Isolerade, men ändå gröna, tankar i min inre trädgård
Jag vet att många med mig tänker att i den tid vi nu lever i är prövande! Vi alla måste hitta sätt att hantera det som riskerar att bli inskränkande och begränsande. Hur lever vi ändå ut våra drömmar, förhoppningar och behov av närhet. Jag vet hur jag gör… jag sår, gullar och jag vattnar. Talar några varma ord till mina små plantor. Tänk, jag känner ändå svaren tillbaks av värmen och lyckan över att allt tar sig.
Hur gör ni? Kommentera gärna!
Det talas om OTT (Over-The-Top) från övriga hushållet. Ja, det får man leva med. Jag trängs gärna med sommarens fägring redan nu! Här kommer en översikt vad Fröst trädgårdar har satsat på för #odla2021. Del I vill säga och fortsättning följer!
Att välja sin Chili väl
Jag är inte den som är förtjust i stark mat. Har aldrig förstått tjusningen med att svettas vid matbordet. Hittar inte smakerna där bland paniken i munnen, alltså har inte chili varit en prioriterad gröda hos oss på Fröst!
Men saker och ting har försiktigt förändrats, helt ärligt jag börjar fatta lite tycke för de där små ilsket röda frukterna. Så i år, är året som jag för första gången odlar chili. Eller ska rätta mig där… i min iver att frikostigt dela med mig av min odlarlycka till min andra hälft så fick han Eva Robilds kioskvältare till bok ”Chili 222 sorter att odla och äta” till julklapp. Ambitionen har gått ”så-där”, vilket innebär att det är mest jag som tummar i boken! Eva är en frikostig kvinna för i paketet fanns två små kuvert med fröer, och inte ens denna frikostighet, som en gniden Skotte kan uppskatta, hjälpte.
Det två sorter som Eva delade med sig var ”El Oro de Ecuador”, en mild och söt sort inom arten Bärpeppar. Den andra är en italiensk sort, vilket är min gissning att jag kommer att uppskatta stor. I boken står det snacks-chili som ska vara goda i sallader och att grilla! TACK Eva!
Hennes webb hittar du här
Att välja design före annat
Den tredje sorten som vi satsar på är en Black Fangs, vilket är enligt uppgift en hetare variant av Spanskpeppar. Vald som en del i årets upplägg att fokusera på dova färger i trädgården, alltså med en försiktig gom så får ögat företräde. Den ska få långa svarta frukter och ska vara väldigt produktiv. Spännande värre!
Slutligen så tog vi ett sent beslut att även så Padron. Tänk att det här med rätt förutsättningar är så viktigt. De små fröna ville verkligen inte titta fram. Chili är värmegroende och behöver rejält med värme för att gro. I vår vinterträdgård blir dagarna upp mot 27 grader varmt men med nattsänkning så verkade det som den inte ville gro. Men en natt på värmemattan gjorde susen och nu har samtliga fröer tittat upp!
Att ha en story väl värd att berätta
Det kom ett kuvert med frö i posten. En bekant en bit här ifrån skickade ett frö som hon tyckte att jag skulle förvalta. Om någon bemödar sig att skicka ett frö, så finns det mycket att odla ett frö för, tänker jag!
En tomat, kan vara vidunderligt god. Solvarm, mogen och lite sträv på tungan, men söt i gommen. Eller så kan det vara totalt smaklös och mest bara röd! Tomaten som kom har en berättelse att berätta. Dansken Tony Bülow satte tomaten till världen 2008 och som han kallar för Permahavens Lille Lise. Hans vilja är att den inte ska kommersialiseras utan delas fritt mellan entusiastiska odlare i mellan. Läser man på så förstår man att det är en busktomat som kommer att frikostigt dela med sig av sin skörd. Förutsatt att den får mycket vatten och kaliumrik näring under hela växtsäsongen. Gissa om jag är spänd!
Mina fröer sattes den 2 mars och med 40-50 dagars tillväxt så jag ser fram mot att kunna skörda första tomaten den 11 april! Förvänta er rapport!
Läs mer om Tony Bülow här
Att satsa på Blommande fägring
En sommar utan Jätteverbena är inte önskvärt, så detta är givet på såddmenyn! Eller ja, tidigare år brukar den lokala handelsträdgården få sälja åtminstone en kruka. Min andra hälft, den gnidna Skotten, har smittat av sig! Jag brukar köpa en planta tidigt på säsongen och sedan toppa sticklingar. På så sätt får jag massor av plantor på säsongen. Men i år tänker jag ändå att prova utmaningen med att fröså mina Jätteverbenor själv.
Här kan det passa att bekänna att det här med frösådder är kanske inte det som jag har ägnat mest åt under mitt liv som den galna trädgårdstjejen. Rent ut sagt ett blåbär! Jodå, fröer som solrosor, rosbönor och krasse – inga problem. Det är när det kommer till specialbehandling som jag tidigare har tvekat.
Jätterverbena är tydligen petiga, kräver mer än bara lite jord och vatten. Enligt uppgift ska den få kylslag under groningen och helst ställas ut, dock inte i en lägre temperatur än minus 4! Med februari månad Rysslandsvinter så var inte detta ett alternativ. Så jag blundar, petar ner fröerna och hoppas på det bästa. Vilket var en bra strategi eftersom varenda frö har grott, ja ni hörde rätt 100% grobarhet på dessa fröer. Inhandlade på Impectas webbplats, och nej detta inlägg är inte sponsrat.
På sociala medier går det under denna period på året vågor av funderingar och teorier över vilket bolags fröer som gror bäst! Ändå… jag vet inte, men jag tänker att våra inhemska företag vill att deras produkter ska leva upp till kundens förväntningar. Något annat vill jag inte tro! Som en före-detta företagare så vet jag att ruljangsen bygger på att ha nöjda kunder, som handlar och kommer tillbaka!
Att redovisa aktuell status
Jag har precis skolat om Chili och Jätteverbenan för en andra omgång. Det är ju nu som OTT blir mer av ett faktum. De små trågen tar ju inte alls något utrymme, inte heller de minsta krukorna. Återigen… kanske är jag en gniden Skotte på långt håll för jag kan verkligen inte förkasta den minsta lilla planta. Så med facit nu, med 14 cm krukor, är att jag har plantor högt och lågt. Mitt förnuft säger att jag tror minsann att jag är en proffsodlare och att mängden behövs! Ja, där någonstans försvinner det rationella tänkandet och känslorna tog över. Det kommer att bli en intressant sommar.
Ps… Våra inlägg är inte sponsrade, alltså eventuella länkar till köpsidor är våra egna inköp. Här kan du läsa mer om oss.