Böcker,  Recensioner

Vankar i tankar…ett vitt papper och en bok till hjälp!

Senaste tiden har jag vankat fram och tillbaks, och tillbaks igen. Vår innerträdgård har plötsligt blivit beige, tråkig och intetsägande!

Tänkte ta lite hjälp med det här att hitta lite inspiration. Linda Schilén har under året släppt boken Konsten att skapa Trädgårdens rum.

Tanken med boken är att ta till hjälp hur vi lägger upp och skapar ett hem. Vi har en entré och hall där vi tar mot gäster. Vi har ett kök, ett vardagsrum och ett rum för vila. Och inte minst en tvättstuga för trädgårdens gul – komposten!

Associationer till hur vi ska tänka med vår trädgård. Texterna är genomtänkta och det är vackra och inspirerande bilder.

Systematiskt och metodiskt går hon igenom alla funktioner som behövs i en trädgård för att skapa harmoni och en plats att trivas i. Jag saknar de där överblickarna av helheten, det som jag tycker är besvärligt är att få till övergångarna mellan olika rum och delar av trädgården.

För oss som har levt med en trädgård en längre tid är det ändå en skön läsning även om det inte blir dom där aha-upplevelserna i läsningen. Växtporträtten saknar det där som funkar hos alla, särskilt när det saknas information om växt zon. Jag måste ändå ge beröm till det våghalsiga i att skriva om kirskål i ett av porträtten. Må så vara att det är den brokbladiga, må så vara att jag just har begravt min under ett gruslast och att jag just nu saknar den. Hos mig var den planterad runt mina blodalmar.

Man förstår att det finns en hel del konstnärskap hos författaren när man läser de mer insiktsfulla texterna om trädgårdens rum. “Konstnären skapar av lust och trädgårdsmästaren genom kunskap”, är insikter som tilltalar mig. Jag funderar själv på vem jag är i trädgården, jag ser mig som varken konstnärlig eller rik på kunskap. Eller så har jag dålig insikt! Eller så är jag mer som den danska trädgårdshjälten Peter Wibroe menar för att skapa en fulländad trädgård så krävs det stor fantasi och knivskarp föreställningsförmåga. Japp, det där känner jag igen. Linda Schilén tolkar det mer som “Sinnen är som fallskärmar, de fungerar bara när de är öppna”. Du hittar hennes bok här.

Måste läsa
Lindas stycke om Liten färglära

Nödigt vetande
Rådjurs-testet!

Nördigt vetande
Allt du behöver veta om pelargon

Någon hjälp för mig och min innerträdgård. Både ja och nej! Jag får helt enkelt börja med en lista på måsten till innergården.

  • Nej till parasoll. Ja till pergola!
  • Nej till större altan för middagsbord. Ja till nytt “golv”!
  • Nej till rabatter utefter ytterkanter. Ja till rabatter i sektioner!
  • Nej till badmintonplan. Ja till sköna blickfång!

Jag kommer nog att plantera ett Åkerö-äpple som får agera mittpunkt och ståtligheten på vår innergård. Ja, där gick startskottet!

Bild lånad från http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/malus/maludom.html

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...