Johannas är sin egen odlingslyckas smed
Om man googla “Jag vill bli smed” så får man lära sig massor. Kanske att det inte är framtidens yrke för hugade tonåringar, och att man gillar och teckna. Det låter onekligen inte som om Google försöker locka just mig till att bli smed. Johanna däremot hon är trädgårdsodlare, smed och hantverkare, med ett definitivt tillägg konst!
Ok, vi tar det viktigaste först! Johanna är i grund och botten en trädgårdsnörd som oss alla andra. Att det sedan krockade med en äkta hälft till smed, att alla spadar var rent ut sagt urusla och att hon älskar att odla. Ja där har ni historien bakom varför hennes egna smidesserie av trädgårdsverktyg kom till.
I hennes egna trädgård trängs det matrika och det blomsterfagra. Jag tror att vi är ganska så många som känner oss, likt Johanna, som rikast när tallriken är fylld av sådant som kommer från egen täppa. Just nu vidareutbildar sig hon sig i det här med självförsörjande. I år ska även Johanna hänga på trenden av det där med blomsterodlingar med massor av Dahlior och sommarblommor. Så all anledning att komma tillbaks och få höra mer om odlingslyckan. Men nu över till det viktiga… trädgårdsverktyg!
Att tänka till lite extra på design
Med funktionen i sikte så fick designen komma naturligt. Alla trädgårdsredskap i serien har gedigna skaft av betsad flambjörk, där tången bränns in i järnet innan det formas. Handtagen har ett kantigt avslut men med en len yta efter behandling av linolja. Allt för att inte verktyget ska kännas halt i handen utan så där smidigt, och där man kan lägga kraft bakom utan att riskera spaden. Det här ni, kära vänner, är verktyg som klarar av ett tufft trädgårdsarbete. Spadar för slit och släng, nej-nej, här talar vi om spadar som kan gå i arv!
Förutom en traditionell planteringsspade och kratta så tillverkar även Johanna en HoMi-hacka. Ett verktyg som är oerhört användbart, lätt och ändå med kraft mot tex hårdnackade ogräs. Jag kan notera att HoMi-hacken lätt kliver förbi min planteringsspade i popularitet. Med spetsen drar du lätt såfåror för frön och de tidiga små plantorna. Med bredsidan går du lös på att luckra jorden och rensa ogräs. Snedda lite ännu mer så kan du med lätthet kupa upp jord runt potatisen och purjon. Det ligger nära till hands att ta till tre överraskningar, men jag inser att man kunde redan på tiden det begav sig. Då hackan har en tusenårig asiatisk historia.
Att dra det där varför man blir smed
Jag gissar att det är få av oss som drömmer om att bli smed som liten. Själv drömde jag om att bli hovslagare, inte långt i från smedyrket. Fast för mig så var det mest att det handlade om hästar, som hästtjej jag i grund och botten är. Inte för att jobba med material som järn och att få banka fram en form.
Johanna blev “kär” i sitt yrke för 13 år sedan då hon gick sin första utbildning. Kanske har det med saken att göra att hennes man är smed sedan 20 år tillbaks. Nu driver dom tillsammans smedjan och företaget JP Manufaktursmide. Så Johanna är idag smed på heltid. Verksamheten handlar mycket om att både renovera gammalt smide för kulturbyggnader och kyrkor till nytillverkning av bruksföremål, konsthantverk och smycken. Men så också den vackra trädgårdsserien som Johanna själv står för design och tillverkning.
“Jag känner mig lyckligt lottad som kan få arbeta med mitt hantverk, men är inte på något sätt unik. I Sverige har vi faktiskt gediget hantverkskunnande bland traditionella hantverksyrken. Min trädgårdserie är resultatet av mycket tålmodigt testande i min egna trädgård. Så när du köper mina verktyg så vet jag att du kommer känna samma fröjd som mig att arbeta med gedigna verktyg.”
Att hålla ordning och reda på verktygen
Min egna relation till trädgårdsredskap har jag väl dokumenterat i inlägget som ni kan läsa här. Jag vill ändå passa på att köra en repris på den vackraste dikt som en planteringsspade har publicerat. Här kommer den:
Det är mörkt och masken blev halv.
Det var ju inte meningen
Men hon där ovan, hon var så ivrig
så att jag nästan bröt nacken
Det är ingen lek att vara en spade på Fröst
Nu när Fröst Trädgård har investerat i rejäla verktyg så kräver det också ett rejält omtänk i min hantering. Så här kommer en lista note-to-self för Johannas smidda trädgårdsserie
- Ta in verktygen efter arbetsdagen
- Olja in verktygen med linolja vid behov. Torka och polera med en mjuk trasa
Ps… Detta inlägg är ett icke-betalt samarbete med JP Manufaktursmide, läs mer om dem här
One Comment
Ingela Johansson
Jag vill gärna följa dina ideer o tips i smide o framförallt till trädgården.Min farfar var fiskare,kunde tälja allt i trä väg…Synd att man inte sparade detta som minnen….Nu försöker man fråga sin kära mor om hon kommer ihåg något??mvh Ingela