Projektens Projekt,  Recensioner,  TV, Surf & Radio

Inte riktigt kloka byggare som gör alla rätt

Att imponeras av människor som har en stark övertygelse om något, är något att extremt inspireras av och ibland att förfäras med! Jag är en riktigt slukare av serier om människor som bygger nytt, bygger om, bygger smått, bygger stort eller helt enkelt bygger av ingenting. I morgon sänds sista avsnittet av Grand Designs Sverige, missa inte!

Att ta det hela från början

Grand Designs är ett programkoncept som är inne på sitt på sitt 21’a år för brittiska Channel4. Designern och författaren Kevin McCloud är och har genom åren varit programledaren som har stöttat, peppat och ibland med frustration väglett människor som har tagit arkitektur, design och husbyggande till ibland avgrundernas gränser.

Även i min lilla värld har stora steg tagit, utan notis från omvärlden. Men från en notis från omvärlden om man så vill. Jag minns den dag som jag stirrade min öppna spis i vitögat och hämtade släggan i källaren och efter fullgjort hål tänkte – att sådär jag, nu måste jag fixa till det där också! Idag har jag en en hederlig gammal vedspis på platsen där den ruggiga öppna spisen stod. Men från det första släggtaget till att stå färdigt på plats! Ja, jävlar anamma krävdes.

I den svenska versionen av Grand Design Sverige så har en av våra ordrikaste arkitekturkritiker tagit plats framför programspaken, Mark Isitt. Med sina snillrika betraktelser får vi tittare, tillsammans med honom, följa Sveriges främsta våghalsar. Våghalsar som utmanar byggtraditioner, väggarnas begränsning och byggprojektens omöjliga tidplaner.

Som jag är imponerad av 23-åriga Rasmus! Att efter 1,5 år flytta in i magiska 200 kvm! Jag gillar hus med historia i väggarna och kommer troligen aldrig att flytta in i ett nytt hus, men som jag unnar! Unnar Rasmus 23! Eller som Mark Isitt säger – …känsla ett med skogen, ett rakt streck mot det vilda. Den mänskliga handen som landar i det vilda.

Att ibland slå sig själv med häpnad

Grand Design Sverige får så många F från mig. Jag blir sååå imponerad, så inspirerad, så inte vilja bygga! Jag gillar patina i husen! Mina egna Grand designs stämmer väl överens med utmaningarna programmets deltagare står inför, men i det lilla. Tidplaner som aldrig håller, budgetar som spricker och nya idéer som bara måste genomföras. Sällan har min egna övertygelse varit så stark som den där gången jag tänkte tanken att “jajoho… så klart man måste ha kök i söderläge!”. Alla ni som bor i ett något äldre hus från förra sekelskiftets början, så som jag och vårt 20-tals hus. Räck upp handen ni som fortfarande har kök i norrläge?

Nu är jag ingen arkitekt eller historiker, så här kommer en avancerad tjej-gissning! Innan kylskåpseran så var det nog tvunget att bygga in funktion för matförvaring som bygger på solens upp- och nedgång. Att kallskafferiet var i anslutning till en norrvägg! Allt det här före tiden då färska och fräscha örter var i var persons hem. I nära anslutning till spis, helst gärna hemodlat, och då hela året runt! Japp, där har ni min vision.

Sagt och gjort i ett svagt ögonblick gavs ordern till byggaren som var i huset för att laga en takläcka. Riv ut… riv ut, skrek jag med samma uppmaning som Stockholmsdramat på 70-talet. Ut åkte vardagsrummets golv, (Pst… vem vill ha tv-soffan i västerläge längre? ) bjälklaget byttes ut, avlopp drogs om och vatten säkrades i ett huj. Upp åker köket och projektet i land. Att jag sedan fick placera sovrummet och sängen i det tidigare köket, över avloppet och i norrläge är en helt annan story och kräver en feng-shui expert att kommentera.

Inte en tribut till alla Sveriges duktiga inredning/fotografer, utan en illustrativ bild av min egna ansträngning! Och ja… jag kommer att att anstränga mig att bli bättre fotograf, så se det som ett avstamp!

Att hänga på #grandtinydesigns

Svensk Fastighetsförmedling är nog välkänd mäklare för de flesta och många gånger är det hos dem det börjar. Det stora köpet, drömläget och kanske i bland början till projektet som häpnar.

Just nu är dom huvudsponsorn för Grand Designs Sverige, programmet man måste följa. Måndagar kl 20, ni vet! Dessutom har dom också lanserat konceptet Grand Tiny Designs, där vi alla har chans att glänsa i strålkastarljuset en stund. Projekten som absolut inte behöver vara så spektakulära som tv-versionens projekt men som ändå storslagna för var och en av oss.

Till Grand Tiny Designs har man också, tillsammans med tre olika kreatörer, tagit fram ett antal tips och trix för dom små projekten som ger den stora effekten. Arkitekten Rahel Belatchew, inredningsdesignern Pella Hedeby och trädgårdsmästaren Linda Schilén. Ni hittar alla deras tips här

Men nu tillbaka till det där med trädgård! Exempel som definitivt platsar in på temat Grand Tiny Designs är mitt förra inlägg med Jeanettes 22 kvadratmeter fantastiks trädgård. Läs här

Vill du vara också med på Svensk Fastighetsförmedlings resa att skapa Grand Tiny Design! Under hashtaggen #grandtinydesigns kan du visa upp just din Grand Design i det lilla, för självklart ska vi alla få möjlighet att glänsa en stund. För våra ambitioner, drömmar och slit är väl så värt att få visa. Glöm inte att tagga bilden med @svenskfast också.

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There are no business accounts connected.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...