Böcker,  Recensioner

Fridfullhetens konflikt ett måste i trädgårdens näste

Många är dom timmar man lägger ner i sin trädgård, ingen skillnad på Fröst Trädgårdar. Vet inte hur det är med er, men man hinner och tänka på ett eller annat medans spaden viner. Tankar som i mellan varven pendlar mellan klokt och förståndigt till ren och skär nonsens.

Så när jag läser boken Vild iris som Louise Glück fick sitt genombrott med, så kan jag förstå vad som försiggår i hennes prosa om trädgårdens vedermödor. Har ni tänkt tanken på vad era växter egentligen tycker om livet i just din trädgård? Eller tänker om dig? Jag säger bara det… Välkommen till min värld!

Jag är ingen recensent av prosa, eller litteratur i stort, till profession. Men mina iakttagelser och tankar till Louise Glücks dikter så börjar dom ibland, (men bara i bland) med hoppfullhet för att gå över till vedermödor för att slutligen med besked nalka det mörka och det dödliga. I en trädgård är döden ständigt närvarande, vi pratar om den som vårt guld! Alltså, jag tänker på vår kompost…. att frigöra dess härlighet!

Den tanken är fullständigt närvarande i hennes dikter så som De vita liljorna (sidan 68)

Sch, min älskade. För mig spela det ingen roll
hur många somrar jag får återvända;
just den här sommaren har vi stigit in i evigheten.
Jag kände dina två händer begrava mig
för att frigöra dess härlighet.

Jag känner igen mig, att känna mig tilltalad av växter i mina rabatter. Att höra det högljudda och intetsägande rösten när något inte är som det ska. En skärva av sig själva när solen inte är den rätta, när jorden släpper all fukt eller när grannen trängs och tar allt syre! Så många som talat i min trädgård.

Att se men inte röra

Att känna sig iakttagen och värderad av mina vedermödors resultat, men jag som knappt vågar mig på tanken att inte vara älskad av mina vackra pioner som år på år ständigt blommar i ett överdåd. Som om tanken slagit pionen att blomma av ren och skär pin kiv! Att år på år ständigt sätta sig övers – att jag kan minsann blomma!

Att läsa dikten Hagtornsträdet (sidan 23) få mig att fundera på betraktelse, alltså vad ser jag egentligen. Far jag fram i min trädgård utan att se, att se på riktigt. Den lilla pistillens vackra perfekt-het när det lilla biet sätter sig, eller tittar jag inte alls.

Sida vid sida, inte
hand i hand: jag betraktar er
när ni gå i sommarträdgården – sådant
som inte kan röra sig
lär sig att se.

Att minnas barndomens gröna knän

Åh vad jag ibland kan längta tillbaka att i timmar ligga i gräset och leta. Leta efter livet, efter det största, efter det som tillslut ska göra allt bra. Fyrklöver, jag tänker på fyrklöver. Nu är jag inte den som älskar gräs, eller jo gräs som fond är oerhört vackert men jag förstår också att det endast den mest idoga, den mest kunniga som skapar den åtråvärda canvasen av golfbanskvalitet. Vi andra nöjer oss med drömmen eller helt enkelt se det som onåbart!

Hitta fyrklöver. Trädgårdens konfliktzon

Dikten Klöver (sidan 35) talar direkt till mig, därför för att jag vet numera vilket rotsystem en klöver har och vad det krävs av mig. Jag faller direkt och läser om …

Något är utspritt
bland oss, något som du menar
för tur med sig –
fastän det, likt oss, är
ett ogräs, något
som ska utrotas –

vari ligger logiken
som får dig att samla
en enda stjälk
av något som du önskar
förintat?

Att känna sig utvald

Om prosa ska upplevas så upplevs den till fullo i Vild iris. Kanske är jag partiskt, kanske är jag förtrollad men orden sätter sig i mig som en spegling av funderingarna jag går med, där jag går i min trädgård. Så fem stora F får diktsamlingen av mig på Fröst.

Måste att ha koll på
Årets Nobelpristagare i litteratur

Onödigt vetande
Att det är rent ut sagt idiotiskt att odla, att kämpa, att lägga tid… när morötter finns att köpa på Coop som Jonas Bruns funderande över, om dikt och trädgård ens är nödvändigt. Jag vet i all fall vad jag svarar…

Nödigt vetande
Louise har själv sagt att denna bok är mycket användbar för människor som föredrar att se sina köttsliga behov i andliga termer.

Vild iris, Louise Glück 1992
Bokförlag Rámus. Här
Köp boken på Adlibris. Här

Ps… Mina inlägg är inte sponsrade och länkar till köpsidor är mina egna inköp. Om du vill bidra så gör detta på https://www.patreon.com/Greenroomse. Här kan du läsa mer om mig.

Fler inlägg med recensioner

4 Comments

  • Eva

    Håller med om att man ska ha koll på nobelpristagare, försöker så gott jag hinner, liksom jag försöker hinna få till nåt gott och vackert i trädgården. Gott om skit är det här i alla fall, hästarnas förtjänst! Vissa författare är njutbara att umgås med, andra är en lång kamp att ta sig igenom. Liksom ogräset…

  • Liz

    Försök (att på bokstaven F forma det förtrollande med trädgård)

    Form, färg, fason. Fantasi.
    Förmåga. Förhävelse.
    Förtrollande fägring. Frestelser. Favoriter.

    Framsteg.
    Förtvivlan.

    Förbannelser.
    Fadäser.
    Förgänglighet.

    Förtrolighet.
    Frågor. Förståelse. Funderingar. Fostran.

    Förlåtelse. Förtrolighet.
    Framtid. Förr.
    Fritid.
    Frihet.

    Famn.
    Frid.

    (För övrigt kan man inte underskatta kombinationen trädgård och läsning av en god bok)

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer...