Böcker,  Hemma på Fröst,  Recensioner,  Vinterträdgården

Vinterträdgården för liv och lust – för te och citron!

Äntligen är vi klara med projektet så här långt! Nu ska det bara växa.

Med facit i handen, vi har bygget en Vinterträdgård! I Peter Englanders bok Glasade uterum så redovisas en noggrann genomgång av vad som är vad. Så Jag citerar Englander direkt ur hans bok ” Det som kännetecknar vinterträdgården är att du där kan bjuda dina vänner på en kopp te under vintern utan att frysa”, han fortsätter “… som förutom att bjuda på den där koppen te också kunde skryta med tropiska växter”!

Ett citronträd är ett måste för varje ärligt menad vinterträdgård! Vinterträdgården för liv och lust - för te och citron!
Jo, så att citroner blir det till vårens G&T!

Att blåst tar knäcken på gumman

Ni som har koll vet att vi bor på en ö vid kusten och det blåser! Det blåser typ varje dag, och jag säger inte att jag längtar någon annan stans men att humöret på gumman går bananas är bara förnamnet!

Vad gör man för att kännas sig mer ute fast utan blåst, jo man bygger något! Till exempel en vinterträdgård, därför var vi snart snabba på det där mellan tanke och handling! Eftersom vi bor utanför planlagt område så det var ju bara att bygga 30 kvm. Tack för det, kommunen! Nja, nu blev det inte exakt 30 kvm, varför överdriva?

Att på allvar leka arkitekt

Nu var det ju problemet med att få till ett bra förslag, eftersom jag sällan ser mig som en god kreatör. Jo, problemet är att hitta en arkitekt. Det är ju inte direkt så att man är “Gert” med herr arkitekt Vingård, därför var det till att ta till sin egna föreställningsförmåga. Jag fick helt enkelt försöka mig på det där med begripliga skisser. Hur svårt kan det vara tänker jag, fortsätter med mitt 10’e smörpapper. Ja… smörpapper är det bästa när man skissar för då behöver man inte sudda.

Jag har tricket att jag fotar av ytan för det tänkta projektet, skriver ut på papper, därefter kan man behöva skala upp på skrivaren. Sedan är det bara till att lägga över med smörpapper rita av konturerna av projektytan dra igång skissandet. Det kan ta ett tag innan man kommer ihåg det där med perspektiv och proportionen från bilden i skolan på 80-talet.

De första skisserna av Fröstvägens vinterträdgård. Vinterträdgården för liv och lust - för te och citron!
Nog är väl skissen likt hur det blev?

Att välja byggare efter kriterier

Efter några offertvarv med flera olika byggfirmor landade vi på att välja den lokala byggfirman, Dyna Bygg! Jodå, priset var överkomligt och de verkade trovärdiga och proffsiga, därför kanske det är lite överraskande att det inte var anledningen till valet. En tid innan lyssnade jag på ett radioprogram där två förnuftiga kvinnor ansåg att det saknades ett ord i svenska språket! En dyna är inte längre bara en “dyna” eller ett firmanamn, därför kan jag nu säga att jag inte visste att jag saknade ett ord i mitt vokabulär!

Så varsågod – Googla “nytt ord” och “dyna”, men berätta INTE för byggkillarna på Dyna Bygg varför just dom fick jobbet. Jag var ju sååå nyfiken på varför dom valt firmanamnet, alltså något helt annat än det svenska nyordet. Jojo…

Te i vinterträdgården med sällskap. Vinterträdgården för liv och lust - för te och citron!
Sa någon te! Äh… vi kör high-tea at four!

Att vara projektledare för hemmabruk

Vi kom igång med bygget i november och i början av mars stod det färdigt. Självklart så visade det sig att fönstren inte skulle levereras enligt plan utan ett antal veckor senare. Lärdomar som alltid; det tar längre tid än vad man tänkt sig och det kostar alltid mer än vad man tänkt sig, därför är det bara att bädda med en buffert! Som den projektledare jag är i profession så försvann kompetensen i mellan varven i hemmabygget, därför att jag med lätthet ramlade i fällan i mellan varven att bli lite för mycket byggare och glömde det där med rimliga estimat och en effektiv projektplan. Något man kan säga att byggare inte ägnar så mycket tid till!

Så för dig som går i tankar att bygga ut så kan vara bra och man tänker lite innan , därför är är det bra att man förbereda sig lite mer än vad som undertecknat gjorde! Här kommer lite fakta om vårt bygge och kostnaderna är ungefärliga, alltså det kommer alltid till en punkt där man slutar räkna.

Fakta
Utbyggnad: träfasad, sadeltak, limträbalk
Grund: Plint
Byggmått: 4×6 m
Fönsterpartier: Elitfönster. Här
Värmekälla: Golvvärme

Kostnader
Markförberedelser inklusive dränering 160 000 kr
Fönsterpartier och skjutdörr 120 000 kr
Entreprenad 390 000 kr
Summa 670 000 kr

Peter Englander Trädgårdens Glasade rum. Vinterträdgården för liv och lust - för te och citron!

Peter Englander, min hjälte!

Måste läsa
Hela boken!

Nödigt vetande
Att man bör ha en dagbädd för dagarna man dricker vin till lunch!

Nördigt vetande
När man spelar fia och välja med skorna!

Ni hittar boken här

Foto Nordstedts

Ps… Mina inlägg är inte sponsrade och länkar till köpsidor är mina egna inköp, därför att jag har inte ambitionen att produktplacera . Här kan du läsa mer om mig.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...