att kvadratmetrarna är oändliga och den rumsliga känslan inte kommer i ett andetag!

Siktlinjer och häckar för rumslig känsla. Odling trädgården skribent
På väg mot rumskänslan! Häckar, siktlinjer och passager ska på sikt ge lite mysighet åt stora ytor.

Stina fortsätter att berätta. – För mig så har jag fått jobba med ambitionen, det Ä R svårt att få till mysigheten på en yta som vår trädgård är. Jag har helt enkelt fått arbeta med tänkta siktlinjer. Sakta med en säkert jobba fram de upptänkta stigar som jag har sett framför mig. Grundförutsättningarna har gjort att jag behövt jobba med upphöjda rabatter. I år är jag extra nervös då vi har haft det väldigt kallt och lite snö. Vad har strukit med i år, av allt som är under etablering?

Till person så har Stina svårt att sitta och njuta av sitt genomförda jobb. Hon promenerar hellre runt i trädgården och hela tiden tänker nya projekt. Vad här näst kan ske! Eller som hon utrycker det – Det är nära mellan tanke och handling där det nog borde ha skett i förrgår! Som tur är har hon insett att hon S K A aldrig bli klar och hon njuter av att utveckla. Baksidan kan nog kanske vara den frustration, som även jag känner igen, att inte saker och ting växer fortare!

Att prata om nödigt och onödigt

Som vanligt vill jag ju gärna prata om det där nödiga och onödiga. Hur ser Stina på saken? – Ja, måste i trädgården är just strukturen med hjälp av häckar, men jag vill ju gärna värna om det där smycket som en vy kan ge! Sedan så är jag väldigt svag för formklippt och busigt!

Purpurkål i köksträdgård
Häck mot tråkigt poolområde i bakgrunden och en köksodling, som går överstyr i förgrunden!

Och det är just det där med onödigt som det blir lite jobbigare. Stina bekänner färg och berättar vidare. – Jag är ju helt galen i vackra köksträdgårdar. Att se de där korsade fälten av olikfärgad sallad, ja det är sååå njutningsfullt för ögat. Men jag blir stressad av all skörd att det antingen hamnar i komposten, hos nära och kära eller närmaste grannen! Själv blir jag stressad över att inte tillhöra Stinas grannar då jag i förtvivlan hör historien om de 20 huvuden av spetskål, eller det där fältet med vackraste kronärtskockorna! Så grattis ni alla som bor granne med Stina!

köksträdgårdens fägring. Odling trädgården skribent
Grönsakskaos! Att odla med mycket färg och bilda mönster är roligare än att äta grönsakerna enligt Stina….

Att bli så där lagom nördig

Den nördiga Stina kommer fram när vi pratar om att skapa en krukträdgård och jag gissar att hon bara har börjat sin resa. Jag hör också glädjen i rösten när hon skrattandes ojar sig över det här med vattning, kånkandet och övervintring. Det är också nu som hon menar att hon kan dra nytta av de trädgårdsresor hon gärna gör över till England. Meckat för oss fantaster men också frustrationen och depressionen när vi inte bara kan göra copy&paste rakt av! – Nä, här gäller det att ta inspiration och plocka med sig detaljerna. Som till exempel en krukträdgård.

Hortensia. Odling trädgården skribent
Så nära gult man kommer i Stinas trädgård – böljande häck av Hortensia Annabelle.

På frågan vad som aldrig kommer in i hennes trädgård så svarar hon mer flytande, men att det nog är mer för sådant som hon har mer eller mindre svårt för. Det här med gult i trädgården är något som inte hittas så lätt i Stinas trädgård. Hon berättar också att det här med trädgårdskonst kan lätt gå över styr, frågan är bara var gränsen går!

Att se möjligheterna i varje hörn

Slutligen… vad är den stora planen just nu? Eftersom Stina är en nyföretagare så testar hon många vägar att lyckas i sin satsning. Just nu så funderar hon på att skapa ett fält för snittblommor. Om det slår väl ut så kommer du som bor i närheten, alltså med säkerhet kunna plocka stora och fantastiska buketter hemma hos Stina. Efter att du har vandrat runt, njutit av en kopp te och inspirerats av hennes fantastiska trädgård!

Vill du läsa mer om Stinas trädgård, kolla här . Stinas företag Underbara Trädgård har en webb som du hittar här

Ps… Våra inlägg är inte sponsrade, alltså eventuella länkar till köpsidor är våra egna inköp. Här kan du läsa mer om oss.

2 Comments

  • Ätliga trädgården

    Oj Stina! Vilken härlig trädgård du har och jag önskar att jag också hade ditt utrymme men det fattas en nolla. Kanske hade jag blivit jättestressad men nog mest härligt ändå. Allt behöver ju inte vara ansad gräsmatta eller färgkodade rabatter.
    Lycka till med företaget! Jag tror du startat i precis rätt tid.
    /Anette

    • Stina Strömberg

      Tusen tack! Ja här är mitt paradis! Jag har även mängder med kirskål, nässlor och sork så allt är inte drömmigt härligt 🤗 Ser med spänning och ödmjukhet fram emot våren och mitt första år som företagare, tack för lyckönskningar!!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...