Att köpa en trädgård

Trädgårdens känsla av hem i det minimalistiska

Det händer ofta att jag spanar in moderna, kvadratiska, stilrena hus och funkisvillor på Hemnet. Så här i vintertid längtar jag ibland till ett toppmodernt boende i lådform. Nä, egentligen vill jag inte flytta! Just nu visar termometern 15 grader i köket, då är det svårt att gömma sig bakom charmen med ett gammalt hus. Hur mycket jag än må älska det. Nu i vintertid överöses inte Hemnet med grönskande trädgårdar och varma sommarminnen – något att tänka på om du ska sälja på vintern – spar lite fina sommarbilder!  

Less is more eller the more, the merrier?

Även i min egen trädgårdsstil attraheras jag av, om än lite motsträvigt, den minimalistiska trädgården med räta linjer, formklippt, upprepade växtval och betong. Jag vill inte hela vägen dit. Men å vad jag älskar stilen! En trädgård kommer ju oftast bäst till sin rätt om har ett sammanhang med karaktären på huset – men självklart finns det ingen som kan tvinga dig att avstå dina trädgårdsdrömmar. Din trädgården är ju till för just dig. Moderna toner i en äldre trädgård kan till och med ge ännu mer karaktär. Ge dig hän dina inre drömmar och belönas med en trädgård som blir mer du.

Formklippt och betong. Minimalistiskt trädgård formklippt
Formklippning är så kul – jag måste sätta fler buskar att klippa! Bilder från Prästgården.

Att sukta efter modernism med rumpan fast i 1600-talet

Vad är det jag vill åt i den så kallade moderna trädgården? Framförallt har jag alltid älskat betong. Betongkrukor, betongklot och betongplattor. Helst utan patina och mossiga beläggningar – det som jag annars så hett drömmer om när jag surfar runt bland engelska trädgårdar på nätet och kletar yoghurt på terrakottakrukorna. Och hårt tuktade häckar med tillhörande formklippta klot. Jag fullkomligt älskar stora områden med samma växtslag – men hur man kan lägga band på sig så pass är för mig obegripligt! Hos mig slutar det alltid med ett potpurri av allt jag älskar i perennrabatten. Varför kan man inte bara vara lagom! Eller åtminstone lite mer enkelspårig.

Rostigt och gräs. Minimalistiskt trädgård formklippt
Mjukt och hårt, grönt i grönt – jag bara älskar det! Bilder från Prästgården.

I min längtan efter både den minimalistiska strukturen och den pastelliga mormorsdrömmen kör jag varianten strukturerad mormor. Himmel o pannkaka tänker ni. Men det är inte så illa som det låter – jag väver bara in formklippt i potpurrin och låter de yoghurtmarinerade krukorna samsas med betongplattorna.

Här finns ingen plats åt slumpen

I den moderna trädgården med sitt till synes anspråkslösa formspråk lämnas ingenting åt slumpen. Växtvalen hålls enkla och strikta i en lugn färgskala. Perenner och buskar repeteras snarare än utökas i antalet sorter. Mjuka sirliga växter som bambu och prydnadsgräs ger kontrast åt trädgårdens raka linjer och hårda element. Allt är noga avvägt och designat för sin plats i denna stil.

Modern funkis. Gräs och klot.
Husbild från hemnet. Nybyggt i Uddevalla – här skulle man kunna bygga vidare på husets linjer och skapa bryggor ut i trädgården med generösa rabatter i cortenpåt. Gräs och formklippt i ett virrevarr!

Mästarnas mästare i det moderna strama och det nordiskt svala

Det finns ett par trädgårdsarkitekter jag hela tiden kommer tillbaka till när det gäller det till synes enkla och stilrena. Ulla Molin med sina moderna, enkla (men så komplexa!) funkisträdgårdar och Ulf Nordfjell med sina naturinspirerade trädgårdar med strama linjer. Jag kan nästan få ångest av allt det vackra och får svalka ner hjärnan när jag bläddrat runt bland allt de skapat. Så genialiskt är det.

Utemiljö. Minimalistiskt trädgård formklippt
Bild från Hemnet. Hus till salu i Knivsta – här väver man ihop materialen med naturen på ett läcker sätt. Och den svarta, enkla pergolan ger hela huset attityd! Alsike, Knivsta. Bildkälla: Fastighetsbyrån

Ulla suddade ut gränserna mellan ute och inne. Hon målade golven med marktäckande växter, skapade hemliga rum och formklippte naturen. Många är vi nog som med mod av Ulla kastat oss över en och annan buske med saxen. Ulla gjorde det enkla till det vackra. Fick ihop den där röda tråden som är så eftertraktad men svår att få till.

Ulla Molin
Ulla Molins Trädgård i Höganäs – ren njutning!

Och Nordfjell med sitt fokus på ljus, struktur, kontraster, färg och form. Och sitt snillrika sätt att binda ihop det moderna med naturen. En björk, lite gräs och ett granitblock – diskret, genialiskt och snyggt så man baxnar. När jag själv försökt ser det mest ut som om jag försökt ta livet av hela feng shui kulturen.

Stilrent. Minimalistiskt trädgård formklippt
Man blir lugn i sinnet av Nordfjells design.

Nästa inlägg tänker jag att vi ska kika mer på trädgård med pool – och hur man kan designa in den i trädgården snarare än att bara kasta in den ovanpå.

Hej på en stund!

Ps… Våra inlägg är inte sponsrade, alltså eventuella länkar till köpsidor är våra egna inköp. Här kan du läsa mer om oss.

2 Comments

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...