Dammen,  Fröst Trädgårdar

Del 2 Dammen – Hur blev det nu med allt annat

Ja, hur blev det med det! Det är knappast raketforskning att få till en damm, medan det är hur man får ihop det med allt annat som är det svåra. Det ska ju ändå se ut som om dammen alltid har legat där den ligger vilket också innebär att den ska smälta in i sin omgivning.

Jag och mina älskade hundar spanar efter fiskar. Att anlägga och bygga en dammen

Vi har valt att kunna få åtkomst för skötsel av dammen hela vägen runt. För att skapa möjlighet så har vi lagt skifferplattor runt dammen, alltså en avvägning i att få en naturlig övergång mellan växtlighet och damm.

Att fixa teknikaliteterna runt

Illustration av hur man kan säkra dammduken. Att anlägga och bygga en dammen

Runt hela dammen har vi grävt ett dike, eftersom ger oss möjlighet att vika ner dammduken och på så vis säkra att en ligger där den ligger. Över diket, vilket vi har fyllt med grus, har vi sedan lagt skifferplattorna. Utefter den bortre dammkanten har vi placerat ut en rad med torvblock, alltså får vi upp den bakre delen som en upphöjd rabatt.

Skiffergången ger åtkomst till både skötsel av damm och även av den upphöjda rabatten och den bakomliggande måbärshäck. Nu tar det alltid en sådan väldans tid för torvblock att åldras med värdighet så här hjälper vi till lite.

Recept på åldrande torvblock
– 1 liter yoghurt
– 1 rejäl näve mossa

Efter att kört ingredienserna i en matberedare penslar jag blandningen på torvblocken. Detta har jag gjort efter att det har varit busväder så att en viss fuktighet finns i blocket. Tricket kan även med fördel användas på det mesta som man vill få lite så där murrigt och mossigt. Skippa tanken på att en mörk natt pensla på grannens extremt märkliga trädgårdstroll i marmor, eftersom det inte blir så lyckat för samvetet!

När det kommer till dammkanter så är det i teorin lätt att tänka sig lösningen, vilket visar sig inte alltid går hem. För att kompensera en dålig kantstrategi, har vi använt en kokosmatta som kan läggas utefter dammkanten för växtlighet kan växa sig fast på. Nu under höstens plantrea har vi investerat i massor av Penningblad, eftersom den har en förmåga att sprida sig som ogräs och växer i både kant och i vatten.

Att ha sådant som ska göras om

Eftersom en av våra tekniker i trädgården är do-and-redo så kommer vi att tänka om med den strandsnutt som vi trodde så hårt på. Vilket gör att sjöstenen som vi lag ut vid den flacka ändan av dammen alltså kommer att bytas ut till annat. Förslagen just nu: (ett) Vi går all-in och byter ut sjösten mot sand eller (två) någon typ av plantering. Japp, alltså alltid lika kul att aldrig bli färdig.

En damm som aldrig blir klar och planerna för säsongen 2021. Att anlägga och bygga en dammen

Precis, att aldrig vara färdig! Inför 2021, planen är att vi ska skissa på ett trädäck, alltså ett däck som ska sticka ut över dammen så där lite nonchalant som det kan bli. Ett däck för två! I korgen så gömmer sig elen som vi dragit fram under anläggningsfasen eftersom det ska monteras lite snyggt på däcket.

Att gå bananas på växligheten

Alltså, den inledande ambitionen med växligheten runt dammen var att fokusera på mycket grönt. När man väl sitter där med skissandet och beställandet så blir det lätt att rusa iväg och knappa hem allt som på något sätt är snyggt och passar in. Men ursprungliga planen var ett stort fokus på bladverk och subtil blomning.

Växtskiss över växternas placering. Att anlägga och bygga en dammen

Min grundinställning är att en trädgård bara måste ha en damm! Detta är vår absolut största lycka i trädgården, förutom köksträdgården. Eller ja, förutom vår nya Streetgarden. Ni fattar, ett måste bland alla andra måsten. Vill du höra om alla våra misstag och andra typer av erfarenheter, hör av dig! En kommentar nedan, ett mail eller varför inte ett zoom-möte! Jag tar alla chanser i världen att få prata trädgård.

Läs tidigare inlägg om dammen här

Växtlista

Astilbe, Brautschleier
GuldAzalea Ponitiac
Funkia Blue Cadet
Funkia Red October
Blomsterfunkia Gold standard
Fläckflockel
Höstsilverax Brunette
Parasollblad
Penningblad
Rosenflockel Purpureum
Skuggbräcka
Spetsmössa Tiarella Cordifolia
Stensöta

Kostnader

Torvblock 1 200 kr
Sten och vattenspel 0 kr
Växter 2 500 kr
Summa 3 700 kr

Inköpsställen

Dammtrivsel, extremt bra och snabba leveranser. Här
Katrinelunds trädgårdar, Charlotte tar gärna hem efter önskemål. Här
Simons trädgård. Här
Bauhaus. Här

Ps… Mina inlägg är inte sponsrade och länkar till köpsidor är mina egna inköp. Om du vill bidra så gör detta på https://www.patreon.com/Greenroomse. Här kan du läsa mer om mig.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...