Att imponeras av människor som har en stark övertygelse om något, är något att extremt inspireras av och ibland att förfäras med! Jag är en riktigt slukare av serier om människor som bygger nytt, bygger om, bygger smått, bygger stort eller helt enkelt bygger av ingenting. I morgon sänds sista avsnittet av Grand Designs Sverige, missa inte!
Att ta det hela från början
Grand Designs är ett programkoncept som är inne på sitt på sitt 21’a år för brittiska Channel4. Designern och författaren Kevin McCloud är och har genom åren varit programledaren som har stöttat, peppat och ibland med frustration väglett människor som har tagit arkitektur, design och husbyggande till ibland avgrundernas gränser.
Även i min lilla värld har stora steg tagit, utan notis från omvärlden. Men från en notis från omvärlden om man så vill. Jag minns den dag som jag stirrade min öppna spis i vitögat och hämtade släggan i källaren och efter fullgjort hål tänkte – att sådär jag, nu måste jag fixa till det där också! Idag har jag en en hederlig gammal vedspis på platsen där den ruggiga öppna spisen stod. Men från det första släggtaget till att stå färdigt på plats! Ja, jävlar anamma krävdes.
I den svenska versionen av Grand Design Sverige så har en av våra ordrikaste arkitekturkritiker tagit plats framför programspaken, Mark Isitt. Med sina snillrika betraktelser får vi tittare, tillsammans med honom, följa Sveriges främsta våghalsar. Våghalsar som utmanar byggtraditioner, väggarnas begränsning och byggprojektens omöjliga tidplaner.
Som jag är imponerad av 23-åriga Rasmus! Att efter 1,5 år flytta in i magiska 200 kvm! Jag gillar hus med historia i väggarna och kommer troligen aldrig att flytta in i ett nytt hus, men som jag unnar! Unnar Rasmus 23! Eller som Mark Isitt säger – …känsla ett med skogen, ett rakt streck mot det vilda. Den mänskliga handen som landar i det vilda.
Att ibland slå sig själv med häpnad
Grand Design Sverige får så många F från mig. Jag blir sååå imponerad, så inspirerad, så inte vilja bygga! Jag gillar patina i husen! Mina egna Grand designs stämmer väl överens med utmaningarna programmets deltagare står inför, men i det lilla. Tidplaner som aldrig håller, budgetar som spricker och nya idéer som bara måste genomföras. Sällan har min egna övertygelse varit så stark som den där gången jag tänkte tanken att ”jajoho… så klart man måste ha kök i söderläge!”. Alla ni som bor i ett något äldre hus från förra sekelskiftets början, så som jag och vårt 20-tals hus. Räck upp handen ni som fortfarande har kök i norrläge?
Nu är jag ingen arkitekt eller historiker, så här kommer en avancerad tjej-gissning! Innan kylskåpseran så var det nog tvunget att bygga in funktion för matförvaring som bygger på solens upp- och nedgång. Att kallskafferiet var i anslutning till en norrvägg! Allt det här före tiden då färska och fräscha örter var i var persons hem. I nära anslutning till spis, helst gärna hemodlat, och då hela året runt! Japp, där har ni min vision.
Sagt och gjort i ett svagt ögonblick gavs ordern till byggaren som var i huset för att laga en takläcka. Riv ut… riv ut, skrek jag med samma uppmaning som Stockholmsdramat på 70-talet. Ut åkte vardagsrummets golv, (Pst… vem vill ha tv-soffan i västerläge längre? ) bjälklaget byttes ut, avlopp drogs om och vatten säkrades i ett huj. Upp åker köket och projektet i land. Att jag sedan fick placera sovrummet och sängen i det tidigare köket, över avloppet och i norrläge är en helt annan story och kräver en feng-shui expert att kommentera.
Inte en tribut till alla Sveriges duktiga inredning/fotografer, utan en illustrativ bild av min egna ansträngning! Och ja… jag kommer att att anstränga mig att bli bättre fotograf, så se det som ett avstamp!
Att hänga på #grandtinydesigns
Svensk Fastighetsförmedling är nog välkänd mäklare för de flesta och många gånger är det hos dem det börjar. Det stora köpet, drömläget och kanske i bland början till projektet som häpnar.
Just nu är dom huvudsponsorn för Grand Designs Sverige, programmet man måste följa. Måndagar kl 20, ni vet! Dessutom har dom också lanserat konceptet Grand Tiny Designs, där vi alla har chans att glänsa i strålkastarljuset en stund. Projekten som absolut inte behöver vara så spektakulära som tv-versionens projekt men som ändå storslagna för var och en av oss.
Till Grand Tiny Designs har man också, tillsammans med tre olika kreatörer, tagit fram ett antal tips och trix för dom små projekten som ger den stora effekten. Arkitekten Rahel Belatchew, inredningsdesignern Pella Hedeby och trädgårdsmästaren Linda Schilén. Ni hittar alla deras tips här
Men nu tillbaka till det där med trädgård! Exempel som definitivt platsar in på temat Grand Tiny Designs är mitt förra inlägg med Jeanettes 22 kvadratmeter fantastiks trädgård. Läs här
Vill du vara också med på Svensk Fastighetsförmedlings resa att skapa Grand Tiny Design! Under hashtaggen #grandtinydesigns kan du visa upp just din Grand Design i det lilla, för självklart ska vi alla få möjlighet att glänsa en stund. För våra ambitioner, drömmar och slit är väl så värt att få visa. Glöm inte att tagga bilden med @svenskfast också.
Att odla blommor för snitt är mer än bara buketter att ställa på bordet! Mångfald i våra trädgårdar, mat till våra insekter, lyst för ögat.
I vår kan vi odla tillsammans, följ med mig i uppstarten av säsongen. Som snittblomsodlare har varje säsong sin charm och just förodling ligger mig varmt om hjärtat.
I kursen kommer vi att fokusera främst på annueller och perenner till snitt. Vi botaniserar bland allt från härdiga annueller till sköna primadonnor i buketten. Allt börjar med jorden och förståelsen för att odla i ett naturligt samklang. Till att sätta målet att ha undersköna och frodiga buketter att sätta på bordet ända fram till frosten.
Skriv ’odla’ i kommentarsfältet, så skickar jag länk för anmälan.
I ganska så precis i tre år har jag jobbat med bokashi. Omgående märktes det en stor skillnad. Första året så odlade jag luktärter i två olika odlingsbäddar var av den ena fick hinkar med bokasi och den andra fick enbart tillförd kogödsel från påse. I slutet av säsongen så ser man att luktärterna börjar få lite näringsbrist med gulnade blad, men min odlingsbädd med bokashi-jord hade inte ens till tendens att få gulnade blad! (Se nr 5)
Året två fyllde jag rejält med jord från min bokashi-verkstad i grönsakslandet, gissa om min förvåning när kålrötterna var oförskämt stora och många, men i bädden utan bokashi var det en sorglig syn. Tyvärr har jag inte tillräckligt med bokashi för att använda i min snittblomsodling, så just nu köper jag in ekologisk flytande näring baserat på ME-bakterier. Jag hoppas att kunna hitta ett sätt att öka min hantering av bokshi och odlingens egna kretslopp. Vill du veta mer om bokashi… läs i kommentarer.
Nu under vintern så har jag en jordfabrik i källaren. Allt eftersom vi producerar köksavfall så växer min jordig guldgruva med renoverad jord från sommarens krukplanteringar. Jord som jag nu förodlar i samt förvarar till vårbruket. (Se sista bilderna)
Vill du lära dig mer om jorden OCH odla blommor för mångfald och bukett? Häng med på min kurs hos abf_vasternorrland Skriv odla i kommentarer så skickar jag länk till bokningen.
Idag är det tulpanens dag i den andra välden! I min värld är tulpanens dag 15 maj, den frilandsodlade tulpanen så klart. Så jag tänkte bara ta er tillbaks till i höstas, när årets tulpansäsong drog igång🌷
Kan man få känslor för en bit papper? (Se bild 10) En smutsig bit papper med en massa små anteckningar + en stilig tabell med siffror. Tänker att sådan är jag i stora drag; ordningsam, strukturerad men i slutändan inte rädd för att skita ner mig och planera om! Det är det bästa med en plan för då kan man ju planera om.
Pappret summerar starten på mitt tulpanår 2024. Eller nä, den startade redan i slutet av juli när leverantörerna öppnar upp för årets lökförsäljning. Mitt i högsäsongen för oss blomsterodlare så måste vi också börja tänka på nästa års säsong, verkligen inte schysst kan tyckas. Att där och då dra upp de stora dragen för nästa års tulpaner. Vågar jag växa, vågar jag beställa, vilka sorter vill ni ha? Så många frågor och till slut så hoppas man på att valen blir de rätta.
Årets tulpanstart höll näst in till snöa in! (Se bild 9)
Året sorter kan du läsa om i kommentaren🌷
#snittblomster #härodlat #blomsterbonde #snittblomsodlareisverige #snittblommor #snittblomsodling #blomsterbukett #snittblomsodlare #blomster #dahlia #dahlior #dahlias #självplock #blomsterbutik #blomsterfältetpåfröst #säsongskort #fredagsbuketten #tulpaner #frilandsodladetulpaner #frilandsodladetulpanensdag...
Min man suckar ständigt när han hör mig säga ”jag längtar…” Han härmar mig lite ironiskt och säger något som liknar ”jåg leeengtar…, you always say that! För er som inte vet, min man är skotte. 🏴
Jag tycker ändå att det är något härligt i att längta, som att få lite ”dagens pirr”. I dag längtar jag till att de första små små sådderna visar sig och då har jag inte ens startat upp dagen. Min långsiktiga längtan är ett plank, jaaaa mitt nya plank. Tänk vad ett plank kan göra med min längtan. Tänk att få se det på plats! Pirrig över ett plank, ja ni hörde rätt.
Tills att mina dagens-längtan är på plats så njuter (och sorterar bilder) jag av den blomsterfägring som producerats under åren. Alla buketter som har skördats ur odlingen och ställts på ett bord, njutits av under en middag eller en grå-dassig vecka till vardagens frukost.
Vill du också odla blommor till lyst och fägring! Häng med mig och min odlarkurs, tillsammans med ABF Sundsvall drar vi igång till mitten av mars.
Skriv ”odla” i kommentaren så skickar jag länk direkt.
När två lika-sinnade, men ändå olika, möts upp och tycke uppstår. Ja då kan vad som helst hända!
Kirsten och hennes fantastiska butik floristkirsten i Jämtländska Bräcke är heeelt magiskt. Jag har alltid förundrats över hur många skickliga butiksägare lyckas med att skapa ett sortiment som lockar oss kunder. Helt uppenbart har Kirsten det lilla extra att hitta de där wow-faktor-objekten som bara kliar mitt ha-begär. Att kliva in i hennes butik är att kliva in i en egen värld som helt kan sluka en.
Lika-sinnad, men ändå olika… en gillar att odla, en gillar att kreera! En gillar planera, en gillar gå-på-känsla. En gillar sorterad ordning, en gillar kreativ röra! Så himla härligt och inspirerande. Älska på det!
Tänk att hitta varandra och skapa det där utöver det ordinära vanliga. Att våga lita på processen och skapa det där extra som man aldrig såg komma.
🌸🌸🌸 Odlingsytan 🌸🌸🌸 Sitter inne efter en dag med skottning av tak. Planerar inför säsongen och inte minst för såddkursen som kommer att gå av stapeln i mitten av mars. Har ni en minsta tanke på att sätta ett blomsterfrö? Häng med mig och min förodlingssäsong. Se länk i profilen.
Kursen avslutas med en heldag i odlingen. Du kommer att få chans och följa med mig när jag planterar ut alla härdiga annueller som ger mig de tidiga blomstren, så som lejongap, klint, phlox, lövkoja och min stora förhoppning… prärieklocka! Krånglig att fröså och sjåpig att dra upp, men nog vore det kul att få till det.
I år kommer det att bli extra spännande att dra igång utesäsongen. Jag har numera dubbelt så stor odlingsyta. Så nu påbörjas resan med att odla mer perenner för snitt, fler tulpaner och ett annat upplägg på bäddarna. Ja under den avslutande heldagen kommer vi även att gå igenom förutsättningarna ute i odlingen. Mina bästa tips för att få en bra start för plantorna, men även det här med växtstöd.
Fast nu är det mer vinter än vanligt, jag skulle säga att det är ca 1m snö i trädgården. Det är svårt att komma fram till buskar för att skaka av den värsta snön. Från att ha -30 grader så ska det till veckan bli plus 5, världen är avig på många sätt. 👩🌾🤎🌸
Beställarfingret går varmt från att frökatalogerna öppnar tills brevlådan sväller. Alltid blir fingrarna ivrigare än planeringshjärnan. Hur det kommer sig? Ja, det undrar jag med! Mycket har redan landat hem så det finns en hel del att sortera.
Sortera… ja det är ett helt kapitel som är fulländat hos bonden på Fröst. Lyckan och välbehaget infinner sig så snart jag får fingra på en fröpåse. Självaste påsen ger mig en föraning att allt är möjligt och känslan av en lyckad odlingssäsong. Lycka utan väder&vind, allsköns otyg och skit bakom spaden. Tur att livet som bonde går på sparlåga så här års!
Omsortering av mina fröer följer också sin säsong. Först sorteras det i alfabetets ordning, allt för att kunna följa upp och värdera förra årets insikter. Sedan kommer en sortering efter hur bäddarna ska planeras i samband med att jag ritar upp den stora planteringsplanen. Slutligen… sorteras dom utifrån såddkalendern.
Det kan även bli mindre sorteringar inom olika frögrupper. Ja… ni hör … finns ens ordet ’omsortering’?? Snälla, säg att det finns fler med liknande symptom?
Jag gillar och beställer gärna från svenska fröleverantörer, som är duktiga på att hitta och ta fram kvalitativa fröer anpassade för nordiskt klimat. Gärna för att vi behöver vår svenska gröna näring. Här följer några favorit (obs ej betalda samarbeten)
Jordnära fröer jordnarafroer.se
Runåbergs fröer runabergsfroer
Lindbloms fröer lindblomsfroab
Och så klart Impecta och Klostra. impecta.se & klostra.se
Alla har sina fördelar och jag väljer gärna ekologiska och obetade fröer i möjligaste mån. Jag applåderar alla oss som bidrar till vår gröna bransch! Framtiden är vår. 👩🌾🤎🌱
Vet ni! Nu är det ganska precis 3 år sedan då jag hörde mig själv fråga vår granna, tillika markägare, om jag kunde få arrendera mark att odla blommor på. Inte visste jag att det var starten för mig som blomsterbonde. Kanske bättre sent än aldrig att komma på vad man vill bli när man blir stor!
Fortfarande så undrar jag vad det var som hände. Kanske för att livet ändå är kort och när förgänglighet kommer nära in på livet så tänker man till ett par varv. För er som springer förbi kontot i mellan varven kanske undrar vem hon är…
Ingela Gray heter jag och jag odlar snittblommor i säsong, hantverksmässigt och naturnära. Tillsammans med min man James driver vi Fröst Blomsterfält.
Jag tror att ni, som hittar till oss, är omsorgsfulla och medvetna i valet av köpa lokalt odlade blommor. Blommor till alla tillfällen, vardag som för högtid. Jag har också under de senaste två säsongerna insett att ni även vill njuta av blommor i odlingen. Många av er stannar gärna, länge, och sitter ner för en fika. Axlarna sjunker ner och tanken stannar upp, att följa handen att plocka en blomma är av hjärtats lust.
Så klart inser jag att det är lite dristigt, inte dumt, men lite dristigt att ta sig att odla den mängd blommor som krävs för att nå någon form av hållbart företagande. Men vet ni… följ med, kom och köp blommor, njut en stund i odlingen. Tillsammans skapar vi en mer hållbar tillvaro, med mångfald för allt levande som vår existens hänger på.
Vill du också odla och gynna mångfalden i våra trädgårdar. Häng med mig och ABF under våren så odlar vi tillsammans.