Fröst Trädgårdar

Stenar, stenar, stenar…. mina stenar!

En stenhög kan vara det fulaste eller också något vackert att lägga ögonen på. Om ni frågar mig så är stenar “The-shit” i trädgården!

Om ni kisar riktigt hårt med ögonen så är den kallmurade stenmuren så gott som perfekt, så säg? Det här är den andra muren som gjorts och det kommer nog att krävas ett par murar till innan man kan sluta och kisa!

Att sätta sten kräver sitt öga och sin hand. Var sten har sin plats och det är otvivelaktigt när man väl hittar rätt sten på rätt ställe, men oftast så fel plats. Målet är att sätta sten är att inte prova sig fram utan se med ögat och med handen var stenen ska ligga. Det här året har gått i stenens tecken och så här på höstkanten så kan jag säga att vi har slut på stenar… ja, ni hörde rätt… SLUT. PÅ. STEN!

Jag tror att alla har någon typ av relation till stenar. Vem har inte plockat stenar i vattenbrynet för att senare hitta stenar lite här och där, i fickor, och inte alls så där särskild som när man plockade den.

Jag minns en särskild sten som jag hittade i skogen vid ett särskilt tillfälle, den var täckt med den ljuvligaste mossan. Hemma dog mossan och stenen var väl inget särskild. Lärdomen är nog att lämna särskilda stenar där dom ligger. Tror nog att den som har plockat med sig sten från ön, Blå jungfrun, utanför Ölands kust ångrar djupt sitt fynd!

I år har vi slagit all-time-high i hantering av sten, inte speciellt särskilda sådana. Förutom kallmuren som gränsar till köksträdgården så har vi för första gången testat det här med gabion-korgar. Ett otyg om ni frågar mig, men jag är inte den som inte kan ändra mig. Vi har ett besvärligt tillhåll med en slänt på ett udda ställe. Ja ni ser själva, så efter många förkastade idéer så landade vi i att köpa hem gabioner. Vi valde en lite billigare lösning här, efter en diskussion med expertisen.

Det handlar nämligen om att packa dem väl och inte skyffla i dem. Så sagt och gjort sten för sten har lagts i för att stoppa upp eventuella jordmassor.

Annat i stenväg är en enklare stensättning utefter The Streetgarden. Prydligt lagt med kattskallar.

Kuriosa: Under sommaren har vi burit cirka 38,4 ton sten på exakten!

Eftersom att stenen har sinat så bär vi sten från våra åkrar runt huset. Två stycken vid varje hundpromenad…

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...