Kåserier

Varför jag inte gör som sniglarna, utan låter bli att äta upp mina julrosor

Nära julrosen. Julrosen vinterljus sniglar
Den tuffaste av dem alla. De är sällan den blommar till jul här, men denna milda vinter har den gjort skäl för sitt namn

Helleborus eller Hell and Bore i fri tolkningsassociation så här på nyårsafton låter ju inte så upplyftande! Men om jag inte minns fel betyder hell ljus på tyska och jag har ett tydligt minne av att min pappa brukat berätta om en saga från sin barndom som handlade om Kung Bore, Vinterkungen. Det skulle i så fall passa förträffligt på den vita julrosen; vinterljus. Nu kommer ju väldigt få växtnamn från varken tyska eller engelska. och letar man lite i den grekisk/latinska bakgrunden så verkar det snarare ha att göra med något som äts av djur. Och kanske ska man tolka det som som i vart fall ‘helst inte av människor’ eftersom den är giftig. Särskilt sniglarna är ett djur som gärna tuggar i sig av knopparna så att blommorna har tuggade hål när de slår ut. Men lite krossade äggskal runt plantorna verkar hålla sniglarna i lagom schack. Julrosen gillar dessutom kalkhaltig jord så kombinationen är en win-win.

I kombo med murgröna. Julrosen vinterljus sniglar
Jag sparar de julrosor jag köper till jul och planterar ut

Det är en ros utsprungen… mitt i den kalla vinter, i midnatts mörka tid är en fin beskrivning av julrosen. Jag älskar den för att den blommar när inget anat gör det och när man V E R K L I G E N behöver lite ljus. Men resten av året är den ganska skrymmande. Så jag har bestämt mig för att flytta alla mina julrosor till ett ställe och göra en julrosträdgård. Den ska ligga i en sluttning bakom ett syrenbuskage på den just nu kanske allra fulaste delen av vår tomt. Där ska de få bo tillsammans med snödroppar, snöklockor, ormbunkar, hjorttunga, stenar, bark och all den mossa som min man inte vill ha någon annanstans.

Julrosen vinterljus sniglar

Namnet Helleborus lär ges till växter som visserligen är giftiga, men som har medicinal funktion (som det ofta är). Den lär bota galenskap (detta svepande samlingsnamn på alla möjliga intressanta egenskaper). Och om inte för något annat så låter jag därför bli att äta upp mina julrosor. För utan lite garden madness kommer det inte att bli någon julrosträdgård.

Gott nytt år! Må ni få och dela med er av många galna trädgårdsidéer under 2021.

/Åsa

Ps… Våra inlägg är inte sponsrade och eventuella länkar till köpsidor är våra egna inköp. Här kan du läsa mer om oss.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...