Klimatsmart i trädgården utan kompromisser?
Det finns få trädgårdsböcker som jag läser från pärm till pärm, men denna bok har faktiskt varit en blandvändare. Boken ”Klimatsmart trädgård” av Susanna Rosén gav många nya ögonöppnare och tänkvärda lösningar. Hur våra egna trädgårdar kan bidra till ett mer närmare och hållbart trädgårdsliv. Det börjar hos var och en av oss att ständigt göra det rätta valet!
Susanna Rosén
Måste läsa
Från pärm till pärm.
Nödigt vetande
Att vi måste ha tidig blomning för våra humledrottningar som är de som överlever vintern.
Nördigt vetande
Att ha en egen maskkopost under diskbänken. Lite oroväckande om gynnarna rymmer!
Ni hittar boken här
Foto: Nordstedts
Att tänka cirkulärt och hållbart
När jag läser boken så kommer cirkulärt tänk direkt till mig. Hur ska man då börja beskriva denna cirkel för oss trädgårdsentusiaster, men var börjar man? Susanne väljer att börja med förutsättningarna vi har i våra trädgårdar. Hur går solen, vilken vind blåser det, hur är vattentillgången, vad för jord har du och hur kuperad är trädgården. Allt det här som man tar för givet, men som kanske behöver strukturerat och metodiskt tänkas igenom. Ibland vill vi så gärna skapad det där fullkomliga och onåbara. En medelhavsträdgård i zon 4 kanske blir en utmaning, alltså ständigt behöva förhålla sig till och tas om hand extra mycket.
Susannas egna erfarenheter gör att bokens budskap känns extra värdefullt. Hon har förmånen att odla i flera olika växtzoner, alltså kunna komma med hållbara tips för hela landet. Hon har lagt stor vikt i att beskriva ett antal idéträdgårdars som är en rik källa till att hitta inspiration.
Att vinna poäng på klimatet
Sist i boken så har Susanna en lista på 18 tips för en mer miljövänlig trädgård. Jag använder den för att göra en utvärdering av hur klimatsmart Fröst trädgård är. Vad sägs om en liten betygsskala från 1-10. Häng med du också! Vad blir dina poäng?
Fröst trädgård Scoreboard
- Växter som trivs i trädgårdens jord och läge – 7 poäng. Jag skulle nog säga att mina växtval baseras mycket på vad som jag vet fungerar hos andra i området. Sedan så är jag varje år lika ivrig att få den där prunkande lavendelsängen, alltså inte så klimatsmart att ständigt köpa nya plantor som inte orkar övervintra. Nix 2021 ska jag inte plåga fler lavendelplantor!
- Köp helst barrotade plantor – 5 poäng. Tillgången till att köpa barrotade är lokalt lika med noll. Men mina 5 poäng kommer av att häcken jag investerade i förra året var barrotad och har tagit sig fantastiskt fint! Jag har dessutom beställt barrotade perenner som ska levereras i mars. Spännande och se kvaliteten på dessa! Fördelen enligt Susanna är att man slipper transportera platskrukor, jord och torv, samt att plantor kan få en snabbare start då den direkt får kontakt med jorden på växtplatsen.
- Föröka egna växter genom delning, sticklingar eller frösådd – 6 poäng. Jag är självförsörjande på vissa perenner så som Funkia, Daggkåpa och stjärnflocka. Förra året har jag tagit en hel del sticklingar från den nyplanterade häcken samt från mina ligusterplantor som vad det lider om ska bli klot. Dock är jag dålig på frösådd, men ett försök i år med egenodlad Chili och Jätteverbena. Jag har köpt/fått en hel del plant från trädgårdsbekanta i området.
- Tillverka egna krukor – 10 poäng. Japp… i år kör jag helt och hållet med tidningskrukor av bästa kvalitet… DN! Alltså svårt med den digitala versionen då, den kan du läsa här.
- Ta hand om beskärningsrester – 3 poäng. Nja.., men vi bor alldeles för nära vår lokala återvinning.
- Forma trädgårdens struktur med olika slags växter – 6 poäng. Jag sätter medvetet låga poäng då jag håller på med en trädgårdsrenovering och jobbar mig fram med olika rum.
- Handla lokalt odlade växter och lokalproducerad sten och trä – 6 poäng. Tyvärr är jag en person som får stora känslor när våra lokala stormarknader rear ut sorgsna plantor, vilket drar ner på poängen. Varje år så handlar vi sommarplant och plant till köksträdgården hos en lokal odlare. Vi försöker gynna mindre blomsterhandlare, men som jag vet köper in växter som odlats för vårt klimat.
- Köp helst begagnade redskap, laga det som går sönder och köpt nytt av bra kvalitet– 5 poäng. Japp jag köpte en kratta till våra nyanlagda grusgångar på en lokal loppis. That’s it! Utrymme för förbättring! Sedan är mycket av våra trädgårdsmöbler hemsnickrade där virke är köpt av ”lokala” SCA.
- Samla regnvatten, vattna sällan och mycket – 6 poäng. I våra snygga trätunnor samlar vi regnvatten, men det går mest till att vattna krukor. Till nyanlagda planteringar och köksträdgård åker slangen fram. Kommer att bli bättring i år eftersom vi har investerat i en soldriven pump för vattentunnor.
Halvvägs genom granskning av Fröst Trädgård
- Utgår från befintligt jord och förbättra med kompost, löv och stallgödsel – 6 poäng. Stor potential till förbättring, men läs gärna förra inlägget om vår nya jordfabrik här.
- Välj helst annan marktäckare än gräs – 5 poäng. Vi har påbörjat att byta gräs mot rabatter och grusgångar.
- Använd bara organisk gödsel – 9 poäng. Den sista poängen kommer sig av att vi har en bonde, men som varje år sprider konstgödsel på lägdorna som gränsar mot vår trädgård.
- Odla växter som ökar biologisk mångfald – 4 poäng. Nja, om jag lyckats i mina växtval utifrån biologisk mångfald så är det ren och skär tur. Jag har haft svårt att strukturerat tänka igenom planteringarna för att gynna vårt naturliv, därför att det har inte kommit naturligt för mig och jag har massor att lära.
- Spara stubbar och ris eller sätt upp insektshotell – 3 poäng. Hm… rishögar har jag gott om men inte genomtänkt för insekter och djurliv. Poängen kommer för att vår nyanlagda damm har dragit till sig ett helt nytt djurliv! Läs mer om vår damm här.
- Kemiska preparat – 10 poäng! Nä, det starkaste vi har i skåpen är vinäger och såpa!
- Använd vindskydd för bättre klimat – 6 poäng. Vi har påbörjat att plantera häckar för att avgränsa rum i trädgården men jobbet är inte färdigt. Under 2021 kommer vi att bygga en pergola på vår innergård, alltså för på så vis stoppa upp vinden.
- Använd ogräs i maten – 1 poäng! Våra hundar har fått den konstiga vanan att beta vitklöver i vår gräsmatta.
- Blomning från vår till höst – 4 poäng. Under åren har jag varit extremt dålig på det här med vår blomning och lökar. När hösten har kommit så har jag totalt tappat farten och helt glömt av att sätta de där fantastiska tulpaner, narcisser och snödroppar. Inte ens scilla har jag fått att etablera sig i trädgården.
Att fixa ett Resultat
Eter en del rannsakan och ärligt menade förhoppningar inför 2021 så skrapade jag ihop 103 poäng av 180 möjliga poäng, alltså det skulle kunna sägas att Fröst Trädgård är 60% klimatsmart!
Susanne, du har skrivit en riktigt bra-och-ha bok! Jag kommer definitivt att gå tillbaka för att slå upp matnyttig information, där med också gå igenom 18-punkts listan nästa år igen och förväntar mig förbättring. Du får FFFFF från Fröst Trädgård.
Hur läser jag normalt trädgårdsböcker? Ja som en treåring med en bilderbok. Dreglandes över stora glassig bilder och bläddrandes fram och tillbaka, alltså det händer att de glöms ute och att daggen klistrar ihop sidorna.
Ps… Våra inlägg är inte sponsrade, alltså eventuella länkar till köpsidor är våra egna inköp. Här kan du läsa mer om oss.
2 Comments
Ätliga trädgården
Visst kan man alltid bli bättre på det mesta man gör i trädgården inte minst hållbarhet och mångfald. Låter som en väldigt bra bok! Själv har jag några dåliga samveten som jag jobbar på att förbättra, till exempel blir vattenförsörjningen mer angelägen desto mer ettårigt man odlar och jag har ju en hel del grönsaker, men 141 poäng så här långt.
Trevlig helg
/Anette
ingela@greenroom.se
Vaa… men 141 poäng! Då har du kommit långt i ditt tänk! Jo, det där har jag också tänkt på även om jag inte har fullt så mycket grönsaker som du. Men nu håller jag på att fundera på om jag kan samla från flera tak. Funderar på ett system som slutar i en större tunna som vi använder att vattna hästarna med under sommarhalvåret. Den skulle man kunna klä in så att det inte blir en styggelse.