Dammen,  Fröst Trädgårdar

#1 Grodor, tårar och sten… årets succés – Dammen!

Idén tändes en dag hösten 2019 när vi stod mitt i eländet med en dränering av huset! Har någon varit med om en lyckosam sådan? I alla fall, grävkillarna lyckades på något sätt gräva upp hela den nedre trädgården och fixat en jättebassäng som var totalt vattenfyllt. Förutom att inse att vi har en sjukt vattensjuk tomt så slog det mig att en damm hade inte varit så dumt! Ser ni dröm-dammen!?

I mitten av maj kom dagen då grävaren påbörjade jobbet! Som med många andra hantverksjobb så går det sällan att exakt boka vilken dag och givetvis hade jag prickat in mina semesterdagar fel och när väl dagen för damgrävningen kom så satt jag fast på jobbet! Så det var bara att komma hem till en grop som inte var den mest perfekta. Dessutom hade mina instruktioner om tre avsatser helt missats, men som den positivist jag är så såg jag där och då det mesta som lokala problem som går att räta upp!

Det här med att tänka på allt innan och se framför sig de åtgärder som hade behövt justerats när möjligheten fanns, det är helt enkelt svårt att ta till sig. Men första tanken att fylla dammen med sten, slog jag ifrån mig efter samtal med andra likasinnade. Så den mesta stenen plockades bort från damm botten. Så här på höstkanten när detta skrivs så kan jag säga att det är bra mycket lättare att hålla ordning och få bort löv som ligger på botten.

De svårare momenten är att få snygga kanter så att dammduken inte syns. Är inte säker på att vi har lyckats men eftersom vi redan hade en mängd med skifferplattor hemma så har vi lagt dem runt dammen. Under plattorna ligger ett grusfyllt dike för att hålla duken på plats. Vi kommer att behöva justera plattorna och se över den ena sidan som vi inte är helt nöjda med, vilket vi kommer att göra i samband med att vi ska bygga ett trädäck som ska få hänga över dammkanten.

Självklart så ska det porla av en damm och vi vill inte vara sämre än så, men att välja något som passar in i vår trädgård var inte det lättaste. Fontäner gick bort, troll som spottar vatten lika så. Ja, det mesta gick bort som vi tittade på. Vi bor på en ö där sågverken duggade tätt vid förrförra sekelskiftet, därför finns väldigt mycket drivved utefter stränderna vilket vi under åren har plockat mycket med oss hem. Därför var det precis det som skulle bli vårt vattenspel.

Under resan har en hel del lärdomar gjorts. Här är de med omedelbar och med direkt order att ta till sig när det kommer till att anlägga en damm.

  1. Var hemma när dammen grävs! Säkerställ att varje grävtag är befogat och genomtänkt.
  2. Se till att ha ett laserpass! Det går inte att anlägga en slänt av vatten.
  3. Passa på att alla avsatser får rätt djup. Det underlättar.
  4. För underhåll så fyll inte upp botten och avsatserna med sten.

Men så värt all möda och besvär! Hela investeringen är redan återbetald i form av antalet timmar spenderade vi dammen. Som vi har firat! När dammen blev klar, när första fiskarna flyttade in, när fler näckrosblad tittade fram, när första grodan dök upp! Och som vi har räknat och kontrollräknat… fiskar, trollsländor och näckrosblad.

Vill även du ha damm i din trädgård och gärna lyssnar på våra vedermödor? Lokalt i Västernorrland, kom på besök vet jag! Är du längre ifrån så kör vi FaceTime, hör av dig till mig. Kontaktuppgifter hittar du här.

Fortsättning följer…

Dammfakta
Storlek: 4×6 meter
Vattenmängd: 7000 liter
Djup: 90cm

Kostnader
Dammduk: 5 700kr
Tillbehör: 4 900kr
Fiskar: 2 000kr
Växter: 1 600kr

Totalt: 14 200 kr

Växter
Zebrasäv
Kabeleka Alba
Kalamus, Acorus calamus
Musselblomma
Näckros Gonnère
Spikblad, Hydrocotyle vulgaris
Svärdslilja, Iris peudacorus
Syreväxt, Red stem

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...