Att köpa en trädgård

Att köpa en trädgård – och varför inte välja Blekinge

Vill du bli lycklig en dag, drick en flaska vin.
Vill du bli lycklig en månad, gift dig.
Vill du bli lycklig ett liv, skaffa dig en trädgård.

Om man som en trädgårdsentusiast ska drista sig till att flytta upp i zon-kartan, så… alltså hur går man till väga? Ja, ska man gå fullt ut så finns det bara ett hörn av Sverige som kan komma på tal. Blekinge, Sveriges trädgård! Zon 1 – check!

Så vad för objekt kan vi hitta på kartan?

Karlskrona – Olsäng

Vi börjar så klart med ett drömläge för en tjejen med både trädgårdsfantasier och hästbiten till tusen.

Hus i Blekinge. Hus med trädgård till salu

Ute på parad för möjligheternas hus! Visst ser ni samma som jag… breda hörnrabatter med höjd av klättrade klematis och massor av grönskande buskar och flox. Jo, jag ser höstflox i massor.

Hus i Blekinge. Hus med trädgård till salu

Gissar avenbok, och det är ju en start. Ramarna på plats, en rönn på tillväxt! Ser jag ett klot, jo kanske det. Nu är det bara att komplettera med lite stramt och prydligt. Sådant som ger struktur och karaktär… stora planteringar med fördel buskar och tåliga perenner. Jag tänker kornell, smällspirea, funkia och kanske öar av stramt stäppsalvia. Undrar inte om gräs växlar till förmån för grus. Och toppa med en staty av en häst! Vad tror ni?

Stall. Hus med trädgård till salu

Jojo… nu står missunnsamheten som spön i backen. Att vara en gardenista och hästtjej är jobbigt och med en gård tillsalu med trädgård och stall. Ja, vad säger man.

Mäklare: Svensk Fastighetsförmedling

Ronneby – Ekbacksvägen 3

Trädgård i Ronneby. Hus med trädgård till salu

Är man ute efter stadsträdgård och ståndsmässigt så blir det bingo, full pott, men något mer opassande perfekt!

Jo, så att det blir inte mindre ok att gå in-ut här inte!

Orangeri i Ronneby. Hus med trädgård till salu

Trädgården är högt beläget, i området Gamla Hulta, och är anlagd i etage. Storleken är på pyttiga 600kvm, men som används väl. Framsidan, beläget mot gatan, vetter mot norr och baksidan får hela solens dygn. Om man gillar sten så finns det strategiskt utplacerade att skapa fler trädgårdsrum runt. Potentialen är massor och gillar man utmaningen med lite trädgård i stort forma så kör, bara kör! Och varför inte… efter en dag i trädgård, middagen i orangeriet kommer med all sannolikhet gå i grönskans tecken.

Mäklare: Fastighetsbyrån

Ronneby Tolsboda

Skogsvaktarbostaden. Hus med trädgård till salu

Jamen se där… torparlycka och för dig som har öga för potential! En skogsvaktarstuga 25 minuter från Ronneby.

Skogsvaktarbostad i Blekinge. Hus med trädgård till salu

Absolut! Om berså finns på listan av måsten och några kronor över till flaggstång. Jag ser härliga rabatter med massor av mormors-blommor. Ser ni… aklejor, pioner, fingerborgsblommor, stjärnflockor och malvor. Malvor till tusen! Kanske här måste kompletteras med lite fruktträd… plommon mm äpplen mmums!

Men en lönn av den storleken kan vem som helst skatta sig lycklig över mängden löv! I love LÖV. Så är det med många av oss tokiga som ser guldet i löven,

Japp, för den som vill ha sin morgonkaffe ute så blir det på trappen till bakdörren och om så behagas med en helikopterplatta till middagen så behöver bersån stryka med.

Mäklare: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Måste hålla koll på

Varför Blekinge kallas för Sveriges trädgård? Jo, i slutet av 1700-talet när städerna växte ut i landskapet och rationalisering av jordbruket innebar att åkrar och träd inte längre var effektivt tillsammans. På gårdarna runt i Blekinge växte saknaden och det engelska trädgårdsidealet resulterade i att man plockade in träd i trädgården.

Onödigt vetande

Blekinge kan upplevas som blåsigt och mycket riktigt. Väderstationen Hanö är Sveriges blåsigaste lokal utanför fjällkedjan! Så om du som jag blir något vrång i blåst så kanske här måste tänkas om! Det finns ju fler platser med zon 1!

Nördigt vetande

Det finns hela sju trädgårdsföreningar i Blekinge. Så nog finns det likasinnade.

Ps… Mina inlägg är inte sponsrade och länkar till köpsidor är mina egna inköp. Om du vill bidra så gör detta på https://www.patreon.com/Greenroomse. Här kan du läsa mer om mig.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...