Hemma på Fröst,  Matrummet

Det blev återbruk, tofs och bra mysfaktor

För er som läste ett tidigare inlägg om vårt matrum så skrev jag då om att plötsligt det kändes ödsligt, intetsägande och inte alls mysigt! Kan bero på vårt bygge av vinterträdgård där vi trivs extremt bra! Så för att fördela våra gracer i hemmets blev det till att lägga in en högre växel på mysfaktorn.

Jag har länge velat ha ett vitrinskåp och alla av önskan blev för dyra, överbjudna eller helt enkelt omständligt att frakta upp till ön i norr. Så efter ett antal span på Blocket så landade det i ett återbruk. Skåpet i sig, inget märkvärdigt, troligen från tidigt 70-tal. Som någon säkert köpt i en tidig variant av platt paket. Så i väntan på det där gedigna med perfekta patina så blev det alltså ett återbruk med behov av lite kärlek.

Som vitrinskåpet såg ut när det kom

Att attackera med strategi

Det händer titt som tätt att det kommer hem ett och annat ting som behöver lite “touch-up”. Jag målar oftast med kritfärg från Annie Sloan. Ett märke som marknadsför sig som att man inte behöver preppa… men min erfarenhet är att för ett bra resultat så tar det sin lilla tid att måla med Annie Sloan. Det finns extremt mycket material på Youtube på hur man bäst målar. Jag gillar att få en mer slät finish så min strategi är följande…

  • Tvätta möbeln extremt nogsamt
  • Om det finns skavanker så blir det till att sandpappra och spackla
  • Måla ett lager med vald kulör. Jag använder en tjockare oval syntetpensel, var noga med att inte dra för många gånger med penseln.
  • Efter ca 30 min torktid målas ett andra lager färg utblandad med lite vatten. Återigen var noga med penseldragen. Det kan behövas ett tredje lager färg.
  • När möbeln har torkat helt så är det dags för wax. Vitrinskåpet fick enbart ett lager “Clear Wax”. Tidigare har jag använt trasor till wax men har nu gått över till en tjockare rund pensel . Tricket med wax är ett tunt lager över hela möbeln.
  • Om du vill som jag ha en slät, glossy, finish så låt möbeln torka ett dygn innan du går lös med att polera. Första omgången går jag lös med en trasa. Där efter så går jag över hela möbeln med en gammal nylonstrumpa. Detta gör jag ett antal gånger med någon dags mellanrum.
  • När man kan börja använda möbeln är lite beroende på vilken typ av möbel det är. Ett bord låter jag stå ett par dagar under tiden som jag polerar bordsytan.
  • Ytan bör vara helt redo att användas efter 7 dagar och det har härdat fullt ut efter ca 28 dagar.
  • Efter detta så är ytan vatten avvisande men inte vattentät, så var noga med att torka av ytan om vatten riskerar att bli stående.
  • Jag har målat möbler för tex badrum, vilket fungerar riktigt bra. Hit in tills.

Att fix resten också

Vitrinskåpet hade glashyllor vilket inte är vad jag föredrar så det blev till att rota i lagren, därför blev det ett par gamla brädor som jag faktiskt haft runt ett trädgårdsland. Det hade snygg patina och precis rätt storlek. Så ett par drag med skurborsten så fick de bli hyllplan, alltså lite så att man tager vad man haver.

Nygjord tofs och mer passande knoppar.

Beslagen var heller inte till belåtenhet utan byttes ut till ett par porslinsknoppar, därefter så monterades det in belysning. Slutligen fick min älskade servis Gustavsbergs Fasan flytta in, tillsammans med en samling spilkum.

Möbeln är målad i Paris Grey och Old White.

Tidigare inlägg

Matrummet i fokus… Up-cycle, nytt eller återbruk!
Vinterträdgården för liv och lust – för te och citron!

Inköpslista

Möbel, hittad på Blocket för ett par hundralappar
Annie Sloan Chalk Pain – Storegården
Beslag- Clas Ohlson
Belysning – Ikea

Ps… Mina inlägg är inte sponsrade och länkar till köpsidor är mina egna inköp, därför att jag inte har ambitionen att produktplacera . Här kan du läsa mer om mig.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...