Luktärtsvecka 12
Min relation till luktärter är komplicerat. Å ena sidan så älskar jag doften, buketten och att en tidig morgon skörda luktärter av hjärtats lust. Lyckan är obeskrivlig!
Luktärter är en blomma som skapar många känslor och som starkt förknippas med att sommaren är i sin lind. Allt är möjligt! Lite som inköpet av klänningen till skolavslutningen. Kommer ni ihåg känslan? Den långa långa sommaren framför sig.
Å andra sidan så är luktärter tidskrävande att odla, kanske man kan se mildrande på att själva uppdrivning av luktärter är extremt enkelt. Det är timmarna till uppbindning och skörd som i slutet av säsongen kräver disciplin och prioritering. Men vi tar det från början.
Inte krångligt
Luktärter har alltid haft en aura av att vara krånglig att driva upp. Men har man bara hittat det rätta nyckeln så har man det ganska så lugnt så här års. För mig så är luktärtsveckan, vecka 12, njutbart och som jag längtar efter. (Ja, nu är det inte jag som har hittat på att vecka 12 är luktärtsveckan, tror faktiskt att det är luktärtsdrottningen själv. Cecilia Wingård och hennes fantastiska butik. Köper nästa uteslutande från henne.) Det börjar redan på söndagen veckan innan med krukttillverkning eftersom jag oftast använder mig av min krukmakare i form av en gammeldags flaska med en botten som är rejält urskålad. Så mysigt att sitta med morgonkaffet och ”maka” fram kruka efter kruka.
Nu ska det sägas att sedan jag blev en kommersiellt odlande blomsterbonde så är det 9cm krukor som gäller. Det är svårt att hålla ihop en papperskruka under längre tid med bevattning och besökare som vill välja och vraka mellan plant.
Det får klia
Att starta igång sina luktärter redan i vecka 12 tillsammans med resten av landet kan kanske ses som dristigt. Men jag vet hur mycket det kliar i alla odlingsfingrar så varför inte tillåtas sig med luktärter ändå? Anledningen… den ska med fördel ställas ut så snart som de kommit upp och att temperaturen ändå normalt håller sig under minus 8 grader nu under vårvintern. Tänk bara på att avhärda så att du inte chockar dina små plantor! Då kan sådderna sköta sig själv och göra det som naturen är bäst på, att växa i sin takt. Just under tillväxten så är det inte det gröna vi vill ska växa, utan det är rottillväxten som är det viktigaste.
Luktärter funkar för direktsådd men förodling är ett bra sätt att få kraftiga plant att plantera ut direkt när vädret tillåter, vilket kan vara 4-6 veckor innan sista frosten. Vill du inte förodla själv så finns det uppdrivna krukplantor att köpa hos mig.
Odling
Luktärter är en härdig annuell (HA) som kan planteras ut 4-6 veckor före sista frosten. För dig som vill förodla så ska du påbörja sådden 6-8 veckor innan utplantering. Luktärter tar cirka 13 veckor på sig från sådd till att du kan skörda. Brukar normalt börja blomma i juni och kan blomma ända in till frosten.
Förkultivering
Generellt så har dyrare frön från specialistbutiker en högre grobarhet, så satsa på kvalitet. Du kan då hitta de mer exklusiva sorterna som är tex lämpade som snitt. Antingen fördriver man i en kruka med storleken 9 cm med ett sådjup på 1-2 cm. Rötterna anses känsliga för omplantering, men hanterad rätt så är detta inget problem. Så du kan välja mellan att så upp till 10-12 frön i samma kruka och sedan skola om de som gror i egna krukor. Eller så sår du 1-3 frön i varje kruka och inte skola om. Du kan också välja att lägga ut alla frön du vill starta på ett fuktat papper och rulla ihop försiktigt och sedan placera i en glasburk. Vittja burken dagligen för att se vilka frön som grott. Plantera grodden i en 9 cm kruka med ett sådjup på 1-2 cm.
Bästa förutsättning för groning är i rumstemperatur på ca 20-23 grader. Ju varmare desto fortare gror dem. Har du satt krukan i en plastpåse så har du gett luktärten ett eget litet drivhus.
Om du vill skola om luktärter så ställ ner krukan i en hink med vatten någon timma innan så att krukan blir genomblöt. På så sätt låter du rötterna vattendra rikligt innan flytten samt att rötterna är lättare att sära från varandra när jorden nästan flyter iväg från rötterna.
Tillväxten
De flesta sommarblommor vill gärna ha varmt vid groning men svalt under tillväxten. Luktärter är inget undantag. Eftersom de är en härdig annuell så klarar den minusgrader. Luktärten är härdig ner till -8 grader. Detta gör att du kan, så snart som plantan är ca 10 cm, ställa ut dem med påse och allt. Jag har alla mina krukor i en back och sedan ställer jag ut backen på ett ställe där solen inte gassar eller takdropp kommer åt. Där får dom stå tills det är dags att skola om eller plantera ut. Bevaka så att inte krukorna torkar ur utan se till att hålla jorden fuktig. Skulle vädret blir kallare än -8 grader för någon natt så kan du ställa in dem i ett garage eller uthus. Eller så kan du täcka med en fiberduk.
Utplantering
Om du väljer och har förutsättningar att faktiskt plantera ut 4-6 veckor för sista frosten så kommer du troligen kunna skippa omskolning och sätta ut plant direkt i bädden. Har du dessutom förberett odlingsplatsen redan på hösten så har du gett dig själv massor av försprång. När det kommer till odlingsplats så är full sol att föredra men luktärter kan acceptera vandrande skugga. Något som för mig är viktigt är att byta odlingsplats från år till år, detta för att luktärter är näringskrävande och att odla år ut och år in på samma ställe kan utarma jorden. Som i sin tur bäddar för ett sämre mikroliv och jord som kan ge luktärter hälsoproblem över tid. Jag försöker ha en växtföljd på 6 år när det kommer till luktärter.
Planteringsavståndet, eller CC-måttet, är 10 cm och jag brukar ha rejält med svängrum mellan raderna. Annars blir det omöjligt att få till växtstödet som krävs för klättrande luktärtsrankor.
Luktärter kräver mängder av näring så grundgödsla bädden rejält innan utplantering och under hela växtsäsongen behöver du näringsvattna regelbundet. Nässelvatten, guldvatten, hönsvatten, bokashivatten… vad du än väljer så kommer luktärterna svara med fantastiks blomning och du kommer att märka att bladmassan inte blir gula på sensommaren utan fortsätta vara krispigt grönt.
Under säsong
Uppbindning av luktärter är viktigt om du vill skörda för stjälklängden. Inget är så frustrerande när de små krulliga klättrarna suger tag i en stjälk och gör den alldeles krokig. Så för att undvika detta så ser jag till att klippa 5-7 cm långa snörstumpar som jag tar med mig ut dagligen för att ta varje ranka som växer till sig och binda upp dem i klätterstödet. Detta gör att rankorna håller sig på plats och själva blomman kan sträcka ut sig för att få maximalt ljus och få långa och raka stjälkar. Ta för vana att skörda och binda upp varje dag.
Vill du sedan ta frön från dina luktärter så får du bestämma dig för när du vill att en planta ska gå i frö och sluta skörda. Fröna behöver mogna före skörd och sedan är det bara att plocka, rensa och lägga i frysen för ny sådd nästa säsong. Tänk bara på att när olika sorter slingrar sig om vart annat så kan det vara svårt att veta vilken planta som man tagit frön från.
Skörd och vaslivet
Om man inte kan så mycket om odling och blommor så är det detta man vet. Ju mer luktärter du plockar desto mer blommar det! Detta kan vara en skatt att varje dag kunna skörda en härlig bukett, för något som är med luktärter så har dom inte särskilt långt vasliv. Räkna med max 4-5 dagar innan buketten ser lite tråkigt ut. Men vad gör det när fler finns att skörda! Det är en del av charmen med luktärter och dess vackra förgänglighet.
Tänk på att luktärter är känsliga för etylen så håll fruktskålen långt borta från vasen så slipper luktärterna känna doften.
Luktärter 2024
Prince of Orange
Piggy Sue
Black Knight
Jilly
Aphrodite
Nimbus
Vera Lynn
High Society
Oban bay
Havens scent
Emily
Noel Sutton