Fröst Trädgårdar,  Köksträdgård

Förväntningarna, grönsakslycka och maxat resultat

Hos oss på Fröst så står matlagning högt på listan! Vi planera och funderar redan till frukost vad som ska landa på middagens tallrik. Ja, eller snarare James! Mitt uppdrag är att se till att det finns schyssta grönsaker från jord till bord! Så hur gick odlingsåret 2020?

Tagetes passar alltid i grönsakslandet. Odlingsåret av grönsaker 2020

Tagetes har en given plats i vårt trädgårdsland!

Som jag så önska att vi hade en stor köksträdgård med karaktär där man odlar med den stora spaden. Så har vi det inte nu, vilket i sig inte är en större katastrof. Bara lite mer lättsammare, då vi har haft stora odlingar av Kirskål. Därför har vi numera hanterbara odlingslådor. Snickrade av undertecknad med inspiration från @storskogen10 Samtliga planteringslådor är målade med svart lasyr. Se sist i inlägget för instruktion.

Kontoret i trädgården. Odlingsåret av grönsaker 2020

Fler gröna kontor till folket!

Att nyttja 8 kvadratmeter till max

Vad har då kvadratmetrarna producerat åt oss detta år och vad tar jag med mig för erfarenheter in i nästa odlingsår?

I år har jag verkligen lärt mig läxan om god gödsling! Kanske på ett sätt jag inte riktigt hade tänkt mig! Vår lokala jordleverantör är leveransdugliga och på ett sätt cirkulära i sin produkt. De tillverka jord av traktens slammavfall! Utmärkt jord att anlägga gräs eller rabatter om man tillför jordförbättring i form av mull/kompost. I mina grönsaksland blir tanken mindre tilltalande! Så till detta beställde jag ett lass med åkerjord. Fast någonstans på vägen blev föraren osäker på vad lasten bestod av, och som resultat så fick jag åkerjorden i rabatterna och ja ni förstår säkert vilken jord jag fick i mina grönsaksland!

Min hovleverantör i form av gödsel heter Helios och är en nobel valack i sina bästa hästår! Hans matte bjuder frikostigt på lass efter lass av härligt brunnen gödsel, vilket vi gladeligen tar emot. Så med dubbel dos av gödning, så kan inte annat landen att producera och gjorde så också. Eftersom misstaget upptäcktes under resans gång och valet var mellan att rata skörden eller tänka på något annat, så blev det det sistnämnda.

Note-to-self: vad jag tidigare tänkt som lagom gödsling kanske ska ökas till de mer krävande grönsaker så som kål. 2-3 kg per kvadratmeter och jag gödslar med brunnen stallgödsel på våren.

Grönkålen

Japp, så mycket grönkål på så liten yta! Eftersom vi är en kålgalen familj så kunde vi inte motstå att börja skörda redan under sommaren. Vad gjorde det, när vi har kunnat äta grönkål långt in på hösten och ändå kunna frysa in mängder av påsar. Vi har även fött upp en mindre rådjursfamilj vilket vi kunde konstatera en morgon i slutet av oktober.

Vår kål var täckt till september och vi klarade av angreppen bra detta år. Jag hittade ett tips om att odla dill tillsammans med kål och detta ska jag testa mer under 2021.

I köket så är det en klar favorit och vi föredrar att koka upp grönkålen i bitar för att sedan koka ihop med grädde och parmesanost. Gudomligt gott!

Kålrot

Men kära ni… kålrot! Jag säger b a r a kålrot! Vilken grönsak, så mycket gott som kommer ur en rot! Det är andra året i rad nu och vi har verkligen lyckats med denna gudomliga rotsak! I år ha vi odlat på 2,5 kvm och fick cirka 20kg! Gott och väl att äta under säsong och spara undan jordkällaren.

Kålrötter att dö för. Odlingsåret av grönsaker 2020

Seriöst gott folk… vill man inte bara skörda?!

Kålroten var täckt en bra bit in i juli, sedan fick vi plocka larver, vilket kålroten inte verkar tagit någon större skada av. En självklarhet på grönsakslistan till 2021!

Purjolök

Vi satte cirka 30 plantor av purjo och fick definitivt skörda samtliga! Extremt kraftiga och mjälla lökar som räckte till många lök-potatis-soppor och vår senaste favorit; gräddkokt till en bit lax.

Purjolök. Odlingsåret av grönsaker 2020

Sockerärtor och Rosenbönor

Vanligen odlar vi en högväxande Rosenböna utefter en husvägg och så även tänkt i år! Nu blev det förvirring när sådden skulle göras och i paniken blev det en lågväxande. Inte alls vad jag tänk, men skörd blev det ändå.

Sockerärtsskörden blev även denna kolossal tills våra extremt smarta jyckar insåg att det fanns godsaker i lagom noshöjd! Men visst kan man unna en Springer spaniel en sockerärt eller två!

Brodie & Nero
Brodie & Nero med en önskan, – ge oss mer sockerärtor
Persilja

Vi odlar den slätbladiga eftersom den ger lite mer känsla av lön för mödan! Och vilken skörd det blev! Jag är osäker på hur många famnar vi hämtade in! Och i år gjorde vi extremt mycket örtsalt, eller snarare Chimichurri-salt! Hur enkelt som helst och hur användbart som helst!

En famn med persilja, några nävar grovsalt, citroncest, chili och vitlök. Allt körs i mixern och sedan fördelas på bakplåtspapper. In i ugnen på 80 grader i ett par timmar tills det är smuligt nog. Förvara i en burk och använd i kryddsmör, med creme fraiche eller bara som en krydda till det mesta!

Att fundera på i övrigt

Av squashen blev väl inte den största skörden, men nog så ok ändå. Vår sallat står lite udda i en planteringslåda som skuggas av en förvuxen Tuija, vilket gjorde att den var väl sisådär. Örter är svårt att misslyckas med, särskilt när oregano riskerar att ta över scenen. Men nog blev det plats över för både salvia och dragon!

Snittblommor och snyggt måste finnas på bordet och här har jag noll vana. Jodå, nog har jag väl petat ner ett eller annat solrosfrö genom åren, men snittblommor! Nä, det har inte legat för mig. I år var det dags, så en hel planteringslåda med snitt såddes i sådan rask fart att det även här blev förvirring bland fröna! Mina kortvuxna solrosor på 50 cm som skulle bli snitt hamnade där de mer högresta skulle sås och försåtligen så hamnade de sistnämnda mitt i snittet! Alltså snyggt i slutet men de andra fick knappt plats!

Planteringslådorna; instruktion och kapnota hittar du här (med stort cred till @storskogen10)

Slutklämmen på Odla 2020

Det är sällan lönebeskedet som får mig att känna mig rik! Ja, särskilt om frökatalogen har kommit eller att det är plantrea på gång. Nä ni, när skörden dignar och middagen kommer direkt från egen mylla. Då känner jag mig rik, rik på möjligheter, rik på smakupplevelser och rik på glädjeskutt i hjärtat!

Kommentera gärna hur era odlingar har sett ut 2020!

Jag förkultiverar inte utan köper plant får vår eminenta Häggströms blommor. Dem hittar du här eller på Instagram @haggstromsblommor

Ps… Våra inlägg är inte sponsrade och eventuella länkar till köpsidor är våra egna inköp. Här kan du läsa mer om oss.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...