Att köpa en trädgård

Köp dig en trädgård och addera extra allt

Vi är många, många som drömmer om att leva tätt med böljande blomhav och perennrabatter som svämmar över i det vackra. Tur då att det finns en trädgårdsstil för exakt sådana som oss. För blom- och färgälskaren passar stilen cottage garde särskilt bra då det är obligatoriskt överdåd som gäller – vilket trevligt incitament för att gå “all in”!

Det är ok att gå bananas

Tänk dig att någon uppmanar dig att gå banans – till och med ber dig att gör det – precis så är den här trädgårdsstilen. Huller om buller i en salig blandning – alla favoriter ska med! Ett bra tips är att försöka blanda storblommigt så som pioner och rosor med det småblommiga som stjärnflocka och klint. Det ger ett maffigare intryck och lite mindre kaos. Strössla gärna med klematis varhelst du hittar en lämplig plats. Och rosor, använd dem som smågodis – många och söta! Även om vi inte sätter några särskilda regler för vår blomhejd så kan man tänka på att blanda perenner med ettåringar. Den tidiga blomningen med den sena och glöm inte vårlökarna!

MER KÄRLEK ÄN DESIGN

Förslag på växter att ösa på med i rabatten – fingerborgsblomma, pioner, vallmo, akleja, flox och riddarsporre. Ettåringar som ringblomma aster och zinnia. Jag är svag för pastelliga färgkombinationer i rosa, lila, ljusblått och vitt men välj det som känns rätt för själen!

Fingerborgsblomma och gräsfibbla. Cottage garden för  blom- färgälskaren
Växter som sprider sig är bra för att fylla större rabatter, här fingerborgsblomma Digitalis purpurea och blå gräsfibbla Catananche caerulea.

En svensk cottage garden

Den klassiska Cottage Garden hittar vi naturligtvis i England men det funkar lika bra här i Sverige. Tänk gammeldags perenner och sommarblommor runt en gullig faluröd stuga. Jag tycker faktiskt att det även kan vara läckert till en ultramodern byggnad – bara lägg till lite stilrena häckar och formklippt.

Stäppsalvia, rosenflockel, solhatt. Cottage garden för  blom- färgälskaren
Stäppsalvia Salvia nemorosa finns i olika toner och är otroligt tacksam i rabatten. Fin med rosenflockel Eutrochium purpureum och  solhatt, Echinacea Purpurea ‘Magnus‘.

Stilen är generös och passar de flesta tomter med solläge, en stor fördel är att du kan gå loss helt på dina favoritfärger och blomster. Dessutom är det ju nu helrätt att odla sina egna blommor till gå-bort-buketten, anar att vi är många som planerar att anlägga en småskalig snittblomsrabatt. Tänk att ha ett romanistisk virrevarr av blomster runt husknuten!

Färgpalett. Cottage garden för  blom- färgälskaren
Driva upp plantor från frö är både billigt och kul – glöm inte att spara egna fröer från din trädgård. Fint att ge bort eller byta med andra!

Himmelriksvägen 100 i Bromölla

Jag har hittat den perfekta stugan till en Cottage garden och tänkte titta på hur vi skulle kunna utveckla tomten i den riktningen. Vi hittar den på Himmelriksvägen i Bromölla, Skåne – underbar adress!

Himmelriksvägen Bromölla

Här finns alla möjligheter att aldrig mer vilja lämna trädgården! Stor trädgårdstomt med perfekt utgångsläge – växthus, stenmur, underbar stuga och knotiga äppelträd. Nu ska vi bara se hur man kan addera det obligatoriska överdådet!

Husets baksida.
Skissförslag baksida hus.

Himmelrikets framsida

Husets framsida. Cottage garden för  blom- färgälskaren

Om vi ska hålla sig till någon form av standard för den här stilen ska rabatterna vara placerade runt husets grund. Eller omsluta den gång som leder från grinden fram till husets entré. Men vi gör ju som vi vill! På den här entrésidan av huset finns utrymme för träd och en härlig grusgång kantad av ljuvliga växter. Jag tycker att ytan är outnyttjad och smått tråkig. Så vi livar upp med några nya linjer.

Översiktsbild. C
Skissförslag framsida hus.
Ton-i-ton i rabatterna. Cottage garden för  blom- färgälskaren
Använd färger som går ton-i-ton för att skapa en romantisk och harmonisk stämning. 

Tanken med en cottage garden är att den skall leva – det vill säga att du ska njuta av nyplockade blommor och späda grönsaker, så ofta andan faller på. Så fort ett hål skapas i rabatten fylls det upp på nytt – med en sommarblomma eller en grönsak.

Prydligt och lättskött

Växthus

Växthuset är redan på plats för värmekrävande grönsaker såsom tomater, melon, chili och gurka. Men oj vad jag saknar en vacker anlagd köksträdgård kantad av en låg liten häck!

Skiss växthus.
Skissförslag köksträdgård i anslutning till växthuset.

Hoppas du blev inspirerad att flöda på med blommor i din trädgård! Tar man bara hänsyn till växternas ståndortskrav så finns inga rätt eller fel i denna trädgårdsstil – bara underbara möjligheter och glädje!

Se hela objektet hos Riksmäklare här

Ps… Våra inlägg är inte sponsrade, alltså eventuella länkar till köpsidor är våra egna inköp. Här kan du läsa mer om oss.

2 Comments

  • Mariann Jansson

    Vilka fantastiska ytor du har att jobba med. Roligt att få vara med och se hur det utvecklar sig. Man ändrar ju hela tiden, det är en process med att skapa trädgård. Själv är jag inne på att beställa ett tunnelväxthus i år. Har nog inte den ultimata ytan för ett, men tänkte nog unna mig ett på ålderns höst. Får se hur det blir.

    • Stina

      Hej Mariann! Ja yta är både härligt och besvärligt, svårt att binda ihop alla ytor till en helhet! Vad härligt med växthus – något att längta till!
      Hälsar Stina

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...