Samtal i trädgården

Verbena – på tal om ämnet “evighetsmaskin”

Det är få växter i trädgården som gör det där riktiga “statment” som Jätterverbena! Otroligt vacker i sig själv eller med sällskap. Att den faktiskt dessutom är superenkel att odla gör ju inte saken saken sämre. Fjärilar och insekter älskar den och jag med dem.

Sirlig och svävande men ändå bestämt ta plats i trädgården. Det är Jätteverbena det! Mest älskar jag den som solitär, men i år så tänker jag mig att samplantera tillsammans med dahlia. Har ännu inte bestämt med vilken ännu. Det finns en dahlia på min årslista, Karma Porspero, en liten dekorativ rosa. Den kommer att bli ca 1,10 m hög och skulle kunna funka. Om man kan tänka sig att komplementfärg så skulle kanske Sam Hopkins passa bra. En näckrosdahlia som blir cirka 1 m hög i en mörk burgundy.

Jag kommer också att prova en samplantering med en tuvtåtel för att förstärka det där sinnliga som svävar tillsammans med verbenan. Jo, jag kan föreställa mig detta. Åh så snyggt!

Hur gör jag då med min sådd, eftersom jag påstår att det är enkelt att förodla Verbena. Oftast är frön från våra större fröfirmor behandlade så att de gror som normala frön gror. Annars så är det ett frö som kräver stratifiering. I år när jag kallsådde lite annat så fick jag för mig att norpa några fröställningar som fanns kvar i trädgården och sådde dessa i en plastback. Än har dom inte grott men än har jag inte gett upp hoppet.

I alla år som jag odlat verbena så har grodbarheten varit extremt exakt, det vill säga att alla frön har grott. I år sådde jag den 8 januari och 19 februari så skolades de om till krukor, så med en grotid på 10-20 dagar så gror det på bra här på Fröst.

Därefter tar tiden för rikedom över, jag toppar mina två gånger innan jag är nöjd med plantan. Toppar gör jag för att de ska blir riktigt buskiga och väl förgrenade. Detta ger mig minst 4 sticklingar per planta, som i sin tur förgrenar sig fint. Det händer dessutom att jag även toppar sticklingarna. Till min lycka har jag aldrig ont om Jätterverbena.

I år kommer jag att kunna sälja många av mina plantor i min popupp-kiosk som ni kommer att hitta här på Fröst trädgård.

Min lycka förra året, 2021, var att ha tre plantor som jag satte i gruset nere vid vår damm. Jag hade sett sinnebilden av att låta verbenan resa sig ur gruset och sväva så där sirligt som bara en verbena kan. Sinnebilden levererade!

Jag låter mina plantor stå kvar på hösten, mest för att jag aldrig höststädar i trädgården. Det här gör att jag njuter av verbenan året runt och kan ibland gå ut och puffa av snön på de som hattar som fröställningen bildar tillsammans med snön. Magiskt vacker och ger mig massor av inspiration att se till att sådden blir gjord där i början av året.

Jag tycker att du ska göra det samma… odla denna evighetsmaskin som ständigt ger dig fägring i alla skepnader. Ett måste i trädgården älskade Jätteverbena.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...