Böcker,  Recensioner

Paul, underbara grönsakerna och den omedvetna ändringen

Uppvuxen på kött och potatis, några fler som känner igen sig? Kalvstek, höna i curry eller levergryta. Länge var det kalven, hönan eller grisen som var liksom huvudnumret. Allt annat var tillbehör! Recension av Paul Svenssons senaste bibel Grönsaker A-Ö, ger mer smak. Men vad hände egentligen?
Betyg på Fröst +++++

Paul Svensson. Grönsaker A-Ö 2020

En dag så var det inte längre steken som dominerade. Samtalen om middagen började mer och mer med kålrot, palsternacka eller grönkålen. Kan inte säga exakt tidpunkt när förändringen begav sig men helt klart, den tidigare förhatliga grönsaken har numera första tjing på middagen i vårt hushåll.

Och vi blancherar, stuvar, friterar, rostar allt vi kommer över. Tiden i affären spenderas mest i den gröna avdelningen. Lägg därtill att vi dessutom odlar allt för vad vi själva förmår. Så kan sägas med en gång, det är en dröm att läsa kapitel efter kapitel. Allt om Paul Svensson hittar du här: http://www.paulsvensson.se/

Varje grönsak har sitt eget utrymme. Noggrant beskrivet olika sätt att hantera för att tillaga, förvara och äta efter säsong. Helt enkelt ett totalt måste i bokhyllan för vem som helst som uppskattar ett kålhuvud på fatet.

Att sedan boken är sprängfylld med recept är bonus, liksom de vackra bilderna tagna av fotografen Charlie Drevstam.

Måste att hålla koll på
Att det egentligen är bina vi ska hålla koll på. Boken innehåller ett efterord med lovord för våra insekter. Vad kan du göra för en insekt?

Onödigt vetande
Att palsternacka är hemligheten bakom en god lufttorkad skinka.

Nödigt vetande
Vitlök smakar så gott som gott till allt… förutom tandkräm!

I år har vi ett odlat overload på kålrötter. Sprängfyllda 2,5 kvm levererade ett 30-tal huvuden, och jag skojar inte, stora som badbollar. Därför kommer kapitlet om kålrot att vara extremt tummat och samtliga recept lagade efter godtyckligt noggrannhet. James-the-grumpy-chief hälsar att det bör vara mer ost inblandade i recepten!  

Grönsakslandet på Fröst 2020
I år blev det grand-slam i grönsakslandet, tack till rejält med hästskit a la Helios och Eva Edström, #livetpalagga
https://www.instagram.com/p/CFphIK_nEnU/
Kålrötter 2020
Delar av skörden och vi äter och vi äter!

 

Lagom roligt var det på åttitalet när jag bodde på engelska landsbygden och hösten närmade sig och bonden i granngården satte upp skylten “Sweds for sale”.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...