Fröst trädgårdars väl beprövade Kirskåls-policy
Hej, jag heter Ingela och jag har en stor aversion mot Kirskål.
Har nu varit på det här sättet i många år. Jag började tycka riktigt illa om ogräs redan andra året som jag blev med trädgård, till och början med så hanterade jag det bra och det var avslappnande att rensa lite här och rensa lite där. Där efter gick det bara utför!
Mycket finns att läsa om hur man attackerar ett ogräs, beroende på vilken typ man har att göra med. Om man nu ska välja sina strider så finns det några ogrästyper som man ska gå direkt på attack. Kirskålskriget är ett av dem! Nu finns det andra riktiga gangsters där ute och det kan gå vilt till. Det är nästan som att man inte vill nämna deras namn, men jag har sett med egna ögon vad p*****lide kan ställa till det. Jag säger bara det, att ha en ofrivillig monsterodling i källaren är inte att leka med.
Att dela med sig av andras attackplan
Det enklaste sättet är att täcka planteringen för minst två säsonger. Detta har jag gjort och det är inte så trevlig syn. Men jag har sett riktigt bra lösningar om det är en slänt som ska behandlas. Lösningen blir att använda gravitationen som dragningskraft.
Helt enkelt… man grovrensar ner på den minsta lilla roten av Kirskålen. Där efter är det täckning som gäller, men dubbel markduk. Det kan gå bra med tidningar, där emot förmultnar de så det finns risk för att Kirskål ändå hittar lite livskraft. Är de en sluttning så plantera gärna något starkväxande att växa ner över slänten. Om ettåringar, välj tex pumpa eller rosbönor som kan riva av lite växtkraft i slänten. Om du känner för att marktäcka en längre tid så försök med skogsklematis eller humle (Humle kan vara bökigt att flytta för de får rötter utom denna jord). För att snygga till det så kan man alltid lägga barkmull över, har du använt markduk så lägg en kokosmatta eller juteväv i mellan så att barkmullen inte halkar om kring.
Att dela med sig av min attackplan
Jamen, hur ser den berömda planen ut som Fröst trädgårdar skryter om så väldans? Jo, strategin bygger på att ”svara med samma mynt”, men med något snyggare. Kirskål må vara god att äta, men den är knappas vacker att skåda. Eller nja, det finns den vitbrokiga kirskålen som är en riktigt snygg marktäckare. Inte alls lika invasiv som sin faster, den behöver till och med pjoskas lite med för att bli så marktäckande som man vill.
Så det behövs en växt som är minst lika villig att frodas som kirskål, snygg att titta på och lätt att flytta runt. Jag har provat med funkia, alltså den uppvisade undermålig försvarsförmåga. Kirskålens rötter gick rakt på attack till den stackar funkians förtret. Vintergröna frodas villigt sida vid sida med Kirskål. Hasselört är för låg växande så att Kirskålen hittar ljus mellan plantorna och växer över.
Där mot Daggkåpa checkar av alla boxar för att lämpa sig väl ta sig an ett Kirskålskrig. Nu kanske någon vän av ordning muttrar om att Daggkåpa är minst lika invasiv som Kirskål. Jo så kan det vara för man hittar dom små rymmarna lite här och där i trädgården. Skillnaden sitter i rötterna! Daggkåpans rötter verkar inte vara så elakartade som Kirskålens. Japp, Daggkåpa är mitt massförstörelsevapen i kampen om rabatten!
Att jobba systematiskt och metodiskt
I min försöksrabatt började jag med att gräva ur de plant som jag vill spara och som inte var allt för innästlade med ogräs. Jag planterade om dem i krukor för att övervaka tillväxt av eventuell Kirskål. Efter en extrem rensning av Kirskålsrötter, så var det täckning som gällde. Min huvudsakliga leverantör är DN, tjocka tidningar med kvalitativa artiklar. Daggkåpan satte jag tätare än vad angivna cc-mått på 35 cm. Daggkåpa har en extrem tillväxt så redan första året så var rabatten tät i slutet av växtsäsongen.
När sedan rabatten, under snyggare förhållanden, blivit Kirskålsfri så är det dags att byta ut mot schyssta perenner. Jag har ersatt med perenner så som Strandiris, Bolltistel, Stjärnflocka och kärleksört. Eftersom de mer entusiastiska trädgårdsskapare alltid har nya rabatter under anläggning så funkar det att inkludera i cirkulationen av perenner. Förutom att Daggkåpa är bra i ogräskriget så är det en utmärkt utfyllnadsväxt i nyanlagda rabatter.
Rundgång när det är som bäst!
Att rensa med stil
Inte så mycket konstigheter, men av erfarenhet har jag lärt mig handgreppet. Rensa när jorden är lite fuktigt, därför att rötterna verkar hålla ihop bättre när dom är vattenstinna. Sug tag i en rotklump och sakta leta dig vidare för att lossa rötternas framfart i jorden. Eller gräv med grep i riktigt svåra partier. Men försök få med minsta lilla rot, även en mikroskopisk rotbit blir en planta!
Lägg inte på komposten! Torka den i solen, ge dem till hönsen eller kör till den lokala återvinningen.
Ps… Våra inlägg är inte sponsrade och länkar till köpsidor är våra egna inköp. Om du vill bidra så gör detta på https://www.patreon.com/Greenroomse. Här kan du läsa mer om oss.