Sista fröet i jorden och väntan på grönska är olidlig
Sista fröpåsen läggs med stora förhoppningar tillbaks i arkivet. Från att varit min fröskatt har nu förvaringen gått över till arkiv. Ett arkiv som dagligen måste gås igenom så att inte någon liten detalj har förbigåtts, att man sedan behöver grundforska hela internet för motstridiga uppgifter. Detta gör hela frösådden till en heltidssyssla, ja på stunderna man har över.
Att bara kunna tänka på Luktärer
Förkultiverat: 108 av sorterna Mamoth, Black Night och Royal mix.
Ett mysterium som går att läsa om i realtid är det här med att blötlägga luktärterna innan sådden. För: enligt uppgift snabbar upp groningen av ärtan. Mot: ärtorna kan mögla och det stressar dem. Enligt vissa så ska enbart de hårdaste blötläggas. Jag gjorde en kompromiss, mina luktärter blötlades i tre timmar innan sådd.
Såjord eller planteringsjord, även här dubbla budskap! I år kör jag planteringsjord i hela krukan. Hårt packad jord med tre i varje kruka, krukor som jag gjort av tidningspapper och en gammal flaska som krukmakare. Jag läste i en artikel från det Engelska Sweet Pea Society här att man helt enkelt har slutat med att slå fast ”hur man odlar Luktärtor”, här är det uppriktigt med att alla sätt är korrekta och att inget sätt ska förkastas om en planta bara producerar blomning.
I år har jag fokuserat på två olika sorter. Mamoth är en storblommig och långstjälkad historia och ska enligt uppgift ge en variationsrik färgblandning. Därför har jag också valt Black Night som ska ge lite djup i årets buketter. Som namnet antyder så ska dessa bli mörkt kastanjefärgade med en svart lyster. Jag hittade dessutom en påse från förra året med underrubriken ”Royal mix”, tänker att man aldrig kan får för mycket av Luktärter!
Nu återstår det att se om mitt val av att bara använda planteringsjord var ett feldrag eller ett lyckokast.
Att planera Sommarblommorna på Fröst
Tidigt i januari satte jag mina Jätteverbenor i tron att det här blir svårt! Men döm om min förvåning då de flesta tittar upp allt enligt instruktion. Här är det många olika sätt som gäller, vissa ställer ut frösådden andra inte. Själv valde jag att låta sådden stå inne, men i vår vinterträdgård så har vi nattsänkning vilket kanske hjälpte till med groningen. Samtliga plantor tog beslutet att växa på turbo, så förutom mammaplantor så finns det ett otal med sticklingar. Så i år ser vi fram mot ståtliga fjärilstillhåll.
I många år har snittblommornas buketter härskats av Dahlior i mängder och trenden håller i sig. Fast min gissning är att Zinnia kommer att bli minst lika populär till Instagrams trendkänsligare inlägg. Min gissning är också att självplock av snitt kommer att öka lavinartat. Jag vet med säkerhet att min kollega Stina kommer att tillfredsställa många Örebroare med vackra buketter! Håll utkik här.
Själv har jag förodlat två olika sorter GuldZinnia Old Mexico Mix och Old Scablosa. Till min snittodling så kommer jag även att så Ringblommor ’Indian Prince’. Med största sannolikhet blir det med säkerhet fler frön nedpetade i jorden. Kanske några bukett-solrosor, vad vet man!
Att tänka krukträdgård
Det finns många av er där ut som är så magiskt duktiga på det där med att arrangera krukträdgårdar! Som jag önskar mig att vara en del av denna rörelse. Jag är inte den som riktigt har öga för det där med komposition men jag gör vad jag kan. I år har jag ambitionen att inte plantera några arrangemang i krukorna, utan ska helt fokusera på singelplanteringar och försöka mig på det där med att arrangera krukor!
I år har jag i sådderna valt ut
- Praktvädd ’Magic Night’
- Prins Gustavs öga ’Penny Black’
- Sommarljus ’Cool Breez’
- Prydnadsris ’Black madrass’
- Petunia ’Debonair Black Cherry’
- Palmkål ’Nero di Toscana’
- Svartöga ’Africa Sunset’
- Svartöga ’Alba Oculata’
- Slingerkrasse ’Ice Age’
Att revolutionera lite
I år har jag en tanke i mitt huvud som jag inte kan släppa och som jag tror kommer bli det mest brilliant tanke som jag någonsin har haft… och där gick startskottet återigen för OTT (Over-the-top). Tänker er en stenmur i söderläga, en perfekt kallmurad mur om man kisar med ögonen riktigt hårt! Utefter denna har jag i år tänkt att odla pumpa och solros, i en helt magisk kombination! Sorterna som jag satsar på är Mammutpumpa ’Yellow Giant’, Röd Solros ’Shock-O-Lat’ och Solros ’Rio Carnival’.
Tanken är också att dölja ett staket runt vår köksträdgård som ett sätt att stänga ute de där ”deerie-donks” vi har springandes med vår kål i mungiporna.
Att fundera på hur ni tänker
Det här med att blogga och lägga ut texten, kanske är så-80. Ja, nu fanns kanske inte webben på det sätt som vi tänker oss då på 80-talet. Och varför, kanske ni undrar, dristar hon sig till att skriva på en blogg! – Ja, jag ärligen saknar jag tangentbordet! Sociala medier i all ära, men det är är inte så skrivarvänligt. Särskilt med fingrar som prinskorvar och där plötsliga avbrott skapar total haveri.
Nej, jag hoppas att någon där ute uppskattar att läsa lite längre och utbroderat. Och om du läser och själv broderar ut tankarna så kommentera gärna. Du vet, så att jag inte helt får stå oemotsagd!
Ps… Våra inlägg är inte sponsrade, alltså eventuella länkar till köpsidor är våra egna inköp. Här kan du läsa mer om oss.
2 Comments
Eva
Hej! Älskar att läsa längre texter som dina där det bara flyter på och man blir lite besviken när det är slut!
Själv skriver jag bara några ord till mina bilder på Instagram, de läggs alltid ut utan redigering precis i det ögonblick jag får tid/lust och då infinner sig sällan orden.
Skrattar gott åt denna fantastiska beskrivning ”att stänga ute de där “deerie-donks” vi har springandes med vår kål i mungiporna.”
Allt väl! // Eva
ingela@greenroom.se
Men jag kan inte säga mer än TACK! Och för dina fina ord… det får mig att bara vilja skriva ”dumheter” hela dagarna som den ”statstjänsteman” jag är! Men jag antar att jag måste hålla mig väl med dagsverket så att jag kan köpa massor av grönt 🙂 Ha det gott!