Välkommen


Virtuell rundtur ↗

Skaffa en virtuell rundtur i museet. Perfekt för skolor och evenemang.

Aktuella utställningar ↗

Håll dig uppdaterad och se våra nuvarande utställningar här.

Användbar info ↗

Ta reda på våra öppettider, biljettpriser och rabatter.

Följ med oss på resan

Få mail direkt hem till din mail-låda om vad som händer på fälten på Fröst. Vad som är i säsong just nu och när du kan besöka blomsterkiosken.



  • ”Det är krångligt att sälja blommor…”
    Slutorden från Sara Bäckmos inlägg på Youtube nyligen är tankeväckande, eller ja kanske inte. För mig så är det livsnerven med att bara blomsterbonde och företagare, jag älskar att det är krångligt. I en grön bransch som återigen är just grön och en aningens naiv så finns det ändå en framtidstro. Och som jag älskar min egen naivitet och blåögdhet… jag värnar om den. För det är det som gör att jag vågar kliva fram, prova mig fram och uppleva det som funkar… och kanske det som inte funkar. Om jag inte var naiv, så skulle den krassa verkligheten just krascha ens den första tanken. Precis som Sara berättar så har det funnits en storhetstid bland handelsträdgårdar och det fanns en omsättning för det som producerats. Någonstans på resan så tappades värdet av en frilandsodlad och närodlad blåklint bort. Vad hände med blåklinten efter midsommar? Som i många branscher så görs det förflyttningar till att kunna producera mer, billigare och effektivare för att möta en tänkt efterfrågan. Men som alltid så kommer besparingen eller det lägre priset till en kostnad någon annan stans. Ska jag vara helt ärlig så blir jag provocerad av inlägget, men det är bra! Då får jag chans att spetsa mina argument och jag blir säkrare på vad jag tror. I provokationen så kommer även en utmaning att vässa tänket. Och det är precis det jag tänker ta mig an, jag gillar krångligt! Men först… Sara, att sätta sig i sätet med en tanke på att ”jag vet bättre” skapar inte ett mervärde för någon. Det är inte alla förunnade att kunna förvärva en tradition och ett företags samlade historia, så många anrika företag finns inte att köpa. Vårt samhälle behöver ett ständigt inflöde av nya företagare, men det ska vara helt ok att misslyckas som företagare också. Här är vi dåliga på att ge oss den möjligheten. Det kan ibland vara en rik erfarenhet att faktiskt haft ett antal konkurser bakom sig, tänk om det till och med ska vara ok med att misslyckas? Jag är högst övertygad om att vi behöver se annorlunda på en konkurs, att det kanske är en merit att ha den erfarenheten. Så klart ska ett misslyckande komma med en lärdom! Själv har jag haft misslyckanden i mitt liv som företagare, en resa som jag påbörjade redan 2001! Att driva ett företag som har långa anor är beundransvärt. Det som man ändå ska komma ihåg, är att i ett 70 årigt företagande så har det funnits en ”dag 1”. Jag ser 7 maj 2022 som min första dag på ett anrikt företag i den gröna branschen. Jo, ambitionen ligger där! Man kommer liksom inte undan det där med början på något, det måste alltid finnas en början! Att odla blommor är utmanande och jag brukar säga till de som är intresserade med att slå fast att odla blommor är en ”tekniksport” som kräver en vass taktisk tanke från det första fröet ända fram till blomsterkvasten som ställs på bordet. Därför är min säsong lika lång som hela året, just nu i november till januari så odlar jag på pappret. Varje litet frö till en slutlig stjälk odlas på pappret för att få fram rätt logistik, rätt kvalitet fram till ett effektivt odlande. Därtill så är det nu som jag sätter tanken på vem som är kunden och för att kunna matcha skörden till just denna tänkta kund. Jag, liksom många andra företagare, vill ha en stadig intäkt som räcker hela mitt år. Min barndom började på en bondgård där väder och vind är den viktigaste faktorn som hjälper eller stjälper året på gården. Vidare har jag också haft förmånen att ha yrkesfiskare i min familj och av egen erfarenhet så vet jag att de åren som det var mindre fisk så blev det mindre julklappar. Jag vet också att näringar där man lever på ”väder&vind” kräver det att säkra en stadig, men säsongsbetonad, inkomst över tid. Här behöver tiden vara beräknad över många år, därför behöver de berömda ladorna bestå av besparingar för att klara åren när det är mer ”väder&vind” än man räknat med. Saras alla erfarenheter från sin snittblomsodling är så gott som identiska med mina egna. Både när det kommer till att få omsättning på produkten till att förstå hur intäkten ska se ut med snittblomman i fokus. Min reflektion till branschen, och Saras inställning att vi inte kommer att kunna förflytta kundens köpbeteenden, är mer positiv. Jag vill tro att vi börjar mer och mer ifrågasätta det som vi ställer på matbordet och att detta också kommer att gälla de blomster vi i Sverige köper. Men det är klart att branschen ogärna berättar om alla de bekämpningsmedel som är tillåtna att använda i det producerande landet, eller att en snittros kräver 7 liter vatten i ett land där ett barn kanske får dricka än mindre än rosen. Så klart jag är motiverad att göra det mindre krångligt att sätta en vacker bukett på bordet som är härodlad med omtanke till vår världen. Från jorden till de vackra borden! Vill du också se Sara Bäckmos inlägg: https://www.youtube.com/watch?v=2udwo1Du_zA
  • Guidad tur – Blomsterfältet
    Vi promenerar genom odlingarna och pratar om jord, odlingstekniker och val av blomster. Dessutom får du mina tips för skörd av blomster och hur man får ett långt vasliv för sina blomster. Vi avslutar turen i vår blomsterbod där du får möjlighet att binda din egna bukett. Jag går kort igenom det grundläggande i sprialteknik och val av blomster för att sätta ihop en vacker och harmonisk bukett som står sig länge i vasen. Buketten betalar du enligt prislista. Pris: 95 kr/person Boka genom mail till ingela@greenroom.se eller via dm på sociala medier.
  • Morgon på blomsterfältet
    Vi välkomnar er nu in till oss och vår blomsterodling. Njut av en en tidig morgon i en stilla promenad med kaffe i handen och blomstersaxen i den andra. Välkommen till blomsterfältet – program 7.30 – Från jorden till de vackra bordenMed en kopp kaffe promenerar vi i odlingarna och pratar om jord, odlingstekniker och val av blomster. Dessutom går vi igenom skörd av blomster för ett långt vasliv samt grunderna till en vacker bukett. Därefter står odlingarna och trädgården till förfogande att skörda till din bukett. 8.30 – Till bords med frukostMedans skörden vilar och drar vatten serveras en mindre frukostbuffé. Ägg, smörgås, jos och kaffe/te. Frukosten kan fås gluten- och laktosfri. Till bordet samtalar vi om blomster, trädgård och annat skönt grönt. För de som vill ta en promenad i trädgården så finns det tid för detta. 9.30 – Kreationer i blomsterbodenTillsammans går vi igenom grunderna till en spiralbukett och kreerar en bukett efter några grundläggande principer. Buketten får du givetvis ta med dig hem. Pris: 595 kr/person Boka genom mail till ingela@greenroom.se eller via dm på sociala medier. Antalet platser per tillfälle är begränsat till 6 personer. Inplanerade datum 2023: 23 juli, 30 juli, 6 augusti, 13 augusti, 20 augusti, 27 augusti. Meddela eventuella allergier på förhand. Eventet är väderberoende så kan det bli ändringar och där vi kan boka om till andra datum. Vill du boka ett eget tillfälle för 6 personer så går detta bra. Priset för en hel grupp är 3 450 kr. Kontakta ingela@ingelagreenroom.se eller via dm på sociala medier. Vid större grupper behöver vi planera upplägget så att det passar er och gruppen. Det här gör vi bäst via personlig kontakt så slå mig en signal, här hittar du kontaktuppgifter.
  • Guidad tur på Fröst Trädgård
    Vi välkomnar er nu in till oss och vår trädgård Välkommen till Fröst Trädgård Vill du uppleva vår trädgård tillsammans med mig, Ingela? Varför inte boka en guidad tur genom trädgården. Vi går igenom de olika rummen där jag berättar kort om bakgrunden till trädgårdsrummet, växtval, utmaningar under resan och inte minst vad som planeras här näst. Jag berättar också det som jag personligen anser är viktigt, mina fem måsten, när det kommer till att skapa just vår trädgård. Jag vill också gärna höra om era egna trädgårdsambitioner och vad ni kan hämta för inspiration från Fröst trädgård. Pris: 95 kr/person Turen tar ca 40-60 minuter baserat på era frågor och nyfikenhet. Boka genom mail till ingela@greenroom.se eller via dm på sociala medier. Vill du boka ett eget tillfälle för för en större grupp så går detta bra. Kontakta ingela@ingelagreenroom.se
  • Blomster & tapas
    Vi välkomnar er nu in till oss och vår blomsterodling. Njut en kväll bland blomster och tapas. Välkommen till blomsterfältet – program 17.30 – Från jorden till de vackra bordenVi promenerar genom odlingarna och pratar om jord, odlingstekniker och val av blomster. Dessutom går vi igenom skörd av blomster för ett långt vasliv samt grunderna till en vacker bukett. Därefter står odlingarna och trädgården till förfogande att skörda till din bukett. 18.30 – Till bords med Tapas och bubbel Medans skörden vilar och vattendrar serverar fem olika tapas, gluten- och laktosfritt finns att tillgå, tillsammans med ett akoholfritt bubbel. Till bordet samtalar vi om blomster, trädgård och annat skönt grönt. För de som vill ta en promenad i trädgården så finns det tid för detta. 19.30 – Kreationer i blomsterbodenTillsammans går vi igenom grunderna till en spiralbukett och kreerar en bukett efter några grundläggande principer. Buketten får du givetvis ta med dig hem. Pris: 695 kr/person Boka genom mail till ingela@greenroom.se eller via dm på sociala medier. Antalet platser per tillfälle är begränsat till 6 personer. Inplanerade datum 2023: 20 juli, 27 juli, 2 augusti, 9 augusti, 16 augusti och 23 augusti, 30 augusti. Meddela eventuella allergier i förhand. Eventet är väderberoende så kan det bli ändringar och där vi kan boka om till andra datum. Vill du boka ett eget tillfälle för 6 personer så går detta bra. Priset för en hel grupp är 3 950 kr. Kontakta ingela@ingelagreenroom.se
  • Verbena – på tal om ämnet ”evighetsmaskin”
    Det är få växter i trädgården som gör det där riktiga ”statment” som Jätterverbena! Otroligt vacker i sig själv eller med sällskap. Att den faktiskt dessutom är superenkel att odla gör ju inte saken saken sämre. Fjärilar och insekter älskar den och jag med dem. Sirlig och svävande men ändå bestämt ta plats i trädgården. Det är Jätteverbena det! Mest älskar jag den som solitär, men i år så tänker jag mig att samplantera tillsammans med dahlia. Har ännu inte bestämt med vilken ännu. Det finns en dahlia på min årslista, Karma Porspero, en liten dekorativ rosa. Den kommer att bli ca 1,10 m hög och skulle kunna funka. Om man kan tänka sig att komplementfärg så skulle kanske Sam Hopkins passa bra. En näckrosdahlia som blir cirka 1 m hög i en mörk burgundy. Jag kommer också att prova en samplantering med en tuvtåtel för att förstärka det där sinnliga som svävar tillsammans med verbenan. Jo, jag kan föreställa mig detta. Åh så snyggt! Hur gör jag då med min sådd, eftersom jag påstår att det är enkelt att förodla Verbena. Oftast är frön från våra större fröfirmor behandlade så att de gror som normala frön gror. Annars så är det ett frö som kräver stratifiering. I år när jag kallsådde lite annat så fick jag för mig att norpa några fröställningar som fanns kvar i trädgården och sådde dessa i en plastback. Än har dom inte grott men än har jag inte gett upp hoppet. I alla år som jag odlat verbena så har grodbarheten varit extremt exakt, det vill säga att alla frön har grott. I år sådde jag den 8 januari och 19 februari så skolades de om till krukor, så med en grotid på 10-20 dagar så gror det på bra här på Fröst. Därefter tar tiden för rikedom över, jag toppar mina två gånger innan jag är nöjd med plantan. Toppar gör jag för att de ska blir riktigt buskiga och väl förgrenade. Detta ger mig minst 4 sticklingar per planta, som i sin tur förgrenar sig fint. Det händer dessutom att jag även toppar sticklingarna. Till min lycka har jag aldrig ont om Jätterverbena. I år kommer jag att kunna sälja många av mina plantor i min popupp-kiosk som ni kommer att hitta här på Fröst trädgård. Min lycka förra året, 2021, var att ha tre plantor som jag satte i gruset nere vid vår damm. Jag hade sett sinnebilden av att låta verbenan resa sig ur gruset och sväva så där sirligt som bara en verbena kan. Sinnebilden levererade! Jag låter mina plantor stå kvar på hösten, mest för att jag aldrig höststädar i trädgården. Det här gör att jag njuter av verbenan året runt och kan ibland gå ut och puffa av snön på de som hattar som fröställningen bildar tillsammans med snön. Magiskt vacker och ger mig massor av inspiration att se till att sådden blir gjord där i början av året. Jag tycker att du ska göra det samma… odla denna evighetsmaskin som ständigt ger dig fägring i alla skepnader. Ett måste i trädgården älskade Jätteverbena.

















Följ bloggen via Bloglovin

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...