Samtal i trädgården

Det blir ett ramaskri om trädgård saknar ram!

Anna-Karin Englund. Att anlägga en trädgård

Det är vad jag hör när vi träffs en lördagsmorgon för ett samtal i och om trädgården på Englabacken där Anna-Karin bor. Det är november men otroligt nog värmer solen där vi sitter. Gräset är fortfarande är grönt och ett och annat löv sitter fortfarande på sin plats.

– Man måste har ramar! Väggar och tak, annars blir det ingen trädgård i min mening. Anna-Karin är bestämd i sin övertygelse och hon fortsätter att berätta att när hon flyttade in 1996 i hus och trädgård fanns faktiskt ramarna redan på plats. Häckar uppvuxna, ja Ölandstok kan man ha många åsikter om men att den blommar länge och väl. Inte helt tokigt ändå! Så varför ändra! – Annars är jag inte så förtjust i gult eller orange men eftersom jag bor i ett gult hus så får man lov att rucka på principerna.

Ringlande gångar bland våtbäddar. Att anlägga en trädgård

För Anna-Karin, som har läst trädgårdstidningar i hela sitt liv, började det hela med att … det var en gång! Som liten flicka tog hon stort intryck av grannens hus som hade en smal ringlande gång med odlingar på sidan. Själv ser jag framför mig mina egna teckningar som barn, alltid ett hus alltid två träd och alltid en grusgång med blommor utefter. Sinnebilden av ett hem och kanske känslan av att gå i krasande grus, omfamnad och lite spännande också tänker jag.

Det var en gång en gång. Att anlägga en trädgård

Att med tiden få trädgårdsvisdom

Sinnebilden som Anna-Karin har med sin trädgård kommer från olika håll av inspiration och upplevelser genom årens lopp. Hennes tid som au-pair i England gav just det där med att med häckar, buskar och träd skapa de där ramarna som är så viktigt. För att få en rumskänslan av väggar och tak. När Anna-Karin nu skapar i sin trädgård så är det just buskar och träd som får ta mer plats, snarare än perenner. Ett val som är medvetet ju mer trädgårdsvis hon blir! Favorit just nu är smällspirean Diabolo Diable d’or som har ett lite mer yvigt växtsätt än den mer upprättväxande varianten!

Japanska trädgården. Att anlägga en trädgård

En annan sinnebild som gjort intryck är den japanska trädgården, hon har påbörjat en del av trädgården som ska vara det där stilla och tillbakadragna trädgårdsrummet. Men då var det några pusselbitar som fattas som just nu får stå tillbaka. Anna-Karin behöver ägna sitt fokus och sin energi till att läka i en cancerdiagnos och då måste trädgården får stå tillbaks och enbart få stilla bidra med en helande kraft.

Att vara den man är i sin trädgård

Vi går över och pratar om det där med trädgårdsprojekt och trädgårdslivet! Som sagt… i sinnet och tanken så finns bara underbara drömmar och storslagna planer. I sådana finns inga begräsningar, vare sig i kropp eller knopp! – Något som jag är bra på det är det där med övergångar mellan ytor, kanterna! Något som bottnar i att jag hatar att göra om, jag behöver liksom gräva lite, ta ett steg tillbaks och fundera och sedan gräva lite till. Och som det blir rätt! Hennes våtbäddsprojekt är en del av trädgården som är imponerande och ännu mer efter att hört hennes slitsamma historia om torven som vägrar bli våt! Jag tänker i mitt stilla sinne hur olika vi är, alltså själv drar jag mig inte för att göra om. Do-and-redo är mitt signum i trädgården. Skulle kanske inte vilja kalla det “fort-och-fel”-attityd, alltså mer av en “trial-and-error”-strategin.

Nog behöver man en större damm. Att anlägga en trädgård

Är det något som du har gjort tokigt i trädgården, jag undrar? Anna-Karin funderar, hon kan inte ens komma ihåg om någon planta ens har strukit med, ja förutom de som rådjuren käkar upp. – Jo, jag skulle ha gjort en större damm! Det är med större har Anna-Karin verkligen gjort en resa i. Hon fnissar lite åt sig själv, sedan de där stapplande små försöken i början av sin trädgårdsresa. Att pyttigt gräva ett litet diken på 50 cm till en rabatt, som ett resultat vet hon bättre, att skapa trädgård kräver breda penslar och rejäla tag! Så ja, en större damm hade varit önskvärt!

Måste i trädgården

Rensa ogräs! Två rejäla omgångar på ett år, på våren och sent i augusti.

Helst inte i trädgården

Många perenner! Jag väljer hellre träd och buskar numera.

Nödigt i trädgården

Mina Pioner. Och om jag får fortsätta…. smällspirea och barrväxter

Onödigt i trädgården

Vissa nävor är totalt bortkastat för mig, fast jag har dom… jag borde byta ut dom! Fast kanske är det lite onödigt att vara lite av en zonknäckare, men jag gillar utmaningen. Just nu är jag stolt över min koreanska blomsterkornell “China Girl” (zon 3), och skenkamelia, den går bara till zon 2!

Att öppna sitt hjärta och trädgård

I många år har Anna-Karin öppnat sin trädgård för besökare. Det har varit trädgårdstrampar, tusen trädgårdar, trädgårdsföreningar och många många andra. Hon har hjärtligt och frikostigt delat med sig av sitt trädgårdsliv. – Men jag får så mycket tillbaks! Allt tipsen som man får och uppskattningarna för det som jag själv har skapat. Sedan kan jag inte sticka under stolen att jag gillar bekräftelse!

Maritha Thorén

Hos Anna-Karin känner jag mig alltid inspirerad och att gå runt i hennes trädgård ger alltid mersmak. Hon har en entusiasm som smittar och jag blir alltid glad av att träffa henne. Den härliga gången på baksidan med våtväxter och skugg- och barrväxter ger mig ett väldigt lugn. Gruspartiet med små miniväxter är kul att följa. Sommarblommorna som hon odlar och fyller urnor och gärna delar med sig av!

Marie Lithén

Det var Anna-Karins trädgård som fick mig att se och uppskatta växten. Tidigare var trädgård för mig enbart ett sätt att måla med färg och form. Hon fick mig att öppna ögonen för växter. På så sätt visade hon att det är kombinationen av trädgårdens utryck och kunskapen om växten som gör helheten. Sedan så älskar jag hennes engelska känsla och gångarna.

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There are no business accounts connected.

Bildkälla: Anna-Karin Englund #englabacken’

Ps… Mina inlägg är inte sponsrade och länkar till köpsidor är mina egna inköp. Om du vill bidra så gör detta på https://www.patreon.com/Greenroomse. Här kan du läsa mer om mig.

Fler inlägg på ämnet

 • Fem trogna sommarblommor till vasen
  Om jag inte skulle vara blomsterbonde, utan en ordinär stadstjänsteperson med mina bästa år på närmaste myndighet, då skulle jag ändå odla sommarblommor. Blommor att plocka in till vasen är ett måste och rikedomen känns ända in i hjärtroten när man går igenom sin odling. Ni som vet, håller ni med mig? Har du en fläck över i din trädgård eller aldrig förut odlat sommarblommor? Då är det bara att hänga på nedan. Du kommer aldrig att ångra ett sått frö. Mest troligt är att du snarare kommer att glädjas och få ett ha-begär som gör att odlingen växer varje år. Blåklint Varje år har jag en egen tävling med min odling att kunna plocka blåklint till midsommar. Oj som jag fixar och donar för att dom ska ha det bra och blomma i tid. Helt i onödan ska sägas! Blåklint är en av våra mest anspråkslösa sommarblommor som inte kräver mer än att existera i vad du ger dem. Blåklint finns i flera olika färger och du kan köpa mixade fröpåsar. Jag kallsår mina blåklint och låter dom stå i växthuset tills att vädret är redo för att få fröna att gro.  Under tiden så är jag där ibland och lägger på snö för att hålla fukten. Blåklint är en av våra härdiga annueller som klarar ner till -20. Det här gör att du kan höstså dem, men detta behövs sällan då dom frösår sig villigt. Blåklint kan planteras ut 4-6 veckor för den sista frosten. Nu ska det sägas att dom behöver härdas en tid innan så att chocken inte blir total. Skördar gör du när du ser att knopparna börjar visa färg. Blåklint är en så kallad Cut&come, det vill säga att den blommar under en längre tid men längre in på säsongen så blir plantan ganska så risig. Kom ihåg att plocka rejäla buketter att torka innan säsongen är över. Ringblomma För mig så är Ringblomman starkt förknippad med min farmor! Doften, det orangea och dom sträva bladen. Allt på minner om när jag smög runt i farmors lilla täppa och nöp lite försiktigt blommorna.  Idag hittar du massor av olika underbara sorter av ringblommor. Allt från vaniljtonen i Ice princess till den mörkt orangea Indian princess. Och där i mellan så finns det flera sorter att botanisera bland. Jag har blivit förtjust i en sort som heter coffee&cream. En vaniljfärgad med stråk av burgundy. Ringblomman är en fantastisk trotjänare över säsongen och blommar så länge som du skördar.  Är du duktig att skörda långt ner på plantan belönas du med långa stjälkar.  Skördar du när blomman är till hälften utslagen så kan du räkna med att den står sig 6-7 dagar i vasen. Frösådd av ringblommor är kanske i det onödigaste laget då den kan direktsås så snart som jorden reder sig och på ca 60 dagar har du blommor. Testa även ringblomma i sallader eller koka din egna ringblomssalva. Lejongap Ujuj, börjar man en gång odla Lejongap så måste man fortsätta. Visst det finns en del omständliga moment med att dra upp Lejongap, men det är inte värre än att det finns lösningar på det också. De sorter som jag fördrar är  Potomac-serien och Madam Buttefly. Dessa båda serier finns i en uppsjö av olika färgställningar från den skiraste rosa till djup röda, nästan burgundy i färgen. Potomac har slutna blommor medans Mdm Butterfly är mer öppna. Dessa båda serier får ansenlig längd på stjälken och du kan räkna med att den blommar igen och igen. Senare på säsongen så blir stjälkarna kortare. Fröna är så gott som osynliga, vilket gör att jag bredsår mina Lejongap. För att sedan prickla ut dem i pluggbrätten när de har grott. Lite mer tidsödande, men jag har mer tålmod med att prickla snarare än att pricka ett osynligt frö i varje plugg. Lejongap tar ca 120 dagar på sig från frö till skörd så det gäller att börja i tid. Även Lejongap är en härdig annuell och kan planteras ut 4-6 veckor innan sista frosten. Så klart efter avhärdning. Plantorna kan även toppas om du vill ha ännu längre stjälkar men det kan fördröja blomningen något. Skörda gör du när de första blommorna börja slå ut och den står sig mer än gärna 10 dagar i vasen. Ge den lite socker i vasen så håller sig färgen bättre. Luktärter Vecka 12 är min luktärtsvecka! Då tillverkar jag papperskrukor på löpande band och sedan är det frösådd för glatta livet. Här duttas det inte med så jord utan jag kör planteringsjord rakt av. Varje kruka stoppar jag i en platspåse och sedan får dom stå i rumsvärme tills de har grott. När dom väl har kommit upp ca 10 cm så åker dom obarmhärtigt ut, första dagarna så får dom komma in på nätterna så att det blir en avhärdning. Men sedan får dom stå ute så länge som jag ser att temperaturen inte kryper under -4 grader. Toppa kan du också göra för att få riktigt knubbiga plantor. Om du toppar dom så sätt ner sticklingarna i jorden så har du dubbelt så många. Luktärter är de tacksammast att blomma så länge du skördar. Kan tillstå att ju längre in på säsongen så blir jag lite lat och klipper längre rankor. Sorter som finns att välja mellan är oändliga och det är bara tycke och smak som styr. Dock finns alltid pålitliga Mammoth, en långstjälkad och storblommig luktärt med en mix av olika färger. Något som är viktigt att komma ihåg är att luktärter är hungriga så se till att näringsvattna regelbundet. Nässelvatten, lakvatten, guldvatten, hönsvatten… ja luktärterna tar tacksamt emot och du väljer. Skörda när knopparna visar färg. Räkna inte med mer än 4 dagars vasliv, men underbart är kort. Håll vasen långt bort från frukt eftersom luktärter är känsliga för etylen som kommer med frukt. Solrosor Nu tänker jag inte de där 2-3 meter höga med talriksstora blommor. Nej nej, nu kan man i handeln hitta mängder av urtjusiga solrosor som är lika enkla att odla som dom där största man tävlar med. Du hittar även sorter som ger flera stjälkar på varje planta,  i en mängd olika färger och lämpliga för snitt. En serie som ligger mig varm om hjärtat är Pro Cut som du kan hitta i vaniljvitt till mörk burgundy. Jag försår flera omgångar under säsongen och vid varje plantering sätter jag även ett frö bredvid. Bädden för solrosor ser jag till att den hamnar i soligaste läget och gärna utom vinden. Ibland kan dom behöva stöd. Kom ihåg att inte påbörja dina frösådder för tidigt på året. Tänk på att en planta behöver mycket ljus och det är först runt den 20 mars som vi har dagsljus i mer än 12 timmar per dygn. Så anpassa dina sådder efter dina förutsättningar. Garanterat kommer du att kunna njuta på många sätt och utöver detta så bidrar du även till vår biologiska mångfald, mat till alla våra insekter och ditt bidrag till att minska klimatpåverkan genom kolinlagring.  Vad tror du, kan dessa fem platsa hos dig? Gilla och kommenterar. Förresten… jag glömde, jag är ju den där tjejen på myndigheten också. Allt går, bara man vill!
 • “Det är krångligt att sälja blommor…”
  Slutorden från Sara Bäckmos inlägg på Youtube nyligen är tankeväckande, eller ja kanske inte. För mig så är det livsnerven med att bara blomsterbonde och företagare, jag älskar att det är krångligt. I en grön bransch som återigen är just grön och en aningens naiv så finns det ändå en framtidstro. Och som jag älskar min egen naivitet och blåögdhet… jag värnar om den. För det är det som gör att jag vågar kliva fram, prova mig fram och uppleva det som funkar… och kanske det som inte funkar. Om jag inte var naiv, så skulle den krassa verkligheten just krascha ens den första tanken. Precis som Sara berättar så har det funnits en storhetstid bland handelsträdgårdar och det fanns en omsättning för det som producerats. Någonstans på resan så tappades värdet av en frilandsodlad och närodlad blåklint bort. Vad hände med blåklinten efter midsommar? Som i många branscher så görs det förflyttningar till att kunna producera mer, billigare och effektivare för att möta en tänkt efterfrågan. Men som alltid så kommer besparingen eller det lägre priset till en kostnad någon annan stans. Ska jag vara helt ärlig så blir jag provocerad av inlägget, men det är bra! Då får jag chans att spetsa mina argument och jag blir säkrare på vad jag tror. I provokationen så kommer även en utmaning att vässa tänket. Och det är precis det jag tänker ta mig an, jag gillar krångligt! Men först… Sara, att sätta sig i sätet med en tanke på att “jag vet bättre” skapar inte ett mervärde för någon. Det är inte alla förunnade att kunna förvärva en tradition och ett företags samlade historia, så många anrika företag finns inte att köpa. Vårt samhälle behöver ett ständigt inflöde av nya företagare, men det ska vara helt ok att misslyckas som företagare också. Här är vi dåliga på att ge oss den möjligheten. Det kan ibland vara en rik erfarenhet att faktiskt haft ett antal konkurser bakom sig, tänk om det till och med ska vara ok med att misslyckas? Jag är högst övertygad om att vi behöver se annorlunda på en konkurs, att det kanske är en merit att ha den erfarenheten. Så klart ska ett misslyckande komma med en lärdom! Själv har jag haft misslyckanden i mitt liv som företagare, en resa som jag påbörjade redan 2001! Att driva ett företag som har långa anor är beundransvärt. Det som man ändå ska komma ihåg, är att i ett 70 årigt företagande så har det funnits en “dag 1”. Jag ser 7 maj 2022 som min första dag på ett anrikt företag i den gröna branschen. Jo, ambitionen ligger där! Man kommer liksom inte undan det där med början på något, det måste alltid finnas en början! Att odla blommor är utmanande och jag brukar säga till de som är intresserade med att slå fast att odla blommor är en “tekniksport” som kräver en vass taktisk tanke från det första fröet ända fram till blomsterkvasten som ställs på bordet. Därför är min säsong lika lång som hela året, just nu i november till januari så odlar jag på pappret. Varje litet frö till en slutlig stjälk odlas på pappret för att få fram rätt logistik, rätt kvalitet fram till ett effektivt odlande. Därtill så är det nu som jag sätter tanken på vem som är kunden och för att kunna matcha skörden till just denna tänkta kund. Jag, liksom många andra företagare, vill ha en stadig intäkt som räcker hela mitt år. Min barndom började på en bondgård där väder och vind är den viktigaste faktorn som hjälper eller stjälper året på gården. Vidare har jag också haft förmånen att ha yrkesfiskare i min familj och av egen erfarenhet så vet jag att de åren som det var mindre fisk så blev det mindre julklappar. Jag vet också att näringar där man lever på “väder&vind” kräver det att säkra en stadig, men säsongsbetonad, inkomst över tid. Här behöver tiden vara beräknad över många år, därför behöver de berömda ladorna bestå av besparingar för att klara åren när det är mer “väder&vind” än man räknat med. Saras alla erfarenheter från sin snittblomsodling är så gott som identiska med mina egna. Både när det kommer till att få omsättning på produkten till att förstå hur intäkten ska se ut med snittblomman i fokus. Min reflektion till branschen, och Saras inställning att vi inte kommer att kunna förflytta kundens köpbeteenden, är mer positiv. Jag vill tro att vi börjar mer och mer ifrågasätta det som vi ställer på matbordet och att detta också kommer att gälla de blomster vi i Sverige köper. Men det är klart att branschen ogärna berättar om alla de bekämpningsmedel som är tillåtna att använda i det producerande landet, eller att en snittros kräver 7 liter vatten i ett land där ett barn kanske får dricka än mindre än rosen. Så klart jag är motiverad att göra det mindre krångligt att sätta en vacker bukett på bordet som är härodlad med omtanke till vår världen. Från jorden till de vackra borden! Vill du också se Sara Bäckmos inlägg: https://www.youtube.com/watch?v=2udwo1Du_zA
 • Guidad tur – Blomsterfältet
  Vi promenerar genom odlingarna och pratar om jord, odlingstekniker och val av blomster. Dessutom får du mina tips för skörd av blomster och hur man får ett långt vasliv för sina blomster. Vi avslutar turen i vår blomsterbod där du får möjlighet att binda din egna bukett. Jag går kort igenom det grundläggande i sprialteknik och val av blomster för att sätta ihop en vacker och harmonisk bukett som står sig länge i vasen. Buketten betalar du enligt prislista. Pris: 95 kr/person Boka genom mail till ingela@greenroom.se eller via dm på sociala medier.
 • Morgon på blomsterfältet
  Vi välkomnar er nu in till oss och vår blomsterodling. Njut av en en tidig morgon i en stilla promenad med kaffe i handen och blomstersaxen i den andra. Välkommen till blomsterfältet – program 7.30 – Från jorden till de vackra bordenMed en kopp kaffe promenerar vi i odlingarna och pratar om jord, odlingstekniker och val av blomster. Dessutom går vi igenom skörd av blomster för ett långt vasliv samt grunderna till en vacker bukett. Därefter står odlingarna och trädgården till förfogande att skörda till din bukett. 8.30 – Till bords med frukostMedans skörden vilar och drar vatten serveras en mindre frukostbuffé. Ägg, smörgås, jos och kaffe/te. Frukosten kan fås gluten- och laktosfri. Till bordet samtalar vi om blomster, trädgård och annat skönt grönt. För de som vill ta en promenad i trädgården så finns det tid för detta. 9.30 – Kreationer i blomsterbodenTillsammans går vi igenom grunderna till en spiralbukett och kreerar en bukett efter några grundläggande principer. Buketten får du givetvis ta med dig hem. Pris: 795 kr/person (2024 år pris) Boka genom mail till ingela@greenroom.se eller via dm på sociala medier. Antalet platser per tillfälle är begränsat till 6 personer. Inplanerade datum 2024: 21 juli, 8 juli, 4 augusti, 11 augusti, 18 augusti, 25 augusti. Meddela eventuella allergier på förhand. Eventet är väderberoende så kan det bli ändringar och där vi kan boka om till andra datum. Vill du boka ett eget tillfälle för 6 personer så går detta bra. Priset för en hel grupp är 3 450 kr. Kontakta ingela@ingelagreenroom.se eller via dm på sociala medier. Vid större grupper behöver vi planera upplägget så att det passar er och gruppen. Det här gör vi bäst via personlig kontakt så slå mig en signal, här hittar du kontaktuppgifter.
 • Guidad tur på Fröst Trädgård
  Vi välkomnar er nu in till oss och vår trädgård Välkommen till Fröst Trädgård Vill du uppleva vår trädgård tillsammans med mig, Ingela? Varför inte boka en guidad tur genom trädgården. Vi går igenom de olika rummen där jag berättar kort om bakgrunden till trädgårdsrummet, växtval, utmaningar under resan och inte minst vad som planeras här näst. Jag berättar också det som jag personligen anser är viktigt, mina fem måsten, när det kommer till att skapa just vår trädgård. Jag vill också gärna höra om era egna trädgårdsambitioner och vad ni kan hämta för inspiration från Fröst trädgård. Pris: 95 kr/person Turen tar ca 40-60 minuter baserat på era frågor och nyfikenhet. Boka genom mail till ingela@greenroom.se eller via dm på sociala medier. Vill du boka ett eget tillfälle för för en större grupp så går detta bra. Kontakta ingela@ingelagreenroom.se

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...